Maliye Bakanlığı içinde rahatsızlık: Doğu görevinden merkezi denetim elemanları istisna tutuldu. Görev yine Vergi Denetmenlerine verildi

Haber Giriş : 11 Temmuz 2003 18:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı içinde rahatsızlık: Doğu görevinden merkezi denetim elemanları istisna tutuldu. Görev yine Vergi Denetmenlerine verildi

Vergi Denetmenleri hazırlanıp sitemize gönderilen metin aşağıdaki gibidir:

GENÇ VERGİ DENETMENLERİ RAHATSIZ

Türkiye'de vergi incelemesinin yaklaşık %99'unu gerçekleştiren Vergi Denetmenlerinin çilesi bitmek bilmiyor. Maliye Bakanlığı inceleme birimleri arasındaki çekişmelerden dolayı her zaman zarar gören, önü tıkanan ve yükselme imkanı olmayan Vergi Denetmenleri gene ülke gerçekleri ile örtüşmeyen uygulamalarla karşı karşıya bırakılmaktadır.

Önceki hükümetler döneminde çıkarılan ve şimdiye kadar hiç uygulanmayan Vergi Denetmenleri Atama ve Görevde Yükselme Yönetmeliği atama hükümleri, özellikle mesleğe yeni giren genç Vergi Denetmenleri için, mevcut hükümet döneminde, siyasi irade de yanıltılarak maliye bürokratları tarafından uygulanmaya çalışılmaktadır.

Hükümetin milli geliri 1.500 $'dan daha düşük olan illerden vergi alınmayacağı yönünde çalışma başlatması ve Gelir İdaresinin yeniden yapılanması aşamasında mesleğe Vergi Denetmen Yardımcısı olarak başlayan ve üç yıllık bir yetişme sürecinin sonunda yeterlik sınavı ile Vergi Denetmenliğine atananların, önceki hükümetler döneminde çıkarılan ve şimdiye kadar hiç uygulanmayan yönetmelikler doğrultusunda doğudaki illere tayinleri yapılmıştır.

Türkiye ekonomisinin ve vergisel işlemlerin yaklaşık %50'sinin karşılandığı İstanbul ve geriye kalan bölümün %40'lık bölümünü oluşturan Ankara, İzmir, Bursa, Adana gibi vergi potansiyeli yüksek ancak kayıt dışı ekonominin hat safhada olduğu ve vergi inceleme elemanı talebi olan bu illerden; ülkemiz tüm vergi gelirlerinin maksimum %5'lik bir bölümü toplanabilen, Batman, Şırnak, Muş, Bitlis, Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır, Hakkari gibi ekonomik potansiyeli çok az olan illere tayinleri yapılmıştır.

Bu durum hem mevcut Hükümetin uygulamak istediği politikalar hem de ülkemiz ekonomik gerçekleri ile çelişmektedir. Öte yandan Mart ayı içerisinde yapılan bir yönetmelik değişikliğinde Maliye Bakanlığı denetim elemanlarını büyük şehirler dışında yerleşmenin verimsiz olduğu gerekçesi öne sürülmüş, ancak bu hükümlerden sadece merkezi denetim elemanları yararlandırılmıştır. Vergi Denetmenleri ise uygulamaya geçen Bölge Müdürlüklerine rağmen il bazında atanmışlardır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber