Laborant ve veteriner sağlık programlarını bitirenlerin, zam ve tazminatları kesiliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Ocak 2010 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK)'nun aldığı karar çerçevesinde binlerce sağlık çalışanının gelirlerinin ortalama 250 TL düşmesine neden olan işlem başlattı. Sağlık-Sen ise işlemin yürürlüğünün durdurulması ve iptali talebiyle yargıya başvurdu.

Binlerce sağlık çalışanı yeni yıla maaşlarında ve özlük haklarında kayba uğrayarak girdi. 2006'dan 2009 yılına kadar laborant ve veteriner sağlık ön lisans programı sağlık çalışanları için üst öğrenim kabul edilirken, YÖK 4 Kasım 2009 tarihinde yaptığı toplantıda, bu bölümün tüm sağlık çalışanları için üst öğrenim sayılamayacağı kararını verdi. Sağlık Bakanlığı, YÖK'ün kararına uyarak 5 Ocak 2010 tarihinde 81 İl Valiliği'ne gönderdiği genel yazıda, laborant ve veteriner sağlık ön lisans programını bitiren sağlık çalışanlarının intibaklarının iptal edilmesi, ön lisans mezunu olarak aldıkları zam ve tazminatların kesilmesi talimatını verdi.

Sağlık çalışanlarının yetkili sendikası Sağlık-Sen, Sağlık Bakanlığı'nın işleminin iptali için Danıştay'a dava açtı. Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, YÖK'ün 2006'da aldığı kararla laborant ve veteriner sağlık ön lisans programının tüm sağlık çalışanları için üst öğrenim kabul edildiğini hatırlatarak, "YÖK, üç yıl sonra bunun tersi bir karar vermiştir. Sağlık Bakanlığı'nın işleminde ise, YÖK'ün aldığı karar geriye doğru işletilerek bu bölümü bitiren, intibakları yapılan ve yıllarca ücret ve tazminatları ön lisans mezunu olarak ödenen sağlık çalışanlarının kazanılmış hakları elinden alınmaya çalışılmaktadır." dedi.

Hem YÖK'ün aldığı karar, hem de Sağlık Bakanlığı işleminin iptali için Danıştay'a dava açtıklarını dile getiren Kaçar, Anayasa Mahkemesi kararlarının bile geriye yürümezliği ilkesi ortadayken, YÖK'ün kararının geriye yürütülmesinin hukuki olmadığını vurguladı. Kaçar, Danıştay 10. Dairesi'nin elde edilen hakkın hukuka uygun olarak elde edilmiş olması halinde, kazanılmış hak ve idari istikrar ilkesine uyarınca korunması gerektiğine hükmettiğini hatırlatarak, Danıştay'ın bu kararına göre; laborant ve veteriner sağlık ön lisans mezunu sağlık çalışanlarının haklarına dokunulamayacağını kaydetti.

Kaçar, Sağlık Bakanlığı'nın söz konusu kararı ile birlikte 2009 Aralık ayından itibaren ücret ve döner sermaye gelirlerinde ortalama 250 TL gelir kaybına uğrayan binlerce sağlık çalışanı bulunduğunu belirterek, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı vermesi halinde, sağlık çalışanları açısından telafisi güç zararlar oluşmasını engellemiş olacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber