'Yürek' burkan bürokrasi

Haber Giriş : 09 Şubat 2005 06:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kalbinden rahatsızlanan ve kalp pili takılması gereken Sezer Başak bürokrasiyi aşamıyor. SSK yetkilileri, ölüm riskine rağmen, 'Pili taktırmaya kendi gelsin' diyor.

Bursa'nın Gemlik İlçesi'nde yaşayan Sezer Başak henüz 26 yaşında... İlk çocuğunu bundan 7 yıl önce dünyaya getiren Sezer Başak'ın dünyası, ikinci çocuğu Eren doğduktan bir ay sonra karardı. Bebeğini emzirirken aniden bayılan ve mosmor kesilen genç anne, önce Gemlik SSK Hastanesi'ne, ardından da Bursa Yüksek İhtisas Hastanesi'ne kaldırıldı.

11 KEZ KALBİ DURDU
Hastaneye geldiğinde kalbinin durduğu anlaşılan ve doktorların çabası ile hayata yeniden dönen genç kadının kalbinde ritm bozukluğu vardı ve bu problem, iki çocuk annesi Başak'ı her seferinde ölümün eşiğine getiriyordu. Başak'ın hayatta kalabilmesi için yoğun çaba harcayan doktorlar, kendisine kalp pili takılmasına karar verdi. Ancak asgari ücretle bir yemek fabrikasında çalışan Yılmaz Başak'ın,35 milyar tutarındaki pili alması mümkün değildi. Bursa SSK Çekirge Bölge Hastanesi, Yüksek İhtisas Hastanesi'nin ICD Kalp Pili alımı konusundaki talebini SSK Genel Müdürlüğü'ne bildirdi. Ancak 2004 yılı bütçe uygulama talimatına göre bu mümkün değildi. SSK Genel Müdürlüğü, Bursa SSK Çekirge Bölge Hastanesi'ne talimat göndererek Yüksek İhtisas Hastanesi tarafından, ICD Kalp Pili takılması uygun görülen Sezer Başak'ın muayene edilmesi için Ankara veya İstanbul'daki, 'Elektro Fizyoloji Laboratucarı' bulunan SSK Hastaneleri'ne sevk edilmesini istedi. Yüksek İhtisas Hastanesi'nde 'bu laboratuvarın bulunmamasını gerekçe gösteren SSK Genel Müdürlüğü, hastanın uygun koşullarda sevkini istedi.

SSK'NIN İNADI
Tüm bunlar yaşanırken Sezer Başak'ın eşi Yılmaz Başak, bürokratik engelleri aşmaya çalışırken yoğun bakımdayatan Sezer Başak, tam 11 kez duran kalbinin, her defasında elektro şok uygulamasına yanıt verermesi sonucunda hayata döndü. SSK Genel Müdürlüğü'nün hastanın sevk edilmesi yönündeki kararı karşısında Yılmaz Başak şaşkına dönerken, doktorlar hastanın başka bir hastaneye sevkinin riskli olacağını bildirdi. Ancak SSK Genel Müdürlüğü bürokratik işlemleri uygulamaya kararlıydı. SSK Genel Müdürlüğü, Sezer Başak'ın uygun bir SSK hastanesine naklinde doğabilecek muhtemel ölüm riskini üstlenmediğini açıkladı. Yılmaz Başak yaşananlara isyan ederek, "Bursa'daki doktorlar karım için canla başla çalışıyor. ama Ankara'da birileri 35 milyarlık pili almamak için direniyor. Bana 'imza at karını al götür' diyorlar. Ben bu imzayı nasıl atarım?" diyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber