Yasadışı dinlemede ceza, 3 katına çıkartılacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Ocak 2010 14:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Adalet Bakanlığı'nın yasadışı dinlemelerin caydırıcılığını artırmak ve cezaları 3 katına çıkarmak için çalışma yürüttüğünü belirterek, ''Yasadışı dinlemek iğrenç bir şey tabii, bu kabul edilebilir bir şey değil'' dedi.

Bozüyük-Mekece-Adapazarı Bölünmüş Devlet Yolu'nun açılışına yüksek hızlı trenle (YHT) giden Ulaştırma Bakanı Yıldırım, seyahat sırasında basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. ''Karayolunda taban fiyat uygulaması konusundaki değerlendirmenizi alabilir miyiz?'' şeklindeki soru üzerine Bakan Yıldırım, sivil toplum kuruluşlarının zaman zaman Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü'ne otobüs firmalarına yönelik bu yönde talepte bulunduklarını belirterek, bu amaçla geçen yıl yönetmelik çıkarıldığını ve ilgili düzenlemelerin 4-5 ay gibi zaman dilimlerini kapsayacak şekilde talep üzerine yapıldığını vurguladı. Yıldırım, ''Bunda amaç, taşımacılıkta devamlılığı sağlamak, yolcu mağduriyetini önlemek ve firmaların birbiriyle yıkıcı rekabete girmelerinin önüne geçmektir'' dedi.

Bu tür bir düzenlemenin havayolu sektörü için de yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine bakanlığın uçaklarda tarife düzenleme gibi bir yetkisi olmadığını ifade eden Bakan Yıldırım, uçaklarda ''koltuk maliyeti esası'' bulunduğuna dikkati çekerek, bu esasa bağlı olarak aşırı düşük fiyat uygulamalarında rapor istendiğini söyledi. ''Geçtiğimiz günlerde bir uçak bomba ihbarı nedeniyle acil iniş yapmıştı. Bu tür ihbarları nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine de Bakan Yıldırım, yolcu emniyetinin ve rahat seyahat etme hakkının hiçbir şekilde ihlal edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Bir gazetecinin İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprü ile ilgili sorusu üzerine Yıldırım, projenin her şeyinin hazır olduğunu, yap-işlet-devret modeliyle ihalesinin yapılacağını ifade etti. Bakan Yıldırım, bu projeye karşı çıkanların bulunduğunu vurgulayarak, uzun yıllardır İstanbul'da yaşayan biri olarak amacının İstanbul'a zarar vermek değil, hizmet etmek olduğunu söyledi.

''Yasadışı telefon dinlemelerine ilişkin herhangi bir düzenleme yapılıp yapılmadığının'' sorulması üzerine ise Bakan Yıldırım şunları söyledi:

''Adalet Bakanlığı, yasadışı dinlemelerin caydırıcılığını arttırmak, cezaları 3 kata çıkarmak için çalışma yapıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Başkanlığı da buraya teknik destek veriyor. Böylece, bu tip yasadışı faaliyetleri daha da caydırıcı hale getirmek hedefleniyor. Yasadışı dinlemek iğrenç bir şey tabii, bu kabul edilebilir bir şey değil. Ama maalesef bu konu dünyanın her tarafında her zaman sorun olmaya devam ediyor. Amacımız bunu en azından insanlarımızı olabildiğince bu endişeden uzaklaştırmak, bu algılamayı olumsuzdan olumluya çevirmektir. Bunun için yöneticiler gerekli tedbirleri almak durumunda.''

Bakan Yıldırım, 3. nesil mobil iletişim sistemlerinin (3G) yaygınlaşmasının ne zaman tamamlanacağı ve 4. nesil mobil iletişim sistemlerine (4G) geçilip geçilmeyeceğine ilişkin bir soruya ise, ''Önce 3G'yi özümseyelim, daha istediğimiz noktada değil. 6 milyon kullanıcısı var. Onun Anadolu'ya yaygınlaştırılması lazım'' cevabını verdi.

3G'yi belirli bir amaca ulaştırdıktan sonra diğer teknolojilerin devreye sokulacağını kaydeden Bakan Yıldırım, 'Galataport ihalesine' ilişkin bir soru üzerine ise bu sürecin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca takip edildiğini vurguladı.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Ankara-Eskişehir seferini yapan YHT'deki yolcularla da bir süre sohbet etti. Yıldırım'ın Zeliha Cansever isimli bir yolcuya, YHT'yi nasıl bulduğunu ve trenin ne zaman hizmete girdiğini bilip bilmediğini sorması üzerine, Cansever de ''Treni beğendim, yoksa Tayyip Erdoğan mı yaptı?'' diye karşılık verdi.

Ankara'da çalışan bir Kanada vatandaşı olduğu öğrenilen Liubliana Sladounova'ya memleketinde hızlı tren olup olmadığını soran Bakan Yıldırım, yolcudan olumsuz cevap alınca, ''İnşallah bir gün sizin de olur'' diye karşılık verdi.

Yolculardan Özgür Duygulu'nun da annesiyle birlikte Eskişehir'deki nişan törenine gittiğini söylemesi üzerine Bakan Yıldırım, Duygulu'ya ''Herhangi bir desteğimiz olacaksa biz de geliriz'' dedi.

Binali Yıldırım, Eskişehir'de Ankara-İstanbul hızlı tren projesi kapsamında inşa edilen yer altı geçişinde incelemelerde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber