MEB bursu ile yurt dışında okuyan öğrencilerin sorunları

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Ocak 2010 00:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Aşağıda yer alan ileti, Haber Gönder ile memurlar.net'e iletilmiş olup, içeriği uygun bulunarak yayımlanmıştır.

1-OGRENCI BURS MAASLARI:

Bu sorun hemen hemen butun burslu ogrencilerin hersene dile getirdigi surekli bir problemdir. 1996 yilinda New York'ta okuyan bir ogrenci $1100 burs yardimi alirken, 2008'in Mayis-Haziran ayinda kucuk bir artisla $1250 civarinda olmustur. Fakat aradan gecen 12 senede New York ve diger ayeletlerdeki hayat pahaliligi yogun artmis, ozellikle evil ve cocuklu ogrenci arkadaslarimiz gecimlerini saglamak icin, egitimin disinda aksamlari pizza dukkanlarinda calisma zorunda kalmaktadir. Maas yardiminda bulunurken evil ve cocuklu olan ogrenci arkadaslarimiza farkli yaklasilmasi gerekmektedir. M.E.B'ligi ve Y.O.K'un burslu ogrencileri maaslarinin en azindan Kamu yonetimi alaninda burslu okuyan ogrenci arkadaslarimizla parelel duzeyde olmasi veya ogrencilerinde icinde bulunacagi bir tartisma ortaminda uygun burs yardimin belirlenmesi makul gorunmektedir. Ayrica burs odemelerdeki yaklasimin ogrencilerin bulundugu eyaletlere gore ayarlanmasi daha etkili ve pratik cozum olarak da dusunebilinir. Ayrica burslarla verilen kitap-kirtasiye yardiminin ekonomik degisimler sebebiyle makul duzeye cikarilmasi gerekmektedir.

2- OZLUK HAKLARININ TEKRAR DUZENLENMESI:

Ozellikle M.E.B'ligi burslu ogrencilerin ozluk haklarinin Y.O.K'u burslu ogrencilerine verilen ozluk haklar ile parelel duzeyde olmasi, ogrencilerimizin gelecek ile ilgili streslerini ve endiselerini giderecektir. Normalde YÖK ogrencileri burs kazandigi ve bir okula atandigi sureden sonra sigortali olurken, ayni T.C. burslu ogrencisi olan M.E.B'ligi ogrencisi bu haklardan mahrum kalmaktadir. Bu esitsizlik ve adeletsizlik cozume kavusturulmasi gerekmektedir.

3-BOLUM DEGISIKLIGI PROBLEMI VE UNIVERSITE SECIMI:

Turkiyedeki bazı anabilim sanatlarindaki bolum isimleri, burslu ogrencilerin yurt disinda okuyacagi ulkelerde ayni isim altinda bulunmamaktadir. Dolayisiyla burslu ogrenci dil kursu icin bir ulkeye gittiginde bu durumun farkina vararak, Turkiyedeki almis oldugu egitime en yakin alanda calisma yapmak istemektedir. Bu sebeble ogrencinin calisma yapmak istedigi veya kendini yeterli gordugu bolume gecme veya egitim yapma isteginde esnek davranilmasi gerekmektedir. Ogrenci arkadaslarimizdan bazılari ozellikle master ve doktora duzeyinde almis oldugu egitim sonrasi donecegi universitedeki bolumun olmamasi sebebiyle bazı brokratik sorunlarla karsizlasmaktadir. Bu durumda cozum, ogrencinin almis oldugu egitimini en iyi sekilde degerlendirecegi universitede yapmasi egitimin amaciyla parelellik olusturur.

4-TURKIYE DONUSU PROBLEMLERI:

Master ve Doktorasini bitiren bir ogrenci arkadasimiz Turkiyedeki bir universiteye dondugunde farkli muamelere tabii olmaktadir. Mesela bazı arkadaslarimiz dondugu universitede ogretim gorevliligi veya asistan posizyonunda yillarca calismakta iken, bazı arkadaslarimiz bir baska universitede Yardimci Docent duzeyinde goreve baslamaktadir. Boylesine farkli yaklasimlar uzun yillar egitimini yurt disinda yapmis arkadaslarimizi strese ve deprosyona suruklemektedir. Bu konu ile ilgili bir cok vaakalar gerek Y.O.K gerekse M.E.B'ligi kayitlarinda bulunmaktadir. Yine yurt disinda egitimini bitiren ogrenci arkadaslarimiz dondugu universitede kiskanclik, cekememezlik ve siyasi sebeblerden dolayi negatif davranislarla karsilasmaktadir. Bu tur problemleri en aza indirecek yeni acilim ve cozumleri bir an once gelistirmek ve uygulamak gerekmektedir.

Yurt disinda egitimini bitiren ve goreve baslama surecinde bir diger problem ise, ogrenci atamalarin ozellikle Y.O.K ve M.E.B'ligi arasinda olusan problemlerden dolayi gec olmasidir. Turkiyeye donup, bir an once goreve baslamak isteyen bir arkadasimiz bazen 6 hatda 9 ay gibi sure beklemek zorunzda kalmaktadir. Bu durum, ogrenci arkadaslarimizin egitim ve bilgi verimine nagatif etki etmektedir. Yine bu probleme bagli olarak, kurumlar veya universiteler ogrencileri ilgisi olmadiklari yuksek okullara veya birimlere gecici atayarak, kisiyi ozellikle ruhi olarak zor duruma dusurmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber