Topbaş: Deprem riski altındaki İstanbul yenilenmeli

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Mart 2010 14:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un deprem riskinin devam ettiğini söyledi. Topbaş, "Vatandaşlar da kendi üzerlerine düşeni yapmalı.

Ana muhalefet, kentsel dönüşüm konusunda vatandaşları asılsız iddialarla korkuttu." dedi. Olası büyük bir depremde İstanbul'daki can kaybının 30 bin olacağı yönünde araştırmalara yansıyan bilgilerin bulunduğunu hatırlatan Topbaş, "İstanbul'u yeniden inşa etmeliyiz." ifadesini kullandı.

Şerefiye Sarnıcı üzerindeki eski Eminönü Belediye binasının yıkım işlemine katılan Kadir Topbaş, İstanbul'daki deprem riskiyle ilgili bilgiler verdi. İstanbul'un deprem riski altında bulunduğunu kaydeden Topbaş, "Tüm yapıları bilim ve tekniğe uygun yapmak zorundayız. Belediyeler, kamu kuruluşları, özel idareler, kendi binalarını güçlendiriyor, depreme dayanıklı hale getiriyor. Vatandaşların da bu hassasiyeti göstermesi gerekiyor. Kerpiç tek katlı evler bile insanların hayatını kaybetmesine neden olabiliyor. İstanbul'un yenilenmesi, yeniden bu riskten kurtularak önemli bir yaşam alanı haline getirilmesi gerekir. Biz bununla ilgili kentsel dönüşüm projelerini, planlarını hayata geçirmeye çalışırken ana muhalefetin yerel seçimlerde söylemlerini duydunuz. Vatandaşı tedirgin ettiler, vatandaşı korkuttular. Dediler ki 'bu yerleri alıp millete peşkeş çekecekler.' Halbuki doğru olan şudur; muhalefeti ile, yerel yönetimleri ile bir arada olup çalışmalıydık. Şu olabilir, 'evet doğru ama yöntem başka şekillerde yapılabilir' denilebilirdi. Ama maalesef birçok yerde vatandaşı korkuttular. Peki bu şekilde nasıl yenilenecek bu yapılar." diye konuştu.

Kentsel dönüşümle ilgili de bilgi veren Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Duamız ve temennimiz şu ki, İstanbul bir deprem görmesin. Ancak tabi dualarla olmuyor sadece. Tedbirinizi de almanız gerekiyor. Senaryoları, kurgulamaları tabii ki her alanda yapılıyor. İBB Kandilli Rasathanesi ve Boğaziçi Üniversitesi'ne yaptırdığı araştırmaya göre; 30 bin civarında vatandaşın hayatını kaybedeceği, 50 bin civarında da yapının yıkılacağı öngörülüyor. Japonların yaptığı araştırmada ise daha yüksek rakamlar çıkıyordu. 10 kişi de 100 kişi de 1000 kişi de kaybetse neticede hayat kaybediliyor. Tedbirini alırsanız dikkatli olursanız her zaman faydalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber