Köşk'te GBT taraması!

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 05 Şubat 2010 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CUMHURBAŞKANLIĞININ giriş kapılarına kurulan elektronik sistem sayesinde, polisten kaçan ve çeşitli suçlardan haklarında 'tutuklama' kararı bulunan zanlılar, yakayı Köşk'te ele veriyor. Köşk'e girmek için kapıya kimlik bırakan ziyaretçiler, burada oluşturulan 'Genel Bilgi Taraması (GBT)' sistemi ile anında taranıyor ve şüpheli bir durum olması halinde sistem uyarı veriyor. Köşk, bu sistem sayesinde şu ana kadar aranan 6 zanlının tutuklanmasını sağladı.

Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından teknolojik olarak baştan yaratılan Köşk'ün, ekonomik ömrünü tamamlamış yetersiz kamera sistemi de silbaştan yenilendi. Köşk'ün nizamiye girişlerindeki kamera sayıları artırılırken, giriş kapılarının bulunduğu bölümlere, yol kesiciler ve mantar bariyerler yerleştirildi.

GÜVENLİK ZAFİYETİ VARDI

Çankaya Köşkü'nün güvenlik açısından en büyük zafiyetini oluşturan yetersiz güvenlik kamerası sistemi yeniden oluşturuldu. Köşk'ün makam girişi olan ve MGK toplantıları için de kullanılan 1 no.lu kapıda sadece 4 kamera bulunurken, bu kameralar da sık sık arızalanıyordu. Köşk'ün dış cephesinde yakın zamana kadar güvenlik kamerası bulunmadığı, kapı girişlerindeki kameraların ise kayıt sisteminin yetersiz olduğu ortaya çıktı. Köşk'e 24 saat takip edilen modern bir izleme sistemi kurulurken, Köşk çevresine de çok sayıda güvenlik kamerası yerleştirildi.

PERSONEL DAHİL

Köşk'e giriş yapan tüm ziyaretçilere yönelik anında güvenlik taraması yapılmasına geçildi. Buna göre, Köşk ziyaretçileri, yerleşkede çalışacak işçiler ve Müze Köşk ziyaretçileri, girişte verdikleri kimlik kartları üzerinden taranıyorlar. TC kimlik numaraları ile yapılan tarama ile Köşk'e verilen kimliklerin kayıp ya da çalıntı olup olmadığı tespit ediliyor. Aynı şekilde Köşk'e giren araçların çalıntı olup olmadığı da saptanıyor.

Cumhurbaşkanlığı güvenliği, Köşk çevresindeki yollarda da güvenlik taraması yaparken, bu yollarda gerçekleşen şüpheli eylemler de gözaltına alındı. Köşk çevresindeki yollarda yapılan tadilat ve tamiratlarda çalışan görevliler de taranıyor.

6 kişi yakalandı

EMNİYET Genel Müdürlüğü ile işbirliği halinde yapılan genel bilgi taraması (GBT) ile haklarında çeşitli suçlardan 'tutuklama' kararı bulunan ve polis tarafından aranan kişiler de tespit edilebiliyor. TC kimlik numarası girilen kişinin sakıncalı bulunması halinde, sistem uyarı veriyor. Köşk'te oluşturulan bu sistem sayesinde son bir yıl içinde, polis tarafından aranan ve hakkında 'tutuklama' kararı bulunan 6 kişi yakalanarak adli makamlara teslim edildi ve tutuklandı.

Deniz ÇİÇEK / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber