'Doktor saat üçten sonra muayenehanesinde' gibi bir manzara olmayacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 14 Ocak 2010 07:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tam gün yasası Meclis'te, doktorlar ya devleti ya da özeli tercih edecek

Doktorların devlet hastanelerinde tam gün çalışmasını öngören yasa tasarısı Meclis'te görüşülmeye başlandı. Birkaç güne kadar yasalaşması beklenen tasarının yürürlüğe girmesiyle doktorlar devlet ile özel muayenehaneleri arasında tercih yapacak.

Böylece vatandaşın sık sık karşılaştığı 'doktor saat üçten sonra muayenehanesinde' gibi manzaralar son bulacak. Kanunun çıkmasıyla muayenehanelerin büyük bölümünün kapanması bekleniyor.

Yeni düzenlemeyle tıp fakültelerindeki öğretim elemanları da tam gün çalışacak. İsteyen hekimler, kamu hastanelerinde mesaiden sonra hizmet vermeye devam edebilecek. Mesai dışındaki çalışma karşılığında ek ücret alınacak. Tam gün hizmet verecek hekimlerin maaşlarında da önemli iyileştirme yapılacak. Pratisyen hekimlerin geliri yüzde 43, uzman hekimlerinki yüzde 71 oranında artacak. Yasa ayrıca, doktor hatalarına karşı vatandaşlar için sigorta güvencesi getiriyor.

Halen Sağlık Bakanlığı hastanelerinde çalışan uzman hekimlerin yüzde 81'i tam gün mesai yapıyor. Yasayla birlikte bu oran yüzde 95'lere kadar çıkacak. Doktorların mesaisinin tamamını kamuda harcaması sağlanacak. Tıp fakültesi açılabilmesi için aynı zamanda hastane kurulması gerekmeyecek. Üniversiteler, eğitim amacıyla devlet hastanelerini kullanabilecek.

Tam gün yasası, doktor hatalarına karşı vatandaşlar için sigorta güvencesi getiriyor. Doktorların mesleki mali sorumluluk sigortası yaptırması zorunlu olacak. Böylece doktorların hizmet kusurundan dolayı kişilere verdiği zarar sigorta şirketince karşılanacak. Sigortayı, özel ve devlet hastanelerinde çalışanlar için bu kurumlar, serbest çalışan hekimler kendileri yaptıracak. Özelde sigorta priminin yarısı hastane, yarısı hekim tarafından ödenecek. Kamuda ise primin yarısı döner sermaye, yarısı doktor tarafından karşılanacak. Döner sermayesi olmayan kurumlarda, kurum bütçesinden ödenecek. Sigortayı, Hazine'den sorumlu Devlet Bakanlığı'nın yetki verdiği şirketler yapacak. Sigorta yaptırmayan kurumlara, hekim başına 5 bin TL para cezası verilecek.

Yasayla devlette tam gün hizmet verecek hekimlerin maaşlarında önemli iyileşme yapılacak. Nöbet ücretleri ve döner sermaye payları artacak. Pratisyen hekimlerin geliri yüzde 43, uzman hekimlerin yüzde 71, klinik şef ve şef yardımcılarının maaşları yüzde 80 artacak. Üniversitede tam gün çalışan profesörün maaşı, 17 bin TL'ye, klinik şefinin maaşı döner sermaye ile birlikte 12 bin TL'ye, uzman doktorunki ise 9 bin TL'ye kadar çıkacak. Raporlu veya izinli oldukları dönemde döner sermaye alamadıkları için maaşları düşük kalan hekimlerin kayıpları karşılanacak. Mesai sonrasında çalışan tabip ve diş hekimlerine ek ödeme matrahlarının yüzde 30'u, üniversite öğretim elemanlarına yüzde 50'si, diğer personele ise yüzde 20'si kadar ek ödeme verilecek.

Doktorların emekli maaşları da yükselecek. Çalışırken 10 bin TL kazanan hekim, emekliliğinde bin 300 TL maaş alıyor. Yeni dönemde doktorun alacağı döner sermaye gelirinden bir miktar kesilerek Sosyal Güvenlik Kurumu'na prim olarak aktarılacak. Böylece 30 yıl prim yatıran hekim, 3 bin TL civarında emekli maaşı alacak.

Düzenleme askeri hekimlerin döner sermaye mağduriyetini de gideriyor. Devlet hastanesindeki doktor, ortalama 4-5 bin lira döner sermaye alıyor. Maaşıyla birlikte geliri 7-8 bin lirayı buluyor. Askeri doktor ise 2 bin lira civarında maaşla yetinmek zorunda kalıyor. Tam gün yasası ile bir askeri hekimin maaşı, şimdikinin 2 katı olacak. General olan hekimler 9-10 bin lira alabilecek.

İSA YAZAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber