Diyabet'le mücadele için eylem planı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Mart 2010 11:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Sağlık Bakanlığı, dünyada ve Türkiye'de git gide artış gösteren şeker hastalığıyla mücadele için "Türkiye Diyabet Kontrol Programı"nı hayata geçirecek.

Sağlık Bakanlığının bu hastalığa karşı izleyeceği stratejiyi belirleyecek programın hazırlanmasına katkıda bulunan uzmanlardan biri olan AK Parti Adana Milletvekili, Sağlık Bakanlığı eski Müsteşarı, endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, diyabetin ülkedeki seyri konusunda çarpıcı tespitlerde bulundu.

Diyabetin, gerek tedavi, gerekse komplikasyonları açısından ülke ekonomilerini olumsuz etkileyen hastalıklardan biri olduğunu kaydeden Ünüvar, "Eğer 15-20 yıl önce 'diyabet görülme oranında ve komplikasyonlarında büyük bir artış yaşanıyor' tespitinde bulunsaydım, bu tespit bugün hala geçerliliğini koruyor olurdu. Çünkü bu hastalık tüm toplumları git gide daha fazla etkiliyor" diye konuştu.

Özellikle sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşamın bir sonucu olan obeziteden kaynaklanan tip-2 diyabetin görülme sıklığında artış olduğunu vurgulayan Ünüvar, şunlara dikkati çekti:

"Ülkemizde Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 30 milyar TL'lik sağlık harcamalarının yüzde 10'unu diyabet ve komplikasyonları için harcanan tedavi ve ilaç giderleri oluşturuyor. Bu da yaklaşık 3 milyar TL'ye tekabül ediyor. Bu, bütçeye ağır bir yük getiriyor. Bu nedenle her ülke diyabete karşı bir eylem planı hazırlıyor. Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı, koruyucu sağlık hizmetlerini geliştirirken bu tür kronik hastalıkların önlenmesine yönelik çalışma yürütüyor. Diyabetin önlenmesi için de bu bağlamda ciddi bir strateji gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı, SGK, belediyeler, üniversiteler bu stratejinin birer parçası olmalıdır."

Bu tarafların Sağlık Bakanlığı'nca düzenlenen Türkiye Diyabet Kontrol Programı Çalıştayı'nda bir araya geldiğini bildiren Ünüvar, yürütülecek çalışmaların ardından mayıs-haziran gibi bir eylem planının ortaya çıkacağını söyledi.

Genetik nedenlere bağlı diyabetin engellenmesinin mümkün olmadığını, ancak çevresel faktörlerden kaynaklanan tip-2 diyabetin önlenebileceğini belirten Ünüvar, buna yönelik izlenecek stratejinin özellikle obeziteyi hedef alması gereğine dikkati çekti.

Bu noktada fiziksel aktiviteyi teşvik edici önlemlerin hayata geçirilmesinin büyük önem taşıdığını anlatan Ünüvar, "Anne ve babanın her ikisi de obezse çocuklarının yüzde 80, sadece biri obezse yüzde 50 obez olma ihtimali var. Her ikisi de obez değilse bu oran yüzde 9'a düşüyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber