Selçuk Üniversitesi öğrencileri, güneş enerjisiyle çalışan otomobil yapıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Şubat 2010 10:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Konya Selçuk Üniversitesi'nde öğrenim gören 16 öğrenci, güneş enerjisiyle çalışan otomobil yapmak için çalışmalara başladı. Öğrenciler, yapımını devam ettirdikleri otomobile eski Türkçe'de güneş tanrıçası anlamına gelen 'May' adını verdi. Otomobilin tamamlanabilmesi için 100 bin TL'ye ihtiyaç duyan girişimci üniversiteliler sponsor arıyor.

TÜBİTAK tarafından alternatif enerji teknolojilerinin kullanımını yaygınlaştırmak için her yıl düzenlenen yarışmaya bu yıl Selçuk Üniversitesi öğrencileri de katılmak için çalışma başlattı. Üniversitenin Ar-Ge ve Girişimcilik Topluluğu üyesi 16 öğrenci, TÜBİTAK'ın '2010 Formula-G'' yarışlarına katılmak için güneş enerjisi ile çalışan otomobilin önemli bir kısmını tamamladı. Organize sanayi bölgesinde bir atölyede çalışmalarını sürdüren öğrenciler, sponsor bulabilirse hidrojen ile çalışan ikinci bir otomobil yapacak. Projede makine mühendisi, elektrik mühendisi ve otomotiv öğretmenliğinde öğrenim gören öğrencilerin de yer aldığı 16 kişilik ekip, ağustos ayında yapılacak yarışmaya katılmak için gece gündüz çalışıyor. AR-GE ve Girişimcilik Topluluğu Başkanı Sezer Pıçak, yaklaşık 6 ay önce otomobil için çalışmalara başladıklarını söyledi. Otomobilin önemli bir bölümünü bitirdiklerini ifade eden Pıçak, "İki otomobil üzerinde çalışıyoruz. Biri güneş enerjisiyle çalışan diğeri de hidrojenle çalışan. İlk hedefimiz güneş enerjisiyle çalışan otomobili yaparak TÜBİTAK'ın yarışmasına yetiştirmek. Öğrenci olduğumuz için her iki proje içinde maddi desteğe ihtiyacımız var. Projede çok önemli bir yere geldik. Sponsor bulabilirsek her iki otomobili de tamamlayacağız. Gece gündüz çalışıyoruz." dedi.

Yaptıkları otomobille, şehir yaşantısına ayak uydurarak günümüz yakıtlarına alternatif oluşturmayı amaçladıklarını ifade eden Pıçak, güneş enerjisi ve hidrojenle çalışan otomobillerin çevre dostu olduğuna dikkat çekti. Başkan Sezer Pıçak, ''Çünkü bu araçlar doğaya zarar vermiyor. Hidrojenle çalışan arabaların atığı sadece saf su oluyor. Güneş enerjisiyle çalışan otomobillerin ise zaten atığı yok. Biz ilk etapta, güneş enerjisiyle çalışan bir otomobil yapacağız. Bu otomobilin iskeletini oluşturduk. Tüm parçalarını, montajını öğrenci arkadaşlarımız yapıyor. Güneş enerjisiyle çalışacak otomobilimize eski Türkçe'de güneş tanrıçası anlamına gelen 'May' adını taktık. Ortalama 70 kilometre hız yapabilecek May'ın gövdesinin tamamı dayanıklı ve hafif olan karbonfiberden olacak.'' ifadelerini kullandı.

Projenin tamamlanabilmesi için sponsor aradıklarını kaydeden Sezer Pıçak, yaklaşık 100 bin liraya mal olacak proje için işadamlarının katkısını beklediklerine dikkat çekti. Şu ana kadar sadece Selçuk Üniversitesi Teknokent'ten katkı aldıklarını belirten grup sözcüsü Pıçak, ''Projemiz ciddi maddi destek gerektiriyor. Bunu öğrenciler olarak karşılamamız mümkün değil. İşadamları projeye maddi destek verirse kısa sürede araçların yapımını tamamlarız. Biz bütün proje aşamalarını tamamladık. Ekip olarak kendimize güveniyoruz.'' şeklinde konuştu.

TÜBİTAK'ın güneş ve hidrojen gibi, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan araçları özendirmek amacıyla her yıl bir yarışma düzenlediğinin altını çizen öğrenciler, önümüzdeki yıl yapılacak yarışmaya bu otomobillerle katılmayı düşündüklerini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber