MEB, ilk kez bu derece sert şekilde eleştirildi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Mart 2010 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki bir birim, öyle bir rapor hazırladı ki, neredeyse muhalefet bile böyle eleştiri getiremedi. Eğitimin sorunları ve bürokrasinin hataları tek tek sıralandı

BAHAR ATAKAN Ankara

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesindeki bir birim, kurumun çalışmalarını eleştiren bir rapora imza attı. MEB tarafından kamuoyuna açıklanmayan rakam ve bilgilerin yer aldığı ?2009 İç Denetim Faaliyet Raporu?nda öğretmen açığının 133317 olduğu, 26415 eğitim kurumuna hiç hizmetli atanmayarak, bu kurumların kaderlerine terk edildiği belirtildi.

Öğretmenlerin Türkiye genelinde ihtiyaca göre dağılımlarının yapılmadığı vurgulanan raporda, sözleşmeli öğretmen istihdamının da bir politika oluşturulmadan gerçekleştirildiği kaydedildi.

İç Denetim Birimi Başkanı Şener Gönülaçar imzasıyla yayımlanan rapor

MEB'in web sayfasında yayımlandı.

Raporun önsözünde, ?Raporda yer alan verilerin büyük çoğunluğu, geleneksel teftiş anlayışında kamuoyu ile paylaşılmaması gereken hususlardan ibarettir? denildi. İşte, rapordan bazı saptamalar:

Şırnak'ta asil müdür yok gibi

- Türkiye'de faal 32785 eğitim kurumu bulunuyor. 26635'i için müdür normu belirlenen bu kurumların 13708'inde asil müdür görev yapıyor. Yaklaşık yüzde 50'sinde vekil ya da görevlendirme yöneticiler görev yapmaktadır. Yüzde 5'lik oran ile Şırnak en az asil müdürün görev yaptığı il.

- Yöneticilik görevleri için sürekli değişiklikler yapılan, bazen hiç uygulanmadan yürürlükten kaldırılan, sürekli müdahalelere maruz kalan yönetmelik düzenlemeleri yapılmaktadır. Eğitim kurumlarına yönetici seçimine ilişkin düzenlemelerin yap-boz uygulamaları yüzünden bakanlık itibar kaybına uğramaktadır.

Veliden sürekli para istiyorlar

- Okulların temizlik çözümüne yönelik düzenleme yapılmaması, yöneticiler ile velileri karşı karşıya getiriyor. İdareler veliden sürekli para isteyen mekanizmaya dönüşüyor.

- Bakanlık aleyhine 2005'te 3730, 2006'da 5548, 2007'de 3639 ve 2008'de 4870 dava açıldı. Davaların büyük çoğunluğu atama, atamanın iptali gibi konularda oldu. Mart 2009 itibariyle atama-yer değiştirme işlemlerine yönelik 2006-2008 yıllarında 4256 dava açıldı, 2646'sı karara bağlandı. Karara bağlananların 1.733'ü red, 913'ü iptal şeklinde sonuçlandı.

- Ders programları ve kitapların hazırlanmasıyla ilgili problemler şöyle sıralandı: ?Talim ve Terbiye Kurulu'nun kitap kabul sürecinin yeterince şeffaf olmaması ve sürecin uzun zamanda gerçekleşmesi nedeniyle, rüşvet başta olmak üzere çok çeşitli menfaat ilişkilerinin kurumda konuşulması, birçok kişinin zan altında bulunması. Daha önce programlar, kitap yazımı vb. hiç bilgisi olmayan, mesleki anlamda çok az tecrübeli öğretmenlerin inceleme birimlerinde görevlendirilmesi.?

Zamansız atamalar eğitimi aksatıyor

- Öğretmenlerin ilk atama veya yer değişmeleri eğitim-öğretimi aksatabilecek zaman dilimlerinde yapılmaktadır. Yaz tatilinde gerçekleştirebilecek bu işlem şubat veya kasım aylarında yapılmamalıdır.

- Öğretmenliğe girişte, öğretmenlerin özel alan bilgileri sorgulanmamaktadır.

- Bakanlık için belirlenen hizmetli kadrosu 57352'dir. Ülke genelinde görev yapan hizmetli sayısı kadrolu 30006, 4/C kapsamında geçici işçi 5280 olmak üzere 35346'dır. 26415 kurumda hiç hizmetli atanmamıştır. Eğitim kurumları özellikle yardımcı hizmetler ile ilgili işleri görmeleri konusunda kendi kaderlerine terk edilmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber