?Tam gün' ücrette düğümleniyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Ocak 2010 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MİTHAT YURDAKUL Ankara

Hükümet, Tam Gün Yasası'yla döner sermayenin hekim ücretlerine ciddi katkı yapacağını, hekimler ise ücretlerde ciddi artış olmayacağını savunuyor

Sağlık Bakanlığı, TBMM'deki görüşmeleri devam eden ve hekimlerin tepkisiyle karşılaşan Tam Gün Yasa Tasarısı'nın arkasında durmaya devam ediyor. Hükümetin yasa tasarısı ile ilgili gerekçeleri ve hekimlerin itirazları şöyle:

Hükümet: Ek katkı olacak

Hekimler: Kalıcı değil

- Hükümet: Yasayla hekim maaşlarına çalışmalarından bağımsız olarak sabit bir ek katkı yapılacak ve bu ücret emekli maaşlarına da yansıyacak. Döner sermayelerden yapılacak katkılarla, pratisyen hekimlerin maaşları yüzde 43, uzman hekimlerin maaşları yüzde 71, klinik şef ve şef yardımcılarının maaşları yüzde 80 artacak. 25 yıl çalışan bir pratisyen hekimin emekli maaşı yüzde 44, uzman hekimin emekli maaşı yüzde 82, klinik şef ve şef yardımcılarının emekli maaşı yüzde 100 artacak.

- Hekimler: Yasayla maaşlara yapılan katkı kalıcı değil, emekliliğe yansımayacak. Artışlara kaynak gösterilen döner sermaye gelirleri hastaneden hastaneye farklılık gösteriyor. Döner sermayede ödeme tavanı artırılmasından bağımsız bir temel ücret iyileştirmesi gerekli.

Hükümet: İsteyene fazla mesai

Hekimler: Hasta sağlığını tehdit

- Hükümet: Sağlık personelinin mesai saatleri dışında çalışmaları halinde kendilerine ek ödeme yapılarak daha fazla gelir elde etmesi sağlanacak. Mesai saatleri dışındaki çalışmalarından doğan katkılarına karşılık olarak, Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurumlarda çalışan tabip ve diş tabiplerine ek ödeme matrahlarının yüzde 30'una, üniversite öğretim elemanlarına yüzde 50'sine ve diğer personele ise yüzde 20'sine kadar ayrıca ek ödeme yapılabilecek.

- Hekimler: Sağlık çalışanlarının fazla mesaiye özendirilmesi hasta sağlığını tehdit eder.

Hükümet: 6 bin lirayı aşacak

Hekimler: Döner sermaye değişken

- Hükümet: Yasayla doktorların temel maaşlarının 1.800-1.900 lira civarından 3 bin liraya, ek ödemelerle ortalama ücretin 6 bin 500 liraya kadar çıkacak.

- Hekimler: Yasanın ücretlere getirisiyle ilgili kamuoyuna duyurulan rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Hastaneden hastaneye döner sermayenin maaşlara yansıması farklı olacak.

Hükümet: Mesleki sigorta olacak

Hekimler: Bu, şirketlere yarar

- Hükümet: Hekimlere, mesleki hataları için mali güvence sağlamak amacıyla zorunlu mesleki mali sorumluluk sigortası getirilecek. Bu sayede hekimler problemli ve riskli vakalarla alakalı tazminatlar konusunda mali güvenceye kavuşacak.

- Hekimler: Mesleki sorumluluk sigortası yerli-yabancı özel sigorta şirketlerine yeni bir kazanç kapısı açmaktan başka bir işe yaramayacak.

Hükümet: Hocalara da tam gün

Hekimler: Kalite düşürülecek

- Hükümet: Tam Gün Yasası'yla üniversitelerde çalışan öğretim üyelerinin ek ödeme sisteminde iyileştirmeye gidilecek, öğretim üyelerin üniversitelerde gün boyu devamlı olarak görev yapabilecek.

- Hekimler: Öğretim üyeleri öğretim faaliyetinden uzaklaştırılacak, üniversitelerde ve eğitim hastanelerinde eğitimin kalitesi düşürülecek.

Hükümet: Stres azalacak

Hekimler: Kayıp olacak

- Hükümet: Yasayla hekimlerin, yoğun ve stres dolu bir günün yorgunluğundan sonra, özel muayenehanelerine giderek tedavi ve kontrol sorumluluğunu üstlenmesine gerek kalmayacak.

- Hekimler: Yıllardır kamu hastaneleriyle birlikte yürütülen muayenehaneler işletilmeyecek, kayıp doğacak. Özellikle akademik kariyere sahip olan hekimler en büyük gelir kaynaklarından olacak.

Doktorların eylemini Tekel işçisi kurtardı

TBMM'de görüşülmesi devam eden Tam Gün Yasa Tasarısı'na karşı çıkan hekimler, dün Ankara'da da iş bıraktı. Eylem nedeniyle Ankara'da sağlık hizmetlerinde ciddi bir aksama yaşanmazken, hekimlerin protesto yürüyüşü de bir süredir eylemde olan TEKEL işçilerinin katılımı ile kalabalıklaşabildi. Emniyet rakamlarına göre yürüyüşe katılan 2 bin 500 kişinin 2 binini Tekel işçileri oluşturdu. Eylem Ankara'nın yanında İstanbul, İzmir ve Anadolu'daki pek çok şehirde düzenlendi ancak genel katılımın çok yüksek olmadığı gözlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber