Maliye bürokrasiyi bitiriyor

Haber Giriş : 10 Şubat 2005 07:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergi dairelerindeki kuyruk çilesine son verecek VEDOP projesinde sona yaklaşıyor. Vergi dairelerinin yüzde 98'i nisan sonu itibariyle otomasyona geçecek. Vatandaş işlem yaptırmak için artık sıra beklemeyecek ve bürokrasiye boğulmayacak. Vatandaşa kaliteli hizmet sunularak memnuniyeti de artırılacak. Maliye Bakanlığı, Vergi Dairesi Tam Otomasyon Projesi (VEDOP)'ni 2006 yılı başında tamamlayacak. İşlem yükünün yüzde 98'ini çeken 300 vergi dairesinin otomasyona geçmesi ise nisan ayı sonu itibariyle bitirilecek. Türkiye'de halen 415 vergi dairesi bulunurken, şubat ayı itibariyle 78 ilde 285 vergi dairesinde tam otomasyona geçildi. Otomasyonla birlikte vergi dairelerinin verimlilikleri ve etkinlikleri artarken, hizmet veriliş süresi kısaltılarak mükellefe verilen hizmet kalitesi yükseltilecek.

Vergi gelirleri yükselecek

Vergi mükelleflerine ait bir veri havuzu oluşturulmasını da sağlayacak projede, mükellefin geliri ile harcamaları karşılaştırılabilecek ve beyan edilmeyen matrahlar vergilendirilecek. Projeyle etkin bir vergi denetiminin sağlanması amaçlanırken, tahukkuk ettirilen vergi miktarı artırılacak. Türkiye'de tahakkuk miktarına göre vergi tahsilatının yüzde 95'ler seviyesinde olması nedeniyle tahakkuktaki bir birimlik artış Maliye için katrilyonluk gelir artışlarına karşılık gelecek.

VEDOP neler getiriyor?

Vergi dairelerinde VEDOP ile evrak girişinden başlayarak sicil, tahakkuk, tahsilat, düzeltme, tarhiyat, takip, iade, araç tescil, muhasebe, özlük işlemleri gibi vergi dairesinin bütün işlemleri birbiri ile entegre şekilde bilgisayar ortamında yapılacak ve uygulamada kullanılan defter, belge ve çeşitli raporlar bilgisayar yardımı ile hazırlanabilecek. VEDOP öncesinde, vergi tahsilat yetkisinin verildiği 19 bankaya yapılan vergi ödemelerinin mükellef hesaplarına işlenmesi, banka şubelerinden kağıt ortamında gelen alındıların elle girişi yapılarak sağlanmaktaydı . VEDOP ile Elektronik Banka Tahsilatları İşleme Sistemi (EBTİS) geliştirilerek, bankalar tarafından yapılan vergi tahsilatlarının, bankaların bilgi işlem merkezlerinden Gelirler Genel Müdürlüğü'ne elektronik olarak gönderilmesiyle mükellef hesaplarına otomatik işlenmesi sağlandı.

Maliyetler de azalacak

Maliye Bakanlığının Türkiye genelindeki 5748 banka şubesi aracılığıyla vergi alınmasını sağlamak üzere başlattığı pilot çalışmada da sona yaklaşıldı. Yapılan hesaplamalara göre vergi dairelerinde her bir vergi alındısı düzenlemesi için 3 YTL harcamaya katlanılmakta iken, bu tahsilatın bankaca yapılması durumunda ise idarenin maliyeti 50 kuruşa düşecek, bir başka deyişle idarenin toplam vergi tahsil maliyeti altıda bir oranında azalacak. Ayrıca her yıl yaklaşık 24 milyon banka makbuzunun tekrar elle girişinin yapılması da önlenecek.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber