3 askere yarım trilyonluk işkence tazminatı

Haber Giriş : 06 Şubat 2005 16:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye işkence sabıkasını bir türlü silemiyor. Sıfır tolerans uygulansa da pratikte acı vakalar yaşanıyor. Silopi'de görülen bir dava bunun en çarpıcı örneklerinden..

Şırnak'ın Silopi ilçesinden gözaltında gördüğü işkence sonucu ölen Salih Karaaslan'ın yakınları, olayın sorumlusu olarak beşer yıl hapis cezasına çarptırılan rütbeli üç asker aleyhine 490 bin YTL tutarında tazminat davası açtı.

Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi Sorgu Birim Amiri astsubay Ahmet Candan Yıldız, kıdemli üstçavuş Ali Metin ve uzman çavuş Kayhan Yaşar'ı, 'sanığa suçu söyletebilmek için işkenceyle ölüme neden olmak' suçundan beş yıl dörder ay hapis cezasına mahkum etmişti.

Cezanın kesinleşmesinin ardından Salih Karaaslan'ın yakınları, sanıklar hakkında disiplin soruşturması yapılmasını talep etti.

Soruşturma sonucunda kıdemli üstçavuş Ali Metin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ihraç edildi. Cezanın kesinleşmesinden kısa bir süre önce emekliye ayrılmaları nedeniyle diğer sanıklar hakkında ihraç işlemi yapılmadı.

490 bin YTL'lik tazminat davası

Karaaslan ailesinin avukatı, mahkum olan üç sanık aleyhine Şırnak Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 50 bin YTL maddi ve 440 bin YTL de manevi tazminat davası açtıklarını açıkladı.

cnnturk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber