İzmirliler 3 ay boyunca 10 TL daha az su faturası ödeyecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mart 2010 19:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

İzmir'de 'Birlikte Başaracağız' Platformu'nun başlattığı hukuk mücadelesinin ardından, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı fazla su paralarının iadesine başlandı. İzmirliler, 3 ay boyunca en az 10 TL az su faturası ödeyecek. İlk indirim bu ay ödenecek faturalara yansıdı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, yerel seçimlerden hemen sonra 1 Haziran 2009 tarihinden itibaren toplu ulaşıma yüzde 50'lere varan, suya da yüzde 20'nin üzerinde oranda zam yapmıştı. Birlikte Başaracağız Platformu da ulaşım ve su zamlarının durdurulması için yargıya başvurmuştu. Platform, İZSU Yönetim Kurulu tarafından verilen zam kararının mahkeme kararıyla durdurulmasını sağladı.

Kararın ardından aynı zam kararı, genel kurul sıfatıyla İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından alındı. Bu kararın iptali için açılan dava davam ederken İZSU Yönetim Kurulu kararı ile suya yapılan zam kararıyla birlikte 01.06.2009 tarihinden itibaren zamlı tarife üzerinden tahsilat yapılmaya başlandı. Zam kararının yürütmesinin durdurulması üzerine 01.06.2009 ila Genel Kurulun karar aldığı 11.11.2009 tarihine kadar tahsil edilen zamlı tahsilatların hukuksal dayanağı kalmadı.

Alınan mahkeme kararı üzerine 01.06.2009 - 11.11.2009 arası tahsil edilen fazla paraların iadesi sağlandı. İlki bu ay içinde ödenecek faturalardan olmak üzere 3 ay boyunca haksız biçimde alınan fazla su paraları faturalardan mahsup edilmek suretiyle İzmirlilere iade edilecek. Zam kararının esasına ilişkin davanın henüz sonuçlanmadığını, beş aylık zamlı tarife farklarının iade edilmesinin İzmirliler için önemli bir kazanım olduğunu belirten Av. Arif Ali Cangı, bu sayede 3 ay boyunca dar gelirlilerin aile bütçelerine en az 10 liralık katkı sağlandığını belirtti.

Avukat Cangı, suyun ticari meta gibi fiyatlandırılması, insanlık onuruna uygun bir hayat sürdürülebilmesi için ön koşul olan suya erişim hakkını ortadan kaldıran su zammını bütünüyle geri aldırıncaya kadar hukuksal mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber