Marketler daha ucuza ilaç satmaya hazır

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Aralık 2009 12:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın, ilacın marketlerden satışa sunulacağı yönündeki açıklamasını marketçiler olumlu karşıladı. Eczanelere göre daha da düşük maliyetle ilaçları hastalara ulaştıracaklarını iddia eden marketçiler, kararın yasalaşmasının ardından kısa bir sürede ilaç satışı için alt yapıyı oluşturacaklarını belirtiyorlar.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın SGK ile eczacılar arasındaki gerginliğin yaşandığı dönemde önceki gün ABD'de olduğu gibi marketlerde ilaç satılmasını açıklaması yankı buldu. 15 Ocak'a kadar süre verilen eczanelere SGK ile anlaşmalarını öneren Başbakan Erdoğan, alternatif olarak ABD'deki marketlerde uygulanan 'markette ilaç satışının getirileceğini açıkladı.

Bu açıklama marketçileri de harekete geçirdi. Türkiye Perakendeciler Konfederasyonu ve Kayseri Perakendeciler Dernek (PERDER) Başkanı Selahattin Kılıç, Başbakan'ın açıklamasına destek verdiklerini ve market olarak ilaç satışı yapmalarına engel bir şeyin bulunmadığını savundu.

Kayseri'de 19 marketin üyesi olduğu söyleyen Selahattin Kılıç, marketlerin ilaç satışı konusunda yasanın hayata geçmesiyle 15 gün içinde altyapıyı tamamlayacaklarını söyledi. Aynı zamanda Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olan Kılıç, markette ilaç satışının devletin ve vatandaşın yararına olacağını kaydetti. Kılıç şunları söyledi: "Marketlerde ilaç satışı hem devlete hem de vatandaşa yarar getirir. Çünkü marketlerin zaten hazır yeri var. Kuracakları bir reyon ve eleman ile ilaçları satabilirler. Her köşede, sokakta eczane var. Eczane devlete, dolayısıyla da vatandaşa ek maliyet getiriyor. Ama marketlerde ilaç satılırsa eczaneler ile rekabet ortamı doğacağından hem ilaç fiyatları aşağı iner, hem de devletin yükü hafiflemiş olur."

Selahattin Kılıç, markette ilaç satışının bir diğer yararını şöyle anlattı: "Nöbetçi eczanelerin sayısı gün içindekilere göre az. Ayrıca yoğun da olabiliyor. Ama marketler saat 23.00'e kadar açık. Dolayısıyla vatandaş en yakın marketten ilacını alabilir." Kararın yasalaşmasının ardından 15-20 gün içinde gerekli altyapıyı hazırlayarak marketlerde ilaç satışına başlayabileceklerini söyleyen Kılıç, "Zaten bütün marketler 'online' sisteminde olduğu için SGK ile de herhangi bir teknik aksaklık olmaz" ifadesini kullandı.

Kılıç, devletin eczanelerle anlaşması halinde bile marketlerde de ilaç satılmasına izin verilmesi gerektiğinin altını çizerek, rekabetin ön plana çıkacağını söyledi. Kılıç, "Rekabetin olmasıyla ilaç fiyatları aşağıya çekilecek ve bu da vatandaşa yansıyacaktır" açıklamasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber