Meclis Başkanı Şahin: Savcılar görev yaparken azledilemez

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Şubat 2010 17:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Cemaat soruşturmasıyla ilgili gündeme gelen ve dün tutuklanan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner ile yetkileri alınan 4 savcıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, ?Biz yasama organı olarak, yürütme organından da yargı organında da bu Meclisin çıkarmış olduğu yasaları başarıyla uygulamalarını bekleriz? dedi. Şahin, herkesi sağduyulu olmaya davet etti.

Şahin, gazetecilerin HSYK'nın kararından sonraki tartışmalara ilişkin sorularını yanıtladı. TBMM'nin yasama organı olduğunu, kendisinin de yasama organının Başkanı olduğunu vurgulayan Şahin, ?Burası Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu ve duyacağı yasaların yapıldığı yer. Yasama organının Başkanı olarak bizim en önemli beklentimiz, parlamentonun çıkarmış olduğu her alandaki yasaların, başarıyla uygulanmasıdır. Bu yasaların lafsına ve ruhuna uygun olarak pratik hayata yansımasıdır. Biz yasama organı olarak, yürütme organından da yargı organında da bu Meclisin çıkarmış olduğu yasaları başarıyla uygulamalarını bekleriz? diye konuştu.

Yasama organının başkanı olarak bir tartışma içerisine girmemeye çalışacağını, bulunduğu makamın buna elverişli olmadığını ifade eden Mehmet Ali Şahin, şunları kaydetti:

?Bu tartışmalarda, uygulamada bazı sorunların olması yatıyor. Uygulamaya yansıyan bazı sorunlar bu tartışmaları getiriyor. Her şeyin yokluğuna bir süre tahammül edebiliriz, ama adaletin yokluğuna asla tahammül edemeyiz. Türkiye'de adaleti gerçekleştirecek olan da bağımsız yargı organlarıdır, hakimlerimiz ve savcılarımızdır. Hakimlerimiz ve savcılarımız, yargı bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esaslarına göre görev yaparlar. Ve onlar görev yaparken azl edilemezler. Dolayısıyla bu Anayasal kurala herkesin uyması gerekir. Hakim ve savcılara yine Anayasa gereği hiçbir organ, hiçbir merci, hiçbir kişi talimat veremez, onları yönlendiremez. Bu kurala en çok da yargı uymalıdır.?

?TARTIŞMALARDAN, ÜZÜNTÜ DUYDUM?

Meclis Başkanı olarak son tartışmalardan dolayı ?üzüntü duyduğunu? ifade eden Şahin, ?Hiçbir zaman üstüne toz kondurmamamız gereken, yargı erki olmalıdır. Herkesi sağduyulu davranmaya davet ediyorum. Açıklamalar, halkımızın yargıya olan güvenini daha da sarsmamalıdır. Türkiye'de yargıyı daha da güçlendirmek, hukukun üstünlüğüyle ilgili yaşadığımız bazı sıkıntıları da aşabilmek için mutlaka bir yargı reformunu gerçekleştirmek durumundayız. Parlamentomuza bu durumda görevler düşüyor. Bu, bugünün meselesi değil, uzun yılların meselesi, 1982 Anayasası yürürlüğe girdiği andan beri bunlar hep tartışılıyor. Lütfen herkes sağduyulu davransın? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber