Seçim barajını, Anayasa teklifi düşürecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ocak 2010 15:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, seçim barajının düşürülmesiyle ilgili olarak, "Bir anayasa değişikliği teklifi içerisinde belki böyle bir madde de olacaktır. Ben, Meclis Başkanı olarak tarafsız bir konumda olduğum için Meclis Başkanlığına gelmesi muhtemel olan bir değişikle ilgili fikir beyan etmem farklı yorumlara yol açar" dedi.

İslam Kalkınma Örgütü Parlamento Başkanları (İKÖPAB) Konferansı dolayısıyla Uganda'nın başkenti Kampala'da bulunan TBMM Başkanı Şahin, toplantının değerlendirmesini yaptı soruları yanıtladı.

Şahin, İKÖPAB toplantısında ağırlıklı olarak Filistin sorununun ele alındığını, ancak Afrika ülkelerinde, Yemen'de, Azerbaycan'da, Afganistan'da Batı Trakya'da da sorunlar bulunduğunu belirterek, 51 üyeli örgütün daha etkin hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Şahin, konferansın sonunda yayımlanacak bildiriyle İslam ülkelerinin içinde bulunduğu sorunlara yeniden vurgu yapılacağını kaydetti.

Konferansta, Uganda Devlet Başkanı'nın gelişmiş İslam ülkelerinin, yoksul diğer İslam ülkelerine yatırım çağrısını değerlendiren Şahin, şunları söyledi:

"Türkiye, Afrika bölgesini ihmal etmiş. Ancak, son yıllarda Afrika'ya özel bir ilgi gösteriliyor. Türkiye'de, 2005 yılı Afrika Yılı ilan edilmiş ti. 2008 yılında İstanbul'da Afrika ülkelerinin bir araya geldiği zirve yapıldı. Bunun sonucunda 15 ülkede büyükelçilik açılması kararı verildi. Şimdi Uganda'da da büyükelçilik açılıyor. Büyükelçimiz 1 Martta göreve baş lıyor. Ve Türkiye artık Afrika'da var ve ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkiler geliştirmeye başladı. Büyükelçilik açıldığında burada da (Uganda) süreç hızlanacaktır. Daha etkin bir konumda olacaktır. Çünkü, Afrika ülkeleri Türkiye'ye olumlu nazarla bakmakta ve Tü rkiye'yi sevmektedirler."

Şahin, Ermenistan ile sınır kapısının açılması konusundaki bir soru üzerine, Kafkasların barış ve istikrar bölgesi olmasını istediklerini belirterek, "Azerbaycan-Karabağ işgaline son verilmesini arzu ediyoruz. Türkiye Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi, bölgenin genel olarak normalleşmesinden geçiyor. Ve bunu herkesin görmesi lazım" dedi.

"Balyoz Harekatı Planı'na ilişkin iddialarla ilgili eski Birinci Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın ifadeye çağrılacağı yolundaki" haberlerin hatırlatılması üzerine Şahin, şöyle konuştu:

"Yargıya intikal etmiş bir konuda değerlendirme yapmamaya hep özen gösterdim. Bir takım darbe planlarıyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı bu konuda inceleme başlatmışsa, soruşturma başlatmışsa, Anayasa gereği artık kimsenin bir değerlendirme yapmaması gerekir. 'Bunlar komplodur, senaryodur' gibi sözler bile yargıyı etki altında bırakacak sözlerdir. Açılmış davaların sonucunu beklemek gerekir. Bu anlamda sorulan soruya cevap vermem, olumlu veya olumsuz değerlendirme yapmam mümkün değil. Bu değerlendirmeyi yapacak olan bağımsız yarg ı organlarıdır. Herkes kendi işine baksın, yargı organlarının, savcılarımızın işine karışmayalım. Hakim ve savcılarımızı da etki altında bırakıcı anlamda açıklamalardan herkesin kaçınması gerekir."

Şahin, bunları herhangi bir kişiye cevap vermek için değil, inandığı hukuk kuralları çerçevesinde yaptığını vurguladı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, "Her parti için kapatma davası açılıp açılmayacağı kendi fiilleriyle ölçülür. Bunu partiler zaten hisseder" şeklindeki açıklamasıyla ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Şahin, şunları kaydetti:

"Türkiye artık bir daşkım git bugün bir posta alünya devleti olmuştur. Sözü dinlenen bir ülke haline gelmiştir. Böyle bir ülkenin hala kendi içinde darbe iddiaları, siyasi parti kapatma iddialarıyla meşgul olması, dünyanın gittiği istikamete ters düşmektedir. O nedenle, Türkiye, darbe sözünü de siyasi partileri kapatma düşüncesini de gündeminden çıkarmalıdır. Çünkü, halkımızın gündemi huzurdur, barıştır, daha fazla refahtır. Ve meselemiz, 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünde Türkiye'nin dünyanın nasıl en çok kalkınmış ülkeleri arasına sokacağız meselesidir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları hangi sorumluluk altında bulunurlarsa bulunsunlar, buraya odaklanmalı, siyasiler de buraya odaklanmalıdır. Türkiye'nin hedefleri büyüktür, büyük hayallerimiz olsun, bir birimizle uğraşmanın hiç alemi yoktur."

Şahin, Anayasa'da değişiklik yapılıp yapılmayacağı yö nündeki bir soru ü zerine, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile katılım müzakereleri içinde olan bir ülke olduğunu hatırlattı. Şahin, şöyle devam etti:

"Bizim AB müktesebatını işlemek, mevzuatımıza yansıtmak gibi bir sorumluluğumuz var. Bizim müzakere sürecinde bazı fasılların açılabilmesi için Anayasa'nın bazı maddelerinde değişiklikler yapmamız gerekiyor. Yürürlükte bulunan Anayasa'nın, 1982 yılının olağanüstü bir dönemin ürü nü olduğunu, artık Türkiye'ye dar geldiğini, çağdaş, demokratik bakışla yeniden bir anayasa yapılması gerektiğini herkes söylüyor. Bu konuda çalışma yapmayan siyasi parti, sivil toplum örgütü kalmamıştır. Bir anayasa değişikliğinde, en azı ndan Türkiye'nin gelişimini, demokrasisinin daha çağdaş hale gelmesini engelleyen maddelerinde değişiklik yapılmalıdır. Bu gayet doğaldır."

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç' ın "seçim barajı düşürülebilir" şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Şahin, TBMM Başkanı olduğunu hatırlatarak, "Bir anayasa değişikliği teklifi içerisinde belki böyle bir madde de olacaktır. Ben, Meclis Başkanı olarak tarafsız bir konumda olduğum için Meclis Başkanlığına gelmesi muhtemel bir değişikle ilgili fikir beyan etmem farklı yorumlara yol açar" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber