'Alo İnsan Hakları' hattı kuruluyor

Haber Giriş : 09 Şubat 2005 12:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vatandaşlar, insan hakları konusundaki şikayetlerini ve isteklerini, ''Alo İnsan Hakları'' telefon hattına ücretsiz bildirebilecekler. Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu'nca hazırlanan projenin, eylül ayında hayata geçirilmesi bekleniyor.

Bıçak, insan hakları konusundaki çalışmaları merkez, il ve ilçelerdeki 930 insan hakları kurulları ile yürüttüklerini ifade ederek, halkın bilincini artırmak için 500 bin poster, 200 bin broşür bastırdıklarını ve reklam filimleri çektirdiklerini anlattı.

Yürütülen projeler hakkında da bilgi veren Bıçak, halkın şikayet ve dileklerini dile getirebilecekleri ''Alo İnsan Hakları'' telefon hattı projesini Eylül ayında hayata geçirmeyi planladıklarını belirtti. Bıçakçı, projenin yaklaşık 300 bin Avro'ya mal olacağını ve AB tarafından finanse edileceğini kaydetti.

Bıçakçı, 3 haneli ya da ''444'' ile başlayan bir telefon numarasının tespit edileceğini belirterek, hattın ücretsiz kullanılabileceğini söyledi. Arayan kişinin, bulunduğu ildeki danışma kurulundaki görevliyle muhatap olacağını ifade eden Bıçak, ''Projeyle insan hakları konusunda hem bilgi aktarımı hızlanacak hem de şikayetlerin alınması ve o şikayetlerin üzerine hemen hızlı bir şekilde gidilmesi sağlanacaktır. Bu, insan hakları konusundaki kararlılığın ve bu konudaki şikayetlerin etkin bir şekilde çözümleneceğinin göstergesidir'' dedi.

Telefonun yanı sıra internet üzerinden de başvuru yapılabileceğini kaydeden Bıçak, tüm başvuruların değerlendirileceğini ve sonucuna ilişkin kişiye bilgi verileceğini söyledi. Bıçak, bu yolla başvuran kişilerin, kendilerine verilen şifreyle başvurularının hangi aşamada olduğunu takip edebileceklerini kaydetti.

Şikayetlerin il ve ilçe kurullarında oluşturulan ''juri sistemi''yle de değerlendirildiğini belirten Bıçak, ''Bu sistemde, insan hakları konusundaki şikayetlerde, başvurularda karar verici olan yine halkın kendisi olacak. Kurullar 16 üyeli. Bu 16 üyenin sadece 2 üyesi kamu görevlisidir, diğerleri toplumun değişik kesimlerinin temsilcileridir ve oyçokluğu ile karar alırlar'' diye konuştu

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber