RTÜK üyelerine, mahkeme kararını uygulamaktan dolayı hapis cezası verildi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Şubat 2010 08:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

RTÜK'teki görevinden alınan Cengiz Özdiker'in, görevine başlatılmaması nedeniyle eski ve yeni 9 RTÜK üyesi hapis cezalarına mahkûm edildi

RTÜK'teki görevinden alınan Cengiz Özdiker'in, mahkeme kararlarına rağmen eski göre-vine başlatılmaması nedeniyle açılan davadan karar çıktı.

İdari yargı kararlarını kasıtlı olarak uygulamadıkları iddia edilen eski ve yeni 9 RTÜK üyesinin yargılandığı davada RTÜK Başkanı Davut Dursun, Başkanvekili İlhan Yerlikaya, üyeler Zahid Akman, Mehmet Dadak, Abdulvahap Darendeli, Taha Yücel ile eski üyeler Arif Merdol, Şaban Sevinç ve Paşa Yaşar, 2 yıl 2 ay 10 gün ile 2 yıl 9 ay 10 gün arasında hapis cezalarına mahkûm edildi. Mahkeme, sanıklara verilen cezaları, 2 yılın üzerinde olması nedeniyle ertelemedi. Yargıtay kararı onarsa sanıklar en az 17 ay cezaevinde kalacak.

RTÜK Daire Başkanlığı görevini yürütürken bu görevden alınan ve çok sayıda mahkeme kararına rağmen eski görevine iade edilmeyen Özdiker'in şikâyeti üzerine, 1996-2007 arasında RTÜK'te başkanlık ve üyelik yapmış isimler hakkında açılan davanın karar duruşması Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Hâkim Ali Erkılınç kararı açıklarken, ?Sanıklar Akman, Darendeli, Merdol, Sevinç, Yaşar, Yerlikaya, Yücel, Dadak ve Dursun'un görevlerini kötüye kullanarak, Özdiker'in mağduriyetlerine neden oldukları anlaşıldı? dedi.

Erkılınç, aynı suçu birden çok kez işledikleri gerekçesiyle sanıklara verilen cezaları artırıp, duruşmalardaki iyi halleri nedeniyle cezalarda indirim uygulandıktan sonra sonuç olarak sanıklardan Merdol ve Dadak'ın 2'şer yıl 2'şer ay 10'ar gün hapis, Akman, Darendeli ve Dursun 2'şer yıl 6'şar ay hapis, Sevinç, Yaşar, Yerlikaya ve Yücel'in ise 2'şer yıl 6'şar ay hapsine karar verdi.

10 ay milletvekili seçilemeyecek

Erkılınç, cezaların 2 yıldan fazla olması sebebiyle sanıklar hakkında ?hükmün açıklanmasının ertelenmesi?ni düzenleyen CMK'nın 231. maddesini uygulamadı.

Karar Yargıtay tarafından onanırsa, sanıklara verilen cezalar infaz edilecek ve Akman ile Dursun'un da aralarında bulunduğu 9 kişi, en az 17 ay süre ile cezaevinde kalacak. Erkılınç, cezanın infazından sonra başlamak üzere de infaz edilen cezanın yarısı kadar süre ile sanıkların seçme ve seçilme hakkı gibi bazı kamu haklarından kısıtlanmasına karar verdi.

Buna göre karar kesinleşirse Akman 20 ay cezaevinde kalacak. Akman, bu cezasını tamamladıktan sonra da 10 ay süre ile seçme ve seçilme hakkında mahrum kalacak. Erkılınç, aynı davada yargılanan Özgen Sezer, Şeref Ataklı, Mehmet Nuri Erikel, Lütfettin Mesutgil ve Ahmet Batum isimli 5 bürokratın ise suçun yasal unsurları oluşmadığından ayrı ayrı beraatine karar verdi.

Evrakta sahtecilik

Mahkemeden Akman hakkında, Özdiker'in atama kararlarına ilişkin belgede karşı oyu olmadığı halde, varmış gibi imza attığı için suç duyurusunda bulunulması talep edilmişti. Kararda, bu talebe yönelik bir değerlendirmede bulunulmadı.

Ancak Özdiker, Akman hakkında kişisel olarak suç duyurusunda bulunmuştu. Akman'ın, aldığı cezanın yanı sıra bu suç duyurusu nedeniyle de ?evrakta sahtecilik? suçundan yargılanması bekleniyor.

Sevinç: Biz kararı uyguladık

Eski RTÜK üyesi Şaban Sevinç, 2 yıl 9 ay 10 günlük hapis cezası kararını temyiz edeceğini belirterek, ?Haksız bir karar. Yargı kararını uygulamadılar diye verilmiş bir karar bu. Biz nihai olarak mahkeme kararını uyguladık. Mahkeme kararını tanımama, uygulamama gibi bir şey söz konusu değil. Ama buna rağmen sanki mahkeme kararlarını hiç tanımamışız, uygulamamışız gibi haksız bir karar çıktı. En çok ceza alanlardan biriyim. Atamayı öneren, gündeme alan Akman? dedi.

?Temyiz süreci işliyor'

RTÜK, davayla ilgili yaptığı açıklamada, ?Haberlere konu olan dava, 2003'te kanun değişikliği sonrasında kadrosu kaldırılan bir personelin daha önceki üst kurul yönetimi tarafından daire başkanlığı görevinden alınması konusunda mahkeme kararının uygulanmaması gerekçesi ile açılmıştır. 2005'te üyeliğe seçilen, Üst Kurul Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Üst Kurul Başkan Vekili Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, Üst Kurul üyeleri Dr. A. Zahid Akman, Dr. A. Vahap Darendeli, Taha Yücel, Mehmet Dadak ile eski Kurul üyeleri Paşa Yaşar, Şaban Sevinç ve Arif Merdol'u kapsayan dava, Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesi nezdinde karara bağlanmakla birlikte, karara karşı temyiz süreci işlemektedir? denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber