Balyoz gibi 13 tutuklama

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Şubat 2010 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Balyoz soruşturmasında gözaltına alınan emekli ve muvazzaf subaylardan dün de emekli bir amiral ve 2 general ile 10 asker daha tutuklandı.

Savcılık sorguları tamamlanan Emekli Koramiral Ali Feyyaz Öğütçü, Emekli Albay Emin Küçükkılıç, Emekli Albay Suat Aytın, Emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, Emekli Albay Kubilay Aktaş, Emekli Tuğgeneral İzzet Ocak, Deniz Albay Recep Yıldız ve 6 muvazzaf subay Subay İstanbul Nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklandı. Bir muvazzaf subay için denetimli serbestlik hükmü uygulandı. Emekli Albay Mustafa Çalış, Emekli Tuğgeneral Ahmet Baki Erdoğan, Emekli Tuğgeneral Gaffur Aksu, Emekli Albay Yusuf Ziya Toker, Emekli Albay Musa İstek ve bir muvazzaf serbest bırakıldı. İki günde tutuklu asker sayısı 20'ye ulaştı.

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ile eski 1. Ordu Komutanları emekli orgeneraller Ergin Saygun ve Çetin Doğan'ın savcılığa gönderilmeleri bugüne kaldı. Fırtına'nın avukatı Atilla Hekimoğlu, ?Savcı, ifade alınanların yoğunluğu nedeniyle yarın (bugün) çağrılacağını söyledi? dedi. Özden Örnek'in avukatı Dinçer Eskiyalı da, müvekkilinin sabah savcılığa sevk edileceğini söyledi.

?5'inci Ordu' yok

Askerler arasında 1 emekli korgeneral ve 1 emekli tuğgeneral ile 3 emekli albay yer aldı. Aralarında Deniz Albay Tayfun Duman, emekli Korgeneral Ali Feyyaz Öğütçü, emekli Tuğgeneral İzzet Ocak ile emekli Albaylar Musa İstek, Suat Aykun ve Mehmet Emin Kılıç'ın da yer aldığı 20 şüpheli askeri, İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet savcıları Mehmet Berk, Ali Haydar ve Bilal Bayraktar sorguladı. Şüpheliler, 2002-03 yıllarında doldurulduğu ileri sürülen CD'ler üzerinden sorgulandı.


Balyoz'dan alındı ama Kafes'ten de sorgulandı

Emekli Koramiral Yiğit, önce Balyoz Darbe Planı ile ilgili sorgulandı ardından Kafes Planı savcılarınca ifadesi alındı

Adliyeye çıkarılanlar arasında en dikkat çekici isimlerin başında eski Kuzey Saha Deniz Komutanı emekli Koramiral Ali Feyyaz Öğütçü geliyordu. Öğütçü'nün adı, azınlıklara yönelik suikast, bombalama, adam kaçırma, 300 çocuğu katletme gibi kanlı eylemler içeren Kafes Eylem Planı'nda ?Başkan' olarak geçiyordu. Emekli Koramiral Öğütçü, Koç Müzesi'nde 300 çocuğu katletmek için denizaltıya yerleştirildiği iddia edilen bombaları polise haber vermeden imha ettirmekle suçlanmıştı.

BAŞKAN SEN MiSiN?

Saat 11.40'da ?Fenerbahçe' yazılı bir bavulla adliyeye gelen Öğütçü, Balyoz Darbe Planı ile ilgili olarak sorgulandıktan sonra devreye Kafes Eylem Planı'nı soruşturan Ergenekon savcıları Ercan Şafak ve Murat Yönder girdi. Balyoz'dan ifade verip çıkan Öğütçü hemen Özel Yetkili Savcılar Şafak ve Yönder'in odasına alınarak Kafes Planı'yla ilgili sorgulandı. Öğütçü'ye ?Kafes Planı Danışma Kurulu Başkanı mıydınız??, ?Planın üzerindeki Kadir Paşa koordine etsin el yazılı paraf size mi ait' şeklinde sorular yöneltildiği öğrenildi.


Kafes eylem planının başkanı Balyoz'dan tutuklandı

Balyoz soruşturmasında önceki gece ikisi muvazzaf amiral 7 subay tutuklanırken, dün de önemli isimler mahke-meye çıkarıldı. Müzede öğrencilere bombalı saldırı gibi kanlı eylemler içeren Kafes planında adı 'başkan' olarak kodlanan emekli Koramiral Ali Feyyaz Öğütçü'nün de aralarında bulunduğu 5 asker tutuklanarak cezaevine gönderildi. Çetin Doğan, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına'nın ise bugün adliyeye çıkarılması bekleniyor.

Balyoz darbe planıyla ilgili soruşturma çerçevesinde gözaltına alınan 17 emekli general, 4 muvazzaf amiral, 28 subay ve bir astsubay hakkındaki adliye süreci devam ediyor. Önceki gece mahkemeye çıkarılan 2'si muvazzaf amiral 7 subay tutuklanırken dün de 2'si muvazzaf 3'ü emekli 5 asker daha cezaevine gönderildi. Böylece soruşturmada tutuklu sayısı 12'ye yükseldi. Bunlar arasında en dikkat çekici isim, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Ali Feyyaz Öğütçü oldu. Gayrimüslimlere suikast gibi kanlı eylemlerin yer aldığı Kafes planında adı 'Danışma Kurulu Başkanı' olarak kodlanan Öğütçü, sorgusunun ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Öğütçü'ye Kafes'le ilgili soruların da yöneltildiği öğrenildi. Emekli Koramiral, Koç Müzesi'ndeki bir denizaltıya konulan mühimmatla ilgili tartışmalar sırasında gündeme gelmişti. Olay ortaya çıktığı sırada delilleri Emniyet'in eline geçmeden imha ettirdiği belirtilen Öğütçü, imha emrini Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın verdiğini söylemişti.

Sorgulamada savcıların şüphelilere 180'e yakın soru yönelttiği öğrenilirken, emekli komutanların Emniyet'teki sorgularının ise bitirilemediği kaydedildi. Dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan, eski kuvvet komutanları Özden Örnek ve İbrahim Fırtına ile eski Genelkurmay 2. Başkanı Ergin Saygun'un bugün adliyeye çıkarılması bekleniyor.

Balyoz soruşturması kapsamında pazartesi günü gözaltına alınan 49 askerden 13'ü önceki gün adliyeye çıkarıldı. Savcılık sorgusunun ardından mahkemeye çıkarılan şüphelilerden 2'si muvazzaf amiral 7 subay tutuklanırken, 6'sı serbest bırakıldı. 13 kişinin ardından dün 20 şüphelinin daha adliye süreci tamamlandı. İlk olarak sabah saat 09.30'da 6 muvazzaf asker savcılığa sevk edildi. Adliyeye askerî minibüsle getirilen subaylara içinde askerlerin bulunduğu başka bir minibüs korumalık yaptı. Sivil kıyafetli şüpheliler, binanın yemekhane kapısından içeri girdi. Bundan bir saat sonra emekli Tümgeneral İzzet Ocak, emekli kurmay albaylar Emin Küçükkılıç, Suat Aytın ve Musa İstek, Beşiktaş'taki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na getirildi. Saat 11.30 sularında ise eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Ali Feyyaz Öğütçü adliyeye sevk edildi. Bunları öğle saatlerinde bir, saat 15.27'de iki muvazzaf subay, 16.15'te ise 6 emekli asker takip etti. Şüphelileri özel yetkili cumhuriyet savcıları Birol Bayraktar, Mehmet Berk ve Ali Haydar sorguladı. Şüpheli avukatlarından Ali Rıza Dizdar, şüphelilere 180'e varan soru yöneltildiğini kaydetti.

ÖĞÜTÇÜ'YE KAFES DE SORULDU

Dün sorguya alınan şüpheliler arasındaki en ilginç isim azınlıklara ve öğrencilere yönelik suikast eylemlerinin öngörüldüğü Kafes eylem planında geçen Danışma Kurulu'nun başkanı olarak yer alan emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü oldu. Eski Kuzey Deniz Saha Komutanı Öğütçü'ye kamuoyunu dehşete düşüren Kafes eylem planı da soruldu. Öğütçü'nün avukatı Yavuz Dağlı'nın verdiği bilgiye göre, Öğütçü'ye Balyoz darbe planı dışında Kafes eylem planı hakkında da sorular yöneltildi.

Savcılık sorgusu akşam saatlerinde biten ve mahkemeye çıkarılan şüphelilerden eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral A. Feyyaz Öğütçü, emekli Kurmay Albay Emin Küçükkılıç ve emekli Kurmay Albay Suat Aytın tutuklandı. Emekli askerler saat 21.00'de Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından Metris Cezaevi'ne, iki muvazzaf subay Merkez Komutanlığı'na ait araçla Hasdal Cezaevi'ne götürüldü. Yurtdışı çıkış yasağı konulan bir muvazzaf subay ile emekli Albay Musa İstek serbest bırakıldı. Emekli tuğgeneraller Gaffur Aksu ve Ahmet Baki Erdoğan, emekli Albay Yusuf Ziya Toker ise savcılık sorgusunun ardından salıverildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber