Organ nakli için iki yıl evli olma şartı

Haber Giriş : 06 Mart 2010 23:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAĞLIK Bakanlığı, eşler arasında organ nakli için en az iki yıl fiilen birlikte yaşama şartı getirdi. ?Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik?, dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik değişikliğiyle akraba dışı canlıdan organ nakli ile ilgili düzenlemeler yapıldı.

Etik komisyon karar verecek

Buna göre, canlıdan organ nakli, alıcının en az iki yıldan beri fiilen birlikte yaşadığı eşi, dördüncü derece dahil kan ve kayın hısımlarından yapılabilecek. Bu kişiler haricinde, canlıdan nakil yapılabilmesi için naklin yapılacağı ilde oluşturulacak etik komisyonun, verici ile alıcı arasında, yönetmeliğe ve diğer ilgili mevzuata aykırı herhangi bir hususun bulunmadığını ve etik açıdan organ bağışının uygunluğunu onaylaması gerekecek.

Komisyonda polis de bulunacak

İl sağlık müdür yardımcısı başkanlığındaki organ bağışını onaylayacak etik komisyonda valilikçe görevlendirilecek il emniyet müdür yardımcısı ya da kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele şube müdürü de bulunacak.

Hürriyet


Sağlık Bakanlığı eşten organ nakline 2 yıl birlikte yaşama şartı

Nakilde yeni düzenleme

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Sağlık Bakanlığı, eşler arasında organ nakli için en az iki yıl fiilen birlikte yaşama şartı getirirken, nakillerin dördüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımları arasında yapılabilmesini kararlaştırdı.

Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, canlıdan organ nakli, alıcının en az iki yıldan beri fiilen birlikte yaşadığı eşi, dördüncü dereceye kadar (dördüncü derece dahil) kan ve kayın hısımlarından yapılabilecek.

Söz konusu canlı verici olabileceklerin haricinde canlıdan nakil yapılabilmesi için; naklin yapılacağı ilde oluşturulacak etik komisyonunun verici ile alıcı arasında, bu yönetmeliğe ve diğer ilgili mevzuata aykırı herhangi bir hususun bulunmadığını ve etik açıdan organ bağışının uygunluğunu onaylaması gerekecek.

Nakil için alıcı ve verici, il sağlık müdürlüğü aracılığıyla komisyona başvuracak. Nakil için alıcı ve vericiden yakınlığın nereden kaynaklandığını göstermesi, gelir düzeylerini, vericinin borcu olup olmadığını belgelemesi istenecek. Kararı kesin olan komisyon tarafından uygun görülmeyen nakiller yapılamayacak.

Cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber