CHP, sokak çocukları için araştırma istedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ocak 2010 18:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, sokakta yaşayan çocukların sorunlarının ve sokağa itilme nedenlerinin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP Adana Milletvekili Nevin Gaye Erbatur ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, çocukların, büyüklerce sokakta çalışmaya, dilenmeye, hırsızlığa zorlanmasının bir çocuk hakkı ihlali olduğu belirtildi.

Gerekçede, sokakta para kazanmaya itilen çocuğun, okul ve aile ortamından uzak bir yaşama zorlandığı için eğitim imkanından mahrum kaldığına işaret edildi.

Araştırmaların, sadece İstanbul'da yaklaşık 4 bin çocuğun sokaklarda çalıştırıldığını ya da dilendirildiğini ortaya koyduğu, geçen yıl ancak 400'ünün sokaktan kurtarılarak, devlet korumasına alındığı belirtildi.

Sokakta yaşayan çocukların, büyüklerden ya da diğer çocuklardan gelebilecek şiddete karşı korunamadığı vurgulanan gerekçede, şöyle denildi:

?Yaşadıkları şiddet türleri de çocukların hem fiziksel hem ruhsal anlamda yaralanmalarına neden olmaktadır. Haliç Köprüsü'nü temizleyen işçilerce ölmek üzereyken bulunan 5 yaşındaki B.K'nın yaşadığı şiddet başka bir gerçeği daha gözler önüne sermiştir: Kimi aileler, çocuklarını dilendirmek ya da çalıştırmak için bahar aylarından itibaren İstanbul'a ya da diğer büyük illere gelmektedir. Bu da çocukların kendi ailelerinde şiddete itilmesi anlamına gelmektedir. 2009'da sokakta çalıştıkları belirlenen çocuklara yönelik olarak sadece İstanbul'da 10 bin 741 yasal işlem yapılmış ancak sadece 400 çocuk devlet koruması altına alınmıştır. Devlet korunmasından yoksun kalan diğer çocukların halen sokaklarda şiddetin türlü biçimleri ile karşı karşıya kaldığı bir gerçektir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber