Gökçek ve Ankaram Platformu arasında yaşanan 'ulaşım zammı' savaşı

Haber Giriş : 11 Şubat 2005 11:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara'daki Ulaşım zammı ile ilgili süreç içinde yapılan basın açıklamaları ve gelişmelerin hepsi ulaşım özel dosyamızda yer almaktadır.

Ankara Büyükşehir Belediyesince 1 Ocak 2005 itibariyle toplu taşıma ücretleri 900 bin TL'den 1 milyon 200 bin TL'ye, indirimli bilet 600'den 800 bin TL'ye çıkarıldı. Enflasyonun tek haneli rakamlara indiğinin söylendiği ve hükümetin ücretleri yıllık 5- 10 artırdığı bir ortamda otobüs-dolmuş fiyatlarına yüzde 33'lük zam yapılması, kabul edilemeyecek keyfi bir uygulama olarak değerlendirildi.

Ulaşım zammının geri alınmasına yönelik sürdürülen kampanyada şu üç tema etrafında toplanıldı: "Demokratik Kitle Örgütleri Ulaşım Zammına Karşı Birleşti", "Ankara'da Ulaşım Paris Ve Roma'dan Daha Pahalı", "Ulaşım Zammında Kadınlar Daha Mağdur" kampanya çerçevesinde, 18 Ocak 2005'den bu güne kadar toplanan imza sayısı 25 bini geçti... 12 Şubat'ta saat:12:30'da Konur sok (Mimarlar Odası önünde) toplu taşımadaki indirimlerdeki adaletsizliği konu alan bir açıklama daha yapılacak.

Ankaram Platformu'nun kampanya ile hedefledikleri ortak amaçları ;

" Ankaralıların ulaşım hakkını kısıtlayan zammın bir an önce geri alınmasını ve toplu taşıma ücretlerinde indirim uygulanmasını istiyoruz.

" Ankaralılar için etkin ve ucuz, aylık ve yıllık abonman sistemi kurulmasını, işsizler ve öğrenciler için ulaşımın ücretsiz hale getirilmesini istiyoruz.

" Tüm indirimlerin özel- kamu, otobüs-dolmuş ayrımı yapılmadan uygulanmasını istiyoruz.

" Toplu taşım araçlarında balık istifi olmadığımız, insana yakışır ve sağlıklı yolculuk yapmak istiyoruz.

" Aktarmaların özel ulaşımda da uygulanmasını talep ediyoruz.

" Tüm toplu taşıma araçlarının temiz ve bakımlı olmasını istiyoruz.

" 24 saat esasına göre çalışan toplu taşıma hizmeti istiyoruz. Akşamları hava karardıktan sonra kadınların, çocukların, engellilerin ve yaşlıların güvenliklerini daha etkin bir şekilde sağlanmasını ve bütün ortak mekanların kentlilerin güvenli hareket etmelerini temin etmek üzere aydınlatılmalarını istiyoruz.

" Toplu taşıma araçlarına trafikte öncelik verilmesini ve özel şeritler ayrılmasını istiyoruz.

" Bebekli ve pazar arabalı kadınların ve engellilerin ulaşımının bir işkence olmaktan çıkarılması için gerekli önlemlerin alınmasını ve ilgili düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz.

............

Ankaralı kadınlar Ankaralı kenttaşlarına soruyor;

Verilen bu kötü ve eksik ulaşım hizmetine çocuğumuzun ekmek, süt parasını vermek zorunda mıyız?
Yoksul kadınlar için ücretsiz belediye otobüsü saatleri belirlenemez mi?
Bebek arabalı kadınlar, yaşlı ve engelliler için düzenlemeler yapılamaz mı?
Yolları, alt geçitleri daha iyi aydınlatmak ve güvenli hale getirmek mümkün değil mi?
24 saat temiz, güvenli ve ucuz ulaşım hizmeti hakkımız değil mi?

 

ANKARAM PLATFORMU olarak, zam kararı geri alınıncaya kadar mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız. Tüm Ankaralıları da bu mücadelede yanımızda yer almaya, bizimle birlikte hareket etmeye çağırıyoruz. Sizde;

Ulaşım zammını geri aldırmak için,
Bu haksızlığa ve keyfiliğe dur demek için,
Ulaşım hakkımızın kısıtlanmasına hayır demek için,
Susmak yerine söylemek için bu mücadelede yerinizi alın!

Sonuçta Ankaralılar kazanacak!

............

İmza standlarında 1-2 saat bile olsa duracak gönüllüler aranmaktadır. İmza standında gönüllü olarak isteyenler aşağıdaki kişilere başvurabilirler:

Şehir Plancıları Odası - Sibel Küçük: 417 87 70
Mimarlar Odası -Sevgi Bölücek: 417 86 65
Tüketici Hakları Derneği - Turhan Çakar: 425 15 29
İnşaat Mühendisleri Odası- Taylan Evcimen: 419 38 81


ANKARA'DAKİ ULAŞIM ZAMMINA KARŞI MÜCADELEMİZ ANKARAM PLATFORMU KAPSAMINDA SÜRÜYOR

Ankara Büyükşehir Belediyesince 1 Ocak 2005 itibariyle toplu taşıma ücretleri 900 bin TL'den 1 milyon 200 bin TL'ye, indirimli bilet 600'den 800 bin TL'ye çıkarıldı. Enflasyonun tek haneli rakamlara indiğinin söylendiği ve hükümetin ücretleri yıllık 5- 10 artırdığı bir ortamda otobüs-dolmuş fiyatlarına yüzde 33'lük zam yapılması, kabul edilemeyecek keyfi bir uygulama olarak değerlendirildi. İlk olarak TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi ve Tüketici Hakları Derneği 29 Aralık 2004'te yaptıkları ortak bir basın açıklaması ile bu zamma olan tepkilerini dile getirdi.

Ulaşım zammına karşı yürütülecek mücadele ile ilgili demokratik kitle örgütleri olarak güçlerin birleştirilerek ortak tepki vermek ve yapılması gerekenleri belirlemek amacıyla, 11 Ocak 2005 salı günü 10 örgüt temsilciyle bir toplantı gerçekleştirildi.

Yapılan toplantıda; bu konuda bir kampanyanın başlatılması kararlaştırıldı. Bu mücadele kapsamında, imza kampanyası düzenlenmesi, kurumsal ya da bireysel düzeyde hukuksal süreçlerin başlatılması, el ilanlarının hazırlanması ve basılması, imza dilekçelerinin hazırlanması ve basılması ve toplantıya katılamayan örgütlere yeniden çağrı yapılarak önümüzdeki sürecin birlikte örgütlenmesine karar verildi. Toplantı katılımcıları tarafından, bu çalışmalarının örgütlenmesi ile ilgili bir platform oluşturulması, platformun yürütücü sekreterliğinin Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Tüketici Hakları Derneği, KESK Ankara Şubeler Platformu tarafından sürdürülmesine karar verildi.

14 Ocak Cuma günü Tüketici Hakları Derneği Platform adına dava açarak yargı sürecini başlattı. 10. İdare Mahkemesinde dava görülüyor.

Oluşturulan platformca, 15.01.2005 tarihinde "DEMOKRATİK KİTLE ÖRGÜTLERİ ULAŞIM ZAMMINA KARŞI BİRLEŞTİ" konulu bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasında, açılan dava ile başlatılan kampanyanın duyurusu yapılarak, bu mücadeleye diğer demokratik kitle örgütlerinin ve Ankaralıların da katılım sağlamasının önemi vurgulandı.

İlk etapta 110 bin imzayı kapsayan dilekçelerin basımı tamamlandı. 20 bin adet el ilanı da hazırlanarak basımı gerçekleştirildi. 18 Ocak'tan İtibaren Kızılay Postanesi önünde ilk İmza standı açıldı. Semtlerde de Halkevleri tarafından imza stantları açıldı.

19 Şubat'ta ikinci toplantı yapıldı, kampanyanın Ankaram Platformu tarafından sürdürülmesine karar verildi, bayramdan sonra yapılacak etkinlikler belirlendi.

29 Ocak tarihinde Ankaram Platformu tarafından bazı Avrupa ülkelerindeki ulaşım ücretleri ile Ankara'yı karşılaştırdığımız "ANKARA'DA ULAŞIM PARİS VE ROMA'DAN DAHA PAHALI" başlıklı basın açıklaması gerçekleştirildi. Ankaram platformunun tekrar ulaşım zammı için bir araya geldiği belirtilerek, Ankaralılardan destek istendi ve her Cumartesi eyleme devam edeceğimiz bildirildi. Hemen peşinden platform üyelerince sarı Ankaram gömlekleri giyilerek Kızılay'a inildi ve ulaşım zammına karşı hep beraber imza toplandı.

5 Şubat'ta Ankaram Platformu olarak "ULAŞIM ZAMMINDA KADINLAR DAHA MAĞDUR" başlıklı basın açıklaması gerçekleştirildi. Sürecin medyada daha fazla yer bulması, afiş çalışmaları ile halka ulaşılması ve imza kampanyasının yaygınlaştırılarak sürdürülmesi planlanıyor. 22 Şubat'ta imzaların büyük bir buluşma ile Belediyeye teslim edilmesi düşünülüyor.


İKİNCİ BASIN AÇIKLAMASI - ÖRGÜT SAYISI 10'A ULAŞTI

ORTAK BASIN AÇIKLAMASI
(15.01.2005)


DEMOKRATİK KİTLE ÖRGÜTLERİ ULAŞIM ZAMMINA KARŞI BİRLEŞTİ!

ZAMMIN GERİ ALINMASI İÇİN ORTAK MÜCADELEMİZ BAŞLADI!


Ankara'da yaşayanlar olarak hepimiz şimdiye dek görülmemiş bir haksızlığa uğramış durumdayız. En temel ihtiyacımız olan ulaşım hakkımız Belediye Yönetimi tarafından yapılan fahiş zam nedeniyle kısıtlanmıştır.

Belediyenin gerekçesi EGO'nun zararlarının kapatılması ve özel taşımacıların 'zor' durumda olması? Peki İstanbul ve İzmir'in Belediyeleri niye zarar etmiyor? Peki İstanbul'da ve İzmir'de özel taşımacılar niye daha ucuza taşıyor ve kar ediyor? Bu şehirlerdeki araçlar için de işletme maliyetleri aynı değil mi?

Yapılan zamlarla Ankaralıların yaşamı daha da zorlaşmıştır. 2004 yılında net 318.000.000.TL. asgari ücret alan bir kişi sadece kendisi düşünüldüğünde 22 iş günü içerisinde aylık gelirinin %12'sini ulaşıma ayırırken, 2005 yılı içerisinde bu kişinin asgari ücreti net 350.000.000.TL'na yükseldiği halde, ulaşıma yapılan zam nedeniyle aylık gelirinin %15'i ulaşıma gitmektedir. Asgari ücretli aileyi 4 kişi olarak düşünürsek, aylık gelirin yarısı yol harcamalarına gitmektedir.

Burada, Belediye tarafından tüm Ankaralılara karşı oynanan bir "yalan rüzgarı" dizisi var ve artık biz bu diziyi seyretmeyeceğiz.

Bugün burada toplanmış meslek odası, sendika ve dernek temsilcileri olarak;

Bizler, ulaşım zammını geri aldırmak için bir araya geldik.
Bizler, bu haksızlığa ve keyfiliğe dur demek için toplandık.
Bizler, ulaşım hakkımızın kısıtlanmasına hayır demek için birleştik.
Bizler, susmak yerine söylemek için bir araya geldik.

Tüm Ankaralıların da bizim yanımızda olduğunu ve desteklediğini biliyoruz. Bu zammı geri aldırana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Biz buna inanıyoruz. Bu mücadeleyi kazanacağız.

Hükümetin ücretlere yıllık %10 zam yaptığı bir ortamda, bir yıl aradan sonra gelen %33'lük zammı kabul etmiyor ve hep beraber geri aldıracağımızı haykırıyoruz.

Bugünden itibaren büyük bir mücadeleyi başlatmış bulunuyoruz. Bir yandan, hukuki olarak yargı yoluyla mücadelemizi sürdürürken, diğer yandan tüm Ankaralılarla birlikte bir dizi eylem planını yaşama geçiriyoruz. Bunun ilk aşaması olarak büyük bir imza kampanyasını bugünden itibaren başlatıyoruz.

Cumartesi gününden itibaren Kızılay'dayız. Daha sonra semtlerde de bizleri göreceksiniz.

Haydi, paramızın cebimizden alınmasına karşı kayıtsız kalmayalım.

Bu zammı hep beraber geri aldıralım.

Bu yalan rüzgârı dizisini artık bitirelim.

Kendimiz için bir şey yapalım.

Kendimize ve geleceğimize sahip çıkalım.



ANKARAM PLATFORMU
BASIN AÇIKLAMASI (29.01.2005)

ANKARA'DA KENT İÇİ ULAŞIM
PARİS'TEN ve ROMA'DAN DAHA PAHALI!..


Son zamlarla Ankara'da tek biniş normal tarife ücreti 1,25 YTL (0,7 EURO) oldu.

Bu son zamlarla Ankara, diğer pek çok kamu hizmetinin fiyatında olduğu gibi ulaşım fiyatında da Türkiye'deki "lider"liğini pekiştirdi.

Şu anda Ankara'da otobüse, dolmuşa, metroya İstanbullulardan % 20, İzmirlilerden % 25 daha pahalı biniyoruz. Eskişehirlilerden ve Bursalılardan iki katı fazla para ödüyoruz.

Durum böyle olunca Ankara'yı artık Türkiye'deki büyük kentlerle değil bir de Avrupa başkentleri ile karşılaştırmak istedik.

Ankara, Avrupa Birliği başkentleri arasında toplu taşıma ücretlerinde "lider"liğe oynuyor

Toplu taşıma ücretleri konusunda AB Başkentleri ile Ankara'yı kıyaslamaya başladığınızda beliren vahim manzara şudur:

Amsterdam / HOLLANDA
Amsterdam'da toplu taşıma bilet ücreti 0.40 Euro'dur. Yani Ankara, Hollanda'nın başkenti Amsterdam'dan % 75 daha pahalıdır. Öte yandan Amsterdamlıların ortalama geliri Ankaralıların ortalama gelirinin tam 7 KATıdır.

Atina /YUNANİSTAN
Atina'da toplu taşıma bilet ücreti 0,45 Euro'dur. Yani Ankara, komşu ülkenin halkı Atinalılardan %55 daha fazla bilet ücreti ödemektedir. Buna karşılık Atinalıların ortalama geliri Ankaralıların ortalama gelirinin 3,5 KATIdır.

Berlin / ALMANYA
Berlin'de 3 aylık kartla (75 Euro) evinden çıkıp günde 2 araç değiştirerek işine giden ve geri dönen bir Berlinlinin bir biniş için ödediği bedel 0,60 Euro'dur. Bu miktar Ankaralılara sunulan en ucuz binişin ücreti olan 1YTL (0,60 YTL) ile başa baştır. Normal tarifede ise Ankara, Berlin'den % 17 daha pahalıdır. Yani Ankara Avrupa'nın en iyi ve 24 saat aktif olan ulaşım sistemine sahip başkentlerinden birisi olan Berlin'den daha pahalı bir görüntü çizerken, konfor, yaygınlık, altyapı olarak sınıfta kalmaktadır.

Londra / İNGİLTERE
Londra'da standart tek kullanımlık bilet 1.2 Paunddur. Ancak abonman sistemi ile bu fiyat 0,7 Paund'a kadar inmektedir. Çocuklar için bu fiyat 0.35 Paund'dur. Aile fertleri beraber seyahat edildiğinde ekstra indirimler ve çocuklara ücretsiz ulaşım hakkı verilmektedir.

Avrupa'da Ankara'dan pahalı olan tek başkent olarak Avrupa'nın da en pahalı başkenti olan Londra gösterilebilir. Bunun önemli bir nedeni ise Londra'nın kent içi ulaşım sisteminin bütünüyle özel sektörde olmasıdır. Dolayısıyla Avrupa'daki en pahalı ulaşım da Londra'dadır. Ancak, bu pahalılığa rağmen Londralıların ortalama gelirinin Ankaralıların ortalama gelirinden yaklaşık 7 KAT fazla olduğu gözden kaçırılmamalıdır.

Madrid / İSPANYA
İspanya'nın başkenti Madrid'de tek binişlik bilet 1,15 Euro'dur. Ancak turistler için önerilen 10 binişlik bilet almaya karar verirseniz bu bedel % 50 oranında düşmekte ve 0,55 Euro olmaktadır.

Sınırsız biniş hakkı olan yıllık abonman kartı karşılığı ödenmesi gereken ücret ise mesafeye göre 369 Euro ile 893 Euro arasında değişmektedir. Bu durumda ise kent içi mesafeler için ücret 0,25 Euro'ya kadar inmektedir. "Bonotet" adı verilen isme özel abonman kartı kullanıldığında ise her mesafe için ücret 0,30 Euro olmaktadır. Öğrenciler için bu fiyatlar üzerinden % 30 indirim yapılmaktadır.

Her üç durumda da Ankara'da kent içi ulaşım Madrid'dekinden 2 kat daha pahalıdır. Üstelik bir Madridli ortalama olarak bir Ankaralıdan 4,2 kat daha fazla kazanmaktadır.

Paris / FRANSA
Parislilerin hemen hepsi aylık ya da yıllık abonman kartı (CarteOrange) kullanmaktadır. Bu durumda ise günde 4 araç değiştirerek kent içi ulaşım ihtiyacını karşılayan bir Parislinin cebinden yolculuk başına çıkan para şöyledir:

- Paris'e komşu yerleşim yerlerinde (yani kent merkezine 100 km'ye kadar mesafede) oturan birisi 1,04 Euro ödemektedir.
- Kent içinde oturan Parisli için bu fiyat 0,35 Euro'ya kadar düşmektedir.
- Öğrenciler için bu fiyatlar % 50 oranında daha ucuzdur.

Bu durumda bir Parisli kent içinde bir Ankaralının ödediğinin yarısını ödeyerek seyahat edebilmektedir. Yani Ankara, Paris'ten bile pahalıdır, hem de iki katı kadar!

Roma / İTALYA
Kişiye özel, sınırsız kullanım hakkı olan aylık abonman kartının bedeli 30 Euro'dur. Yani günde 4 defa araç değiştirerek evi ile işi arasında gidip gelen bir Romalı yolculuk başına 0,25 Euro ödemektedir.

Roma-Ankara karşılaştırmasında karşımıza çıkan tabloda Ankara'da toplu taşıma Roma'dan 3 KAT daha pahalıdır. Üstelik Romalılar, Ankaralılardan 6 KAT daha fazla kazanmaktadır.

Prag / ÇEK CUMHURİYETİ
AB'nin yeni ama Avrupa'nın en eski başkentlerinden birisi olan Prag'da bir bilet için ödemeniz gereken ücret sadece 0,17 Euro karşılığı CZK'dır.

Yani bir Ankaralının toplu taşımaya verdiği para bir Praglınınkinden 6 kat daha fazladır.

Sonuç olarak;

Ankara'nın ulaşım fiyatında Avrupa lideri olması için önündeki tek rakip Londra? Ankara Büyükşehir Belediye Başkanının, tüm ulaşım sistemini özelleştirme planıyla birlikte bu engeli de kısa zamanda aşacağından ve Ankara'yı toplu taşıma ücretinde ikincilikten birinciliğe taşıyacağından hiç kuşkumuz yoktur!

Bizler ANKARAM PLATFORMUNU oluşturan örgütler olarak

" Ankaralıların ulaşım hakkını kısıtlayan zammın bir an önce geri alınmasını istiyoruz.

" Tüm indirimlerin özel- kamu, otobüs-dolmuş ayrımı yapılmadan uygulanmasını istiyoruz.

" Toplu taşımada balık istifi taşınmayan, verilen paranın karşılığı olan, insanca yolculuk yapmak istiyoruz.

" Tüm toplu taşım araçlarının temiz, yeni ve bakımlı olmasını istiyoruz.

" 24 saat esasına göre çalışan toplu taşıma istiyoruz.

" Aktarmaların özel ulaşımda da uygulanmasını talep ediyoruz.

" Toplu taşıma araçlarına trafikte öncelik verilmesini ve özel şeritler ayrılmasını istiyoruz.

Ankaram Platformu olarak, zam kararı geri alınıncaya kadar mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız. Tüm Ankaralıları da bu mücadelede bizimle birlikte hareket etmeye çağırıyoruz.

Ankaralılar kazanacak!...

ÖRNEK ÜLKELERİN KİŞİ BAŞINA MİLLİ GELİRLERİ VE TÜRKİYE'NİN DURUMU
ÜLKE KİŞİ BAŞI GELİR TÜRKİYE İLE DURUMU
Hollanda $24 119 7,1 Kat
Fransa $23 760 7,0 Kat
İngiltere $22 461 6,6 Kat
İspanya $14 246 4,2 Kat
İtalya $19 888 5,9 Kat
Yunanistan $11 697 3,5 Kat
AB ORTALAMASI $22 510 6,6 Kat
TÜRKİYE $3400 -



ANKARAM PLATFORMU
BASIN AÇIKLAMASI (05.02.2005)

ULAŞIM ZAMMINDA KADINLAR DAHA MAĞDUR

Ankara'da toplu taşımaya yapılan acımasız zam Ankara nüfusunun yarısını oluşturan kadınlar için daha fazla yıkım yaratmaktadır. Toplu taşımaya uygulanan %33'lük zammın en önemli mağdurlarından biri kadınlardır.

Uzak mahallelerden yoksulluk sebebiyle haftanın 6, ayın 24 günü çalışmaya giden asgari ücretli bir kadın, bir gidiş bir geliş olmak üzere zamdan önce ayda 43.2 YTL (43 milyon 200 bin TL) harcarken, artık 57,6 YTL (57 milyon 600 bin TL) yol parası vermektedir. Fazladan verdiği 14,4 YTL (14 milyon 400 bin TL), bir ayda ailesi için alacağı 96 halk ekmeğidir. Günde iki kez araç değiştirirse bu rakam 115 YTL'ye (115 milyon TL)'ye, aradaki fark miktarı ile alamayacağı ekmek sayısı da 192'ye çıkmaktadır.

Hiçbir sağlık ve sosyal güvencesi olmadan, "ev işçisi" olarak çalışan kadınlar için ise durum çok daha acımasızdır. Üstelik, büyük bir kısmı gecekondu bölgelerinde yaşayan kadınlar, çalışacakları eve ulaşmak için 2 toplu taşım aracı kullanmak zorundadır.

Zam, kentin en yoksulları olan kadınlar için daha fazla yoksulluk demektir!

Ankara'da yaşayan nüfusun yarısı kadın!
Temiz, güvenli ve ucuz ulaşım hizmeti almak kadınların en temel hakkı!
Ve kadınlar kentin en yoksulları!
Yoksulluk nedeniyle toplu taşım araçlarını bile kullanamayan, otobüs parası veremedikleri için kent merkezini görememiş kadınlar var!
Ankara'da yüz kadından yalnızca 13'ü otomobil sahibi! Yani kadınların tamamına yakını toplu taşıma araçlarını kullanarak ve yaya olarak yolculuk yapıyor!
Üstelik, kadınların yarısı taşıtlarda sarkıntılığa uğradığını ya da sürekli olarak "sarkıntılığa uğrama" korkusu hissettiğini söylüyor!
Kent içi toplu taşım araçlarındaki yolculuklarında, balık istifi taşınan Ankaralı kadınlar, can ve mal güvenlikleri ile ilgili kaygılanıyorlar!
Bazı şoförlerin saygısız ve kötü muamelelerine maruz kalıyorlar!
Geceleri zaten güvensiz olan Ankara'da, toplu taşıma gece 23.00'den sonra "bir ihtimal" iken gece 01.00'den sonra tamamen duruyor. Kadınların gece geç saatlerde eve dönmesi "sokakta can güvenliği piyangosuna" bırakılıyor!

Ankaralı kadınlar Ankaralı kenttaşlarına soruyor;

Verilen bu kötü ve eksik ulaşım hizmetine çocuğumuzun ekmek, süt parasını vermek zorunda mıyız?
Yoksul kadınlar için ücretsiz belediye otobüsü saatleri belirlenemez mi?
Bebek arabalı kadınlar, yaşlı ve engelliler için düzenlemeler yapılamaz mı?
Yolları, alt geçitleri daha iyi aydınlatmak ve güvenli hale getirmek mümkün değil mi?
24 saat temiz, güvenli ve ucuz ulaşım hizmeti hakkımız değil mi?

Ankaram Platformu olarak;

" Ankaralıların ulaşım hakkını kısıtlayan zammın bir an önce geri alınmasını ve toplu taşıma ücretlerinde indirim uygulanmasını istiyoruz.
" Ankaralılar için etkin ve ucuz, aylık ve yıllık abonman sistemi kurulmasını, işsizler ve öğrenciler için ulaşımın ücretsiz hale getirilmesini istiyoruz.
" Tüm indirimlerin özel-kamu, otobüs-dolmuş ayrımı yapılmadan uygulanmasını istiyoruz.
" Toplu taşım araçlarında balık istifi olmadığımız, insana yakışır ve sağlıklı yolculuk yapmak istiyoruz.
" Tüm toplu taşıma araçlarının temiz ve bakımlı olmasını istiyoruz.
" 24 saat esasına göre çalışan toplu taşıma hizmeti istiyoruz. Akşamları hava karardıktan sonra kadınların, çocukların, engellilerin ve yaşlıların güvenliklerini daha etkin bir şekilde sağlanmasını ve bütün ortak mekanların kentlilerin güvenli hareket etmelerini temin etmek üzere aydınlatılmalarını istiyoruz.
" Aktarmaların özel toplu taşımada da uygulanmasını talep ediyoruz.
" Toplu taşıma araçlarına trafikte öncelik verilmesini ve özel şeritler ayrılmasını istiyoruz.
" Bebekli ve pazar arabalı kadınların ve engellilerin ulaşımının bir işkence olmaktan çıkarılması için gerekli önlemlerin alınmasını ve ilgili düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz.

ANKARAM PLATFORMU olarak, zam kararı geri alınıncaya kadar mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız. Tüm Ankaralıları da bu mücadelede yanımızda yer almaya, bizimle birlikte hareket etmeye çağırıyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber