Eğitimin ana sorunu '5 dakika'

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 15 Şubat 2010 21:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, İlköğretimde olduğu gibi ders saatlerinin 45 dakikadan 40 dakikaya indirilmesini önerdi. Bu öneri, öğretim kurumları arasında tartışma başlattı. Son söz Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, liselerde ders saatinin 45 dakikadan 40 dakikaya indirilmesini istemesi, eğitimciler arasında tartışma yarattı. Ders saati konusunda eğitim-öğretim daireleri arasında birlik sağlanamadı. Konunun Talim ve Terbiye Kurulu'na götürülmesi ve orada uzmanlar tarafından değerlendirilmesi öngörüldü.

Eğitim-öğretim dairelerinin 5 dakika konusunda birlik sağlayamaması üzerine sorun Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun vereceği kararla aşılacak ve bakanın benimzsemesi halinde yeni ders süresi gelecek öğretim yılından itibaren geçerli olacak.

"5 dakika deyip geçmeyin"

Halen ilköğretim okullarında ders süresi 40, liselerde ise 45 dakika. Ortöğretim Genel Müdürlüğü, ders süresi

konusunda eşitlik sağlanması, liselerde de sürenin 5 dakika azaltılmasını önerdi. Ancak, eğitim-öğretim daireleri konusunda bu konuda ortak görüş oluşmadı. Genel liselerde haftada 30 saat ders yapıldığını, ders sürdesinde 5 dakika bir kısıntı yapılması halinde bunun haftada 2,5 saat, öğretim süresi boyunca da 54 saati bulacağını belirten yetkililer, 4 yıl olan liselerde, 5 dakika yüzünden doğacak kaybın ise azımsanmayacak boyuta ulaşacağını söylediler.

Türkiye'de eğitimde geçen gün sayısı, ders sayısı konusunda Avrupa Birliği ülkelerinin gerisinde oldumuzu belirten bir yetkili, 5 dakikalık düzenlemelenin bu alanda Türkiye'yi daha da geriye götüreceğini ifade ettiler. Yetkililer,4 yıllık lise programlarının da 45 dakika ders dikkate alınarak hazırlandığını, yapılacak değişiklikle eğitim programlarının tümden değişmesi gerektiğini bildirdiler.

Programlar yetişmez

Ders süresinde yapılacak değişiktliğe karşı çıkan bir bir genel müdür de, eğitimde süre ile oynanmamasının gerekçesini şöyle açıkladı:

"Ders programlarının 45 dakika üzerinden içeriği dolduruluyor. Zaten üniversite sınavları nedeniyle öğrenciler okuldaki derslere çok bağlı değil. Programları yetişmiyor. 5 dakikalık kısıntıyla öğretim programları daha eksik uygulanır, ders kitaplarındaki programlar bitmez. Zaten 40 dakikanın en az 5 dakikası yoklama ve diğer hazırlıklarıyla geçiyor. 5 dakikalık kısıntıyla bu süre daha da artacak. Ayrıca böyle bir değişikliğin şu aşamada makul bir gerekçesi de yok."

Erken mezuniyet gündemde

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde sürede yapılmak istenen değişikliklerin yanı sıra, öğrenim süresinin 3 yıldan 4 yıla çakmasıyla değişen bazı ifadelerde de düzenlemeler yapılıyor.

Liselerde başarılı öğrencinin 4 yıl yerine 3 yılda mezun olabilmesinin yolunu açan, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun da onay verdiği değişiklik çalışmasının da sonuna gelindiği bildirildi. Yetkililer, bu konuda Talim ve Terbiye Kurulu'nun araştırma yaptığını, yapılacak düzenlemeden danha çok Fen ve Anadolu liseleri öğrencilerinin yararlanabileceğini bildirdiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber