İşçi emeklilerine zam haftaya yasalaşıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Ocak 2010 19:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

İşçi emeklilerinin maaşlarında çeşitli oranlarda artış yapılmasını öngören Kanun Tasarısı önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek yasalaştırılacak.

TBMM Genel Kurulu'nun çalışma programında değişiklik yapılmasına ilişkin Danışma Kurulu kararı Genel Kurul'da görüşülerek kabul edildi. Buna göre dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen ve işçi emeklilerinin maaşlarına çeşitli oranlarda zam yapılmasını öngören torba kanun, Genel Kurul gündeminin üst sıralarına alındı. TBMM Genel Kurulu, 27 Ocak Çarşamba günü Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri tamamlanıncaya kadar mesai yapacak.

Öte yandan Danışma Kurulu kararıyla Milletlerarası Para Fonu Ana Sözleşmesi'nde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Belgelerin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, Milletlerarası İmar ve Kalkınma Bankası'nın Ana Sözleşmesinde Değişikliğin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Türkiye ile Sırbistan Arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı gündemin ön sıralarına çekildi.

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nda emeklilerin maaşlarında iyileştirmeyi öngören maddeler yer alıyor. Önümüzdeki hafta içinde yasalaşarak yürürlüğe girmesi öngörülen düzenlemeyle işçi emeklilerinin maaşlarına, düşük gelir veya aylıklara daha yüksek oranda artış yapılması suretiyle iyileştirme yapılması hedefleniyor. Düzenlemeyle ilk 6 ay için en düşük emekli aylığına yüzde 20.4, en yüksek emekli aylığına ise yüzde 4.64 oranında artış yapılacak.

Tasarıda ayrıca açılış aşamasında bir kereye mahsus olmak üzere finasal faaliyet harcına tabi tutulan her banka şubesi için her yıl ve nüfus esasına göre farklı tutarlarda harç tahsil edilmesi uygulamasına geçilmesi öngörülüyor. Tasarı ayrıca, işsizlik sigortasından kısa çalışma ödeneği ödenmesine ilişkin düzenlemenin süresinin 2010 yılı sonuna kadar, SGK'ya bildirgede belirtilen istihdama ilave olarak yeni işe alınan işçiler için Sosyal Güvenlik priminin işveren payının hazine tarafından ödenmesi uygulamasının 2010 yılı sonuna kadar, 49 ilde uygulanan istihdamla ilgili teşviklerin ise 2012 yılı sonuna kadar uzatılmasına yönelik düzenlemeler içeriyor.

ZAFER ÇAKMAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber