YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün görevine son veriliyor

Haber Giriş : 09 Temmuz 2003 07:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün görevine son veriliyor

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve dün Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Yasa Taslağı, üniversitelerde köklü değişiklikler öngörüyor.

Yeni yasaya göre, YÖK Yönetim Kurulu üyeleri ve rektörler en fazla 4 yıl görevde kalacak. YÖK Başkanı'nı Cumhurbaşkanı değil YÖK Genel Kurulu seçecek. Üniversitelerdeki başörtüsü yasağına son vermek amacıyla her üniversitenin kılık-kıyafet yönetmeliğini kendisinin belirlemesine imkan sağlanacak. Disiplin cezalarına 'af' getiren yeni düzenlemeye göre, rektörler de üniversitelerde yapılacak seçimin ardından Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Yeni yasayla, meslek liselerinden mezun olanlar, genel lise mezunlarıyla aynı şartlarda üniversiteye girebilecek.


REKTÖRLER BİR DÖNEM GÖREV YAPABİLECEK

Tartışmalara neden olan yeni YÖK Yasası, önemli değişiklikleri de beraberinde getiriyor. Yeni yasaya göre, YÖK Yönetim Kurulu üyeleri ve rektörler en fazla 4 yıl görevde kalacak. Yasayla, YÖK'ün rektör atamaları konusundaki yetkisi de elinden alınıyor. Buna göre, üniversitelerde yapılacak seçimde en fazla oyu alan 2 kişinin ismi hükümet tarafından Cumhurbaşkanı'na gönderilecek. Cumhurbaşkanı iki adaydan birini rektör olarak atayacak.

Hükümet, üniversitelerde başörtüsü serbestliği tanımak amacıyla her üniversitenin kılık-kıyafet yönetmeliğini ve disiplin kurallarını kendisinin belirlemesine imkan sağlayacak. Böylece, üniversite yönetimi isterse başörtüsü yasağına son verilebilecek. Yasayla, geçmiş yıllarda öğretim görevlileri ve öğrencilere verilen tüm idari cezalar ve disiplin cezaları da kaldırılıyor. Bu çerçevede YÖK Yasası'nın 54. maddesinin son fıkrası kaldırılıyor. YÖK Kanunu'nun 54. maddesinin son fıkrası "Yükseköğretim kurumundan çıkarma kararı bütün yükseköğretim kurumlarına, Yükseköğretim Kurulu, emniyet makamları ve ilgili askerlik şubelerine bildirilir. Yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası verilen öğrenciler, bir daha herhangi başka bir yükseköğretim kurumuna alınmazlar" hükmünü içeriyor. Artık disiplin cezası alarak üniversiteden alınan öğrencilere yeniden ÖSS'ye girerek üniversite okumalarına imkan tanınıyor. Yeni yasa, disiplin cezalarının her üniversite tarafından çıkartılacak bir yönetmelikle düzenlenmesini öngörüyor. Yasaya eklenecek geçici bir maddeyle 2547 sayılı YÖK Kanunu döneminde öğretim üyeleri ve öğrencilere verilen tüm idari ve disiplin cezaları siliniyor. Devamsızlık başta olmak üzere değişik nedenlerle üniversitelerle ilişiği kesilen öğrencilere sınav hakkı tanınıyor.

YÖK, KOORDİNASYON KURULU HALİNE GETİRİLİYOR

YÖK'ün tüm icra fonksiyonlarının elinden alınmasını öngören tasarı, YÖK'ü bilimsel öğretiye öncülük eden üniversitelerarası koordinasyon kurulu haline getiriyor. Yeni YÖK Yasası'na eklenecek geçici bir madde ile YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün görevine, yasa yayınlandığı gün son verilecek. Geçici maddede, 'Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte YÖK Başkanı'nın görevi kendiliğinden sona erer' ibaresi yer alacak.


MESLEK LİSESİ MEZUNLARINA YÖNELİK DÜZENLEME

Düzenleme kapsamında YÖK Başkanı'nın atanması konusunda Cumhurbaşkanı devre dışı bırakılacak. YÖK Başkanı'nın YÖK Genel Kurulu tarafından seçilmesini öngören düzenlemeye göre, ÖSS'nin yapısında da değişiklik yapılacak. Buna göre, tüm meslek lisesi mezunlarının genel lise mezunlarıyla aynı şartlarda üniversite sınavına girmeleri sağlanacak.
Habervitrini

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber