Abant'taki çalıştay oturumlarla başladı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 09 Şubat 2010 17:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bolu Abant Tabiat Parkı'nda bulunan Abant Palace Otel'de düzenlenen "Kamu Görevlilerinin Sendikal ve Demokratik Hakları" çalıştayının açılışında konuşan Devlet Bakanı Hayatı Yazıcı, "Ülkemizde kamu personeli, mali ve sosyal hakları ile diğer özlük işleri başta Anayasamız olmak üzere bir mevzuatta düzenlenmiştir. Bu ülkede elbette birey haklarının sağlanması ve teminat altına alınması, örgütlenme hakkının ve örgütlenme hakkı kapsamında somut formların ortaya konulması açısından da hakların kamu çalışanlarına sağlanması elbetteki Türkiye'nin yürümekte olduğu yolun bir düzenidir. Bütün bunları hep birlikte, konuyu bütün yönleri ile ele alıp değerlendirmemiz lazım" dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise çalıştayın memurların onlarca yıldır beklediği toplu sözleşme hakkının verilmesi için yol haritası oluşturmasını dileyerek, şöyle konuştu:

"İnşallah vermemenin bahanesine bir alt yapı oluşturmaz. Avrupa ülkelerinin tamamına bakıldığında sendika hakkı en önemli insan hakkı arasında yer alıyor. Yasanın sorununu hep masada yaşıyoruz. Uzlaşıyoruz, uzlaştıklarımızın bir kısmının genelgelere dönüşmüş halini anlamakta güçlük çekiyoruz. Uzlaşamıyoruz, yasa gereği Uzlaştırma Kurulu'na şikayet ediyoruz. Uzlaştırma Kurulu 'haklısınız' diyor ama Uzlaştırma Kurulu'nun 'haklısın' dediği bizim de inandığımız bu haklılık Bakanlar Kurulu'ndan geçmeyince hiçbir anlam ifade etmiyor. 2009 yılında ILO, Türkiye'ye teklif yardım önerisinde bulunuyor. Bu bana göre çok kırıcı bir öneri. Onun için başkalarının önerisi ile kulağı çekilerek ayağa kalkan değil, kendi göbeğini kesen ülke olmayı önemsiyoruz"

Daha sonra, "Kamu Görevlilerinin Grev ve Toplu Sözleşme Haklarının Uluslararası Hukuki Boyutu ve Uygulamaları ile Diğer Ülke Uygulamalarının Türkiye ile Karşılaştırılması" ve "Ülkemizde Kamu Görevlilerinin Grev ve Toplu Sözleşme Haklarının Hukuki Boyutu ve Uygulamaları" konuları oturumlarda görüşüldü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber