İşkur il müdürlükleri Almanya kontenjanından habersiz

Haber Giriş : 12 Şubat 2005 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Almanya'nın Türkiye'ye tanıdığı yıllık 5 bin işçi kontenjanından uygulamadan sorumlu kamu kurumlarının da haberdar olmadığı ortaya çıktı.

Zaman'ın, ?Almanya her yıl 5 bin işçi istiyor, Türkiye ancak yarısını gönderiyor' başlıklı manşeti üzerine İş Kurumu il ve ilçe müdürlüklerini arayan pek çok kişi ilginç bir tablo ile karşılaştı. Uygulama hakkında bilgi alma umudu ile telefona sarılan vatandaşlara bazı il müdürlükleri, ?Böyle bir yazıdan haberimiz yok. Konuyu yazan medya kuruluşuna gidin.? şeklinde cevap verdi. İşkur Genel Müdürlüğü ise bütün il müdürlüklerine gönderdiği talimat ile konuya sahip çıkılmasını istemişti.

Zaman'ın dünkü manşeti geniş yankı uyandırdı. Yurtiçindeki okuyucuların yanı sıra Avrupa'daki gurbetçiler de Ekonomi Servisi'ni elektronik posta ve faks yağmuruna tuttu. Mesaj ve telefonların ortak noktasını şu sözler oluşturdu: ?14 yıldır böyle bir imkân varmış. Ancak kimsenin haberi yok.? Bir İşkur il müdürü ise Türkiye'ye İstisna Akdi Sözleşmesi ile tanınan Almanya'ya işçi gönderme kotasının doldurulabilmesi için Ankara'dan uyarı yazısı aldıklarını söyledi. Aynı müdür, ?Yazı bize de geldi. Ancak bazı müdürlükler, rutin bir işlemmiş gibi yazıları okumadan veya üstün körü okuyarak dosyaya koyuyor, imzalayıp belirtilen kurum ve kişilere gönderiyor.? bilgisini verdi. Türkiye ile Almanya arasında 1991 yılında imzalanan anlaşma ile Almanya'da yatırım yapan Türk firmalarına Türkiye'den işçi götürme hakkı tanınmıştı. Zaman'n haberinde Türkiye'nin 14 yıldır kotanın ancak yarısını doldurabildiği belirtilirken, suiistimaller sebebiyle Almanya'nın, ?Tedbir alın, uygulamayı askıya alabilirim.? mesajını ilettiği belirtilmişti. Haberde pek çok firmanın böyle bir fırsattan haberdar olmadığına işaret edilmişti. Almanya'ya işçi götürmek için Türk firmalarının sağlık, tarım-ziraat ve gastronomi hariç diğer alanlarda ihale alması ya da kendi tesislerini kurması gerekiyor. Diğer şartlar ve bürokratik işlemlerin ayrıntıları İşkur Genel Müdürlüğü ile aynı kuruma bağlı teşkilatlardan öğrenilebiliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber