Akdağ'a 'markette ilaç' sorusu

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 07 Ocak 2010 14:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ?markette ilaç satışına başlayacağız' sözlerine tepki gösteren eczacılara destek verdi. Demirel, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) verdiği 10 maddelik soru önergesinde, konuyla ilgili ön araştırma yapılıp yapılmadığın sordu.

Eczacılar Birliği ile Sağlık Bakanlığı arasındaki sözleşmenin Bakanlık tarafından tek taraflı olarak feshedilmesi ve eczacıların hakları kabul edilmediği sürece sözleşmeyi imzalamayacaklarını açıklamasının ardından Başbakan Erdoğan, ?ABD'deki gibi markette ilaç satışına başlayacağız? demişti. CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel konuyla ilgili Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yanıtlaması istemiyle Meclis'e verdiği soru önergesinde, Beşeri ve Tıbbi Ürünler Fiyat Kararnamesi'ndeki eczacı kar oranlarını değiştirme konusunda çalışmalarının bulunup bulunmadığını, eczacıların haklarına yönelik uygulamaların nasıl yapılacağının yanıtlanmasını istedi.

Erdoğan'ın örnek olarak gösterdiği ABD'de ilaç tüketiminin ne kadar olduğunu soran Demirel'in şu soruların yanıtlanması istedi:

?Türkiye'nin kişi başı ilaç tüketimi ne kadardır? Bu rakamlar neye göre karşılaştırılmıştır? Bu konuyla ilgili ülkemizde pilot uygulama veya kademeli geçiş çalışması yapılması planlanmakta mıdır? Markette ilaç satışının devreye girmesiyle, ülkemizde halk sağlığının ne yönde etkileneceğine yönelik araştırmalar yapılmış mıdır? Örneğin ABD'de yanlış ilaç kullanımı ve ilacın yan tesirlerine bağlı ölümlerin tüm ölümler arasında 4'üncü sırada yer alması sonuçları, Bakanlığınız tarafınızdan analiz edilmiş midir? Bu konuda ülkemizde olabilecek olumsuzluklar konusunda ne tür ön çalışmalar yapılmıştır??

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber