e-imza'ya Kök Sertifika

Haber Giriş : 13 Şubat 2005 07:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elektronik imza uygulaması için mevzuat çalışmasını tamamlayan Türkiye, sicil kaydı gibi ayrıntılı kişisel bilgilerle donatılan 'e-imza' sertifikasının güvenliğini, Kök Sertifika Makamı tarafından sağlayacak.

Elektronik imza (e-imza) uygulamasındaki mevzuat çalışması tamamlandı. Telekomünikasyon Kurumu, elektronik sertifika hizmet sağlayıcı olmak isteyen şirketlerin başvurularını bekliyor. Türkiye'nin güvenliği açısından bilgiler Kök Sertifika Makamı tarafından yüksek güvenlikli ortamda saklanacak.

Elektronik İmza Yönetmeliği'nin resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesiyle, e-imza kullanımı için mevzuat tamamlanmış oldu. Elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı olmak isteyen şirketler Telekomünikasyon Kurumu'na bildirimde bulunabilecekler. Telekomünikasyon Kurumu, şirketlerin yeterliliklerini inceleyecek.

Elektronik İmza Yönetmeliği'nin yayınlanmasının üzerinden bir ay geçmesine rağmen elektronik sertifika hizmet sağlayıcı olmak için başvuruda bulunan şirket bulunmuyor. e-güven AŞ, Turk-Trust ve Tursigh'ın sertifika hizmet sağlayıcılığı için çalışmalar yaptığı belirtildi.

TSK ve MİT'in bilgileri saklanacak

TSK ve MİT de dahil olmak üzere kamu kurumları için sertifika hizmet sağlayıcısı TÜBİTAK olacak. Kamu kurumları daşında e-imza kullananlar özel sektördeki sertifika hizmet sağlayıcılarından yararlanabilecek. Bütün bilgiler Kök Sertifikasyon Makamı'nın kontrolünde olacak. TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü'nün yürüttüğü çalışmalar kapsamında Kök Sertifikasyon Makamı, bilgilerin güvenli şekilde saklanması için özel güvenlik sistemleri uygulayacak. Bu kapsamda kamu kurumları için milli yazılım kullanma şartı getirildi. 107 ülkede kullanılan elektronik imzalar için her ülkede yüksek güvenlik sistemi kuruluyor.

Evlilik e-imza ile yapılamayacak

e-imzanın uygulamalarının başlamasıyla sertifika sağlayıcı kurumlar, kullanıcılara bilgisayarın USB çıkışlarına takılabilecek özel anahtarlar ya da özel dizayn edilmiş elektronik imzaların yüklü olduğu kartları verecekler. Anahtar ya da kartlar, üzerinde kullanıcısının kimlik bilgileri, vatandaşlık numarası gibi bilgileri içereceğinden bunlar ilerleyen yıllarda iş kimliği ya da pasaport olarak da kullanılabilecek. e-imzanın kullanılmasıyla vatandaşlar ÖSS, pasaport, sosyal güvenlik, sağlık, vergi gibi tüm konularda işlemlerini güvenli bir şekilde internet üzerinden yapabilecek, kredi kartıyla sorunsuz şekilde sanal ortamdan alışverişlerini gerçekleştirebilecek. e-imza ile evlenme ve tapu işlemleri ise yapılamayacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber