Kavaf: Aile değerlerimiz, milli birlik ve beraberliğimizin teminatı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ocak 2010 15:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Türk insanının sahip olduğu aile değerlerinin milli birlik ve beraberliğin teminatı olduğunu söyledi.

Bakan Kavaf, bakanlığı tarafından ülke genelinde toplam 12 ilde gerçekleştirilecek Aile Çalıştayı'nın 4.'sünün gerçekleştirildiği Nevşehir Kapadokya Dedeman Otel'deki çalıştayın açılışına katılarak bir konuşma yaptı.

Aile çalıştaylarının kırdan kente, ülkenin her köşesinde bazen farklı, bazen ortak onlarca sorunla baş etmeye çalışan ailelerin bilinçlenmesi, desteklenmesi ve eğitilmeleri için bir seferberlik hareketi olduğunu belirten Kavaf, "Türkiye'nin her köşesindeki ailelerimize ulaşıp topyekûn bir aile ve bilinçlenme hareketine dönüşmesi için buradayız. Bölgenin tarihten gelen birikimi ve mirasıyla, sosyal, ekonomik ve kültürel özellikleriyle aile yapısını anlamak, sorunlarını ortaya koymak ve çözüm yolları üzerinde tartışmak bakımından çok faydalı olacağına inanıyorum. Aileyi çok yönlü olarak düşünmek, incelemek ve anlamak, bunun sonucunda da aile yapımızı, tabii ki bireylerin kişisel tercihleri doğrultusunda, hak temelli bir anlayış üzerine inşa etmek zorundayız." dedi.

Aile merkezli politikalara öncelik vereceğini açıklayan Hükümet'in bu alanda acil çözüm programlarına olan ihtiyacı bir taahhüt haline getirdiğini kaydeden Kavaf, "Bu çerçevede bakanlığıma bağlı Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğümüz bu görevlerini yerine getirirken kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler, sosyal amaçlı vakıf, dernek ve diğer sivil toplum kuruluşları ve özel sektör ile işbirliği yapmak, sosyal alandaki çalışmalarına destek sağlamak, müşterek projeler gerçekleştirmek ve uygulamakla yetkili ve görevlidir. Aile kurumunun sorun çözme kabiliyetini geliştirmek ve bu kurumu güçlendirmek için uygulanacak destekleyici program ve politikaların başarısını belirleyecek olan, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin işbirliği ve konsensüsüdür. Ortak akıl ve çözüm üretme hedefinden hareketle, ülkemizde çeşitli alanlarda aile destek hizmetleri yürüten sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapılması, var olan işbirliğinin geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır." diye konuştu.

"AİLE KURUMU MİLLİ BİRLİK VE BERABERLİĞİN KORUNMASINDA ÖNEMLİ BİR GÜÇ"

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, ailenin milli birlik ve beraberliğin korunmasında önemli bir güç olduğuna işaret ederek şöyle konuştu: "Toplumumuz, tarih boyunca aile değerlerine verdiği önemle gelişmesini sürdürmüş ve kültürel kimliğini korumayı başarmıştır. Sahip olduğumuz aile değerleri milli birlik ve beraberliğimizin de teminatıdır. Bizim kültürümüzde aile, derin ve kuşatıcı bir kurum olarak toplum hayatının temeli haline gelmiştir.Başta sosyal güvenlik ve sosyal hizmetler olmak üzere çocukların ve kadınların istismarında, kadına dönük ayrımcılıkta, uyuşturucu ve diğer suçlarda, muhtaç bireylerin bakımında ortaya çıkan devasa sorunların çözüm adresi de ailedir.Tüm bu özellikleriyle birlikte ailenin en önemli işlevi hiç şüphesiz ki çocukların sağlıklı bir ortamda gelişmelerini ve topluma adapte olmalarını sağlamaktır. Bu noktada ailelerimizin değişen toplumsal koşullara paralel olarak çocuklarına daha çok sahip çıkması, onların suça bulaşmasını ya da suçun bir unsuru haline gelmesini veya suça maruz kalmasını engellemek için onları zararlı ortamlardan korumak hususunda azami gayreti göstermelidirler."

"SOKAKTA YAŞAYAN ÇOCUKLARIN MESLEKİ EĞİTİMİNE ÖNEM VERİYORUZ"

Sokakta yaşayan çocukların örgün eğitim ve mesleki eğitime dahil edilmelerinin önemine vurgu yapan Bakan Kavaf şöyle devam etti: "Sokakta yaşayan veya çalıştırılan çocuklarımızın örgün eğitim veya mesleki eğitime dâhil edilmeleri iş sahibi gençler olmaları amacıyla bakanlığımın koordinasyonunda, İçişleri, Sağlık, Milli Eğitim ve Adalet Bakanlıkları ile işbirliği içinde ve koordineli olarak çalışmalarımızı sürdürmekteyiz 2009 yılında 8 bin 624 çocuğumuz bu yeni hizmet modelimizden faydalanmıştır. Bu çalışmalar sayesinde 2009'da okula başlatılan çocuk sayısı bin 789 ve okula devam eden-desteklenen çocuk sayısı ise 8298 olmuştur. 2009'da bin 888 çocuğumuz ailesi yanına döndürülmüştür, okul takipleri ve aile desteği devam etmektedir. 2009'da meslek edindirilerek korumalı işe yerleştirilen çocuk sayısı 83, korunma altına alınan çocuk sayısı 37, sosyal yardım alan çocuk sayısı ise 938'dir. Bununla birlikte sokakta yaşayan çocukların ailelerine yönelik psiko-sosyal destek ve bilinçlendirme çalışmaları, meslek edindirme faaliyetleri, ekonomik yoksunluk içinde olduğu belirlenen ailelere sosyal yardım hizmetleri, çocukların aileye dönüşlerinin mümkün olduğu durumların tespiti halinde ise aile ve çocuğun bir arada yaşamasına ilişkin uyum çalışmaları gerçekleştirilmektedir."

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, sokakta yaşayan ve çalıştırılan çocukları tehlikelerden korumak için 1997 yılında 1 çocuk ve gençlik merkezi ile başlatılan hizmetlerin 38 çocuk ve gençlik merkezi ve bu merkeze bağlı hizmet veren 6 gözlemevi ile sürdürüldüğünü anlattı.

Yapılan çalışmaları da anlatan Kavaf, Kadın ve Aileden sorumlu Devlet Bakanlığı bünyesinde ailelere, anne-babalara, çocuklara ortak ve yerel ihtiyaçlar dikkate alınarak çeşitli hizmetlerin sunulmaya devam ettiğini dile getirdi.

Ülke genelinde 85 toplum merkezi, 45 aile danışma merkezi ve 29 kadın konukevinin çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Kavaf, söz konusu merkezlerin eğitim, danışmanlık, yönlendirme, bilgilendirme ve destek hizmetlerini profesyoneller ve uzmanlar aracılığıyla yürüttüğünü ifade etti.

"2009'DA TOPLUM MERKEZLERİNDEN 85 BİN KİŞİ YARARLANDI"

Geçen yıl yıl toplum merkezlerinden 85 bin 151, aile danışma merkezlerinden 20 bin kişi, kadın konukevlerinden ise bin 881'i kadın, bin 50'si çocuk olmak üzere 2 bin 931 kişinin yararlandığını aktaran Kavaf, "Merkezlerimiz kişisel ihtiyaçlara yönelik hizmetlerin yanı sıra kamusal eğitim hizmetlerini de sürdürmektedirler.'Anne-Çocuk Eğitim Programı', 'Baba Destek Eğitimi Programı', 'Benim Ailem ve Etkili Ebeveyn Destek Programları' ve 'Kadının İnsan Hakları Eğitimi Programı' ülke çapında yaygınlaştırılmış eğitimlerimizdir. Programlardan geçtiğimiz yıl 2 bin 664 kişi yararlanmıştır. Bu rakamlar, hem kamunun hem de özel ve sivil kuruluşların bu yöndeki hizmetlere ağırlık vermesi gerektiğini, önümüzdeki yıllarda bu alanda daha çok talep olacağını açıkça göstermektedir." açıklamasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber