Kaçak elektriğe bedava kömür freni

Haber Giriş : 05 Şubat 2005 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devleti her yıl 2 milyar dolarlık zarara uğratan kaçak elektrik kullanımına karşı Kayseri'de bedava kömür dağıtıldı.

2004'te 1 milyon 344 bin aileye 1 milyon ton kömür yardımı yapılırken, ildeki kaçak elektrik kullanım oranı 2003'teki yüzde 25 seviyesinden yüzde 19,9'a indi. Yetkililer, dağıtılan kömürlerin etkisinin kısa zamanda hissedildiğini belirtiyor. Devletin dağıtmış olduğu bedava kömür, Türkiye'de kömür satış fiyatlarının ton başına yaklaşık 20 dolar ucuzlamasını da sağladı. Ayrıca ithal kömür tüketimindeki azalma ile de döviz tasarrufu sağlandı. Kaliteli kömür hazırlanabilmesi için kömür yıkama, eleme, hazırlama ve torbalama tesisleri yapıldı. Yurt genelinde dağıtılan kömürün torbalanması ve dağıtımında binlerce işsiz insan iş imkanı buldu.

2003'te ücretsiz kömür dağıtımının maliyeti 92 milyon YTL (92 trilyon lira) olurken aynı rakam geçen yıl 150 milyon YTL'ye çıktı.

Türkiye Elektrik Dağıtım Şirketi (TEDAŞ) Genel Müdürü Haşim Keklik önümüzdeki 10 yıl içerisinde kaçak kullanım oranını yüzde 10 daha düşürebilmek için çalışmaların aralıksız devam edeceğini açıkladı. Orman Genel Müdürü Osman Kahveci de söz konusu iki yıl içinde izinsiz ağaç kesiminde büyük düşüş görüldüğünü söyleyerek dağıtılan kömürlerin bunda etkisi olduğunu savunuyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber