DPT ve Gelir İdaresinin yapısı değişiyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 05 Ocak 2010 08:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CAHİT SARAÇOĞLU / ANKARA

Ekonomide gelişmeyi hızlandırmaya yönelik tedbirler alan hükümet, şimdi de ekonomiye yön veren kurumların işlevselliklerini artıracak. Bu kapsamda Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT), değişik alanlarda kurumlarla işbirliği içinde ?sektörel stratejiler? geliştiren bir yapıya dönüşmesi sağlanacak. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) siyasi otoriteden daha bağımsız hareket etmesinin önü açılarak ?özerk? yapıya kavuşturulması için çalışmalara başlanacak.

AB FORMUNA UYDURULUYOR

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) birçok AB ülkesinde olduğu gibi siyasi otoriteden bağımsız hareket etmesinin önünü açacak çalışmalara da başlandığı öğrenildi. Özellikle ABD'deki IRS gibi siyasi otoriteden bağımsız hareket eden bir kurum olmasının hedeflendiği belirtildi. Bu çerçevede vergi otoritesinin bağımsız kurumsallaşmasının önemli olduğuna dikkat çekiliyor.

IMF DE İSTEMİŞTİ

IMF'nin de uzun bir zamandır, ?GİB'in bağımsız özerk bir yapıya kavuşturulması? talebi biliniyordu. Başbakan Erdoğan'ın da geçen hafta AK Parti MYK'da dile getirdiği ?IMF ile anlaşma tamam? yaklaşımında da GİB'in işlevini artıracak yeniden yapılandırılmasının masaya yatırıldığı belirtildi.

YAPILAR DEĞİŞECEK

Yatırım teşviklerde yaşanılan eksikliklerin hızla giderilmesi için ?Devlet Yardımları İzleme Otoritesi? adlı yeni bir yapı oluşturulacak. Türkiye, aldığı bazı yapısal tedbirler sayesinde küresel krizin etkilerini birçok ülkeye nazaran daha rahat atlatırken, hükümet de yeni dönemde özellikle ekonomiye yön veren kurumlardaki işlevselliğin yeniden şekillendirilmesi için çalışmalara başladı. Kurumların kanunlarında değişiklik yapılmadan, ekonominin ihtiyaç duyduğu hizmetlerin yerine getirilmesi sağlanacak. Böylece ekonomide gelişmeyi hızlandıracak tedbirlere, ekonomiyle ilgili kurumların yapısal dönüşümleri eklenecek.

DPT'nin fonksiyonu genişletilecek

Değişim kapsamında, Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) işlevsel anlamda yeniden görev tanımı yapılacak. Yeni görev tanımında, ekonomik krizin etkilerini en aza indirme ve krizden en hızlı çıkma noktasında politikalar geliştirme ve yapısal reform önerileri hazırlayacak şekilde tarım, enerji, ulaştırma gibi değişik alanlardaki kurumlarla işbirliği içinde ?sektörel stratejiler? geliştiren bir kurum olması sağlanacak. Kamu kurumlarının gelişmelere göre ?sürekli pozisyon alması gerektiği? tezinden hareketle, DPT Kanunu'nda radikal değişiklikler yapılmadan, işlevsel anlamda ülkenin ihtiyacı, dünyanın gerektirdiği çalışmaları, ekonominin ihtiyaç duyduğu hizmetleri esnek bir şekilde yerine getirmesini sağlayacak görevlendirme tarifi yapılacak. Kurulan bölgesel ajansların kurumsallaşması ve sağlıklı bir bölgesel politikanın zemininin oluşması için de DPT'nin bölgesel kalkınmaya yoğunlaşmasına önem verilecek.

Yatırım teşviklerini 'otorite' izleyecek

Hükümetin ekonomi kurumlarına dönük yeniden yapılandırma çalışmasındaki en önemli girişimin, getirilen yatırım teşvik uygulamalarının eksikliklerini tespit edecek yeni bir yapının oluşturulması olduğu belirtildi. Teşvikte koordinasyonun AB sürecinde Türkiye'nin eksik kaldığı önemli konulardan biri olduğuna dikkat çekiliyor. Bu kapsamda, eksikliklerin giderilmesi, teşvik sisteminin etkilerinin ne olduğunun bütüncül anlamda izlenmesi ve sıkıntının giderilmesi için ?Devlet Yardımları İzleme Otoritesi? adı altında bir yapı oluşturulacak. AB ile bu konuda görüşmelerin yapıldığı ve izleme otoritesinin çerçevesinin netleştirildiği kaydedildi. Söz konusu otorite komite yapısında olacak ve teşvikte daha aktif rol oynayan Maliye, Sanayi ve Ticaret Bakanlıkları ile DPT'nin yanısıra ilgili tüm kuruluşlar temsil edilecek. Bu sayede yeni yapının, ?Teşvikte kim ne yapıyor? Ne ediyor? Teşvik sisteminin etkileri ne oluyor?? şeklinde bütüncül bir izleme görevi olacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber