Hazine soluklanacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mart 2010 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin IMF'yle yollarını ayırmasının ardından 11 Mart'ta gerçekleştirdiği 1 milyar dolarlık Eurobond ihracına 5 katı teklif toplayarak soluklanan Hazine Müsteşarlığı, bu haftayı oldukça sakin geçirecek. 17 Mart'ta döviz cinsinden 54 milyon TL'lik iç borç ödemesi gerçekleştirecek olan Hazine, 31 Mart'ta ise 823 milyon TL iç borç ödeyecek.

Hazine Müsteşarlığı, 17 Mart'ta 2 milyon TL'si kamu kurumlarına, 52 milyon TL'si piyasaya yapılacak ödemeler olmak üzere toplam 54 milyon TL iç borç ödemesi yapacak. Bu ödemenin tamamı döviz cinsinden olacak. İç borçlanma stratejisi çerçevesinde Mart ayında toplam 13.6 milyar TL'lik iç borç ödemesi yapmayı planlayan ve bunun 12 milyar 679 milyon TL'lik bölümünü yapan Hazine Müsteşarlığı, bu ayın 823 milyon TL'lik son iç borç ödemesini ise 31 Mart'ta gerçekleştirecek. Bu ödemenin 714 milyon TL'si piyasaya, 108 milyon TL'si ise kamu kurumlarına yapılacak ödemelerden meydana gelecek. İç borçlanma stratejisi çerçevesinde Mart ayında 4 iç borçlanma ihalesine çıkan ve dolar cinsinden 1 milyar dolarlık 2021 vadeli tahvil ihraç eden Hazine Müsteşarlığı, ay sonuna kadar başka iç borçlanma ihalesine çıkmayacak.

FAİK ÖZTRAK: ?HAZİNE'NİN BORÇLANMA BASKISI ARTACAK?

IMF anlaşmasına yönelik görüşmelerin sonlandırılmasının ardından Hazine'nin borçlanma baskısının artacağına yönelik endişelerin dile getirildiği bir dönemde, Hazine'nin 11 Mart'ta dolar piyasalarına en düşük maliyetle 1 milyar dolarlık (dolar cinsinden) 2021 vadeli tahvil ihracı gerçekleştirmesi piyasalara moral vermişti. Özellikle dolar cinsinden tahvil ihracına 5 katı kadar teklif gelmesi dikkat çekmişti. ANKA'ya açıklama yapan CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, son yapılan dolar cinsinden tahvil ihracının 1 milyar dolar olduğuna dikkat çekerek, bu tahvil ihracına bakarak IMF'siz bir dönemde Hazine'nin borçlanma baskısını hissetmediğini söylemek için erken olduğunu belirtti. Hükümetin IMF olmadan yoluna devam edebilecek bir yapıyı oluşturamadığına dikkat çeken Öztrak, özellikle masadan kalkan tarafın IMF olduğunun anlaşılmasının ardından Hazine'nin borçlanma baskısının artacağını ileri sürdü. Öztrak, ?Bu zamana kadar IMF'siz dönem denilse de, Türkiye'nin IMF'yle masada olması nedeniyle IMF kredibilitesini kullandı. Ancak durum şimdi değişti. Anlaşma masasından kalkan hükümet olsa belki durum daha iyi olurdu. Anlaşılan masadan kalkan IMF oldu. Bugün Hazine rahat borçlanıyor olabilir. Ama piyasalarda iklim değiştiğinde Hazine'nin borçlanma baskı artacak. Bunun nedeni, IMF'siz yürüyebilen ekonomik yapıyı, hükümetin yaratamamış olması? dedi.

Ekonominin iyi olması halinde IMF'nin olmaması gerektiğinin altını çizen Öztrak, ancak dış tasarrufla büyüme stratejisini benimseyen Türkiye ekonomisinin IMF'siz dönemde hata marjının oldukça düşük olacağı konusunda uyardı. Öztrak, ?Önümüzde seçim var. Dünyada çift dipli kriz uyarılarının yapıldığı bir dönemde hükümetin hata yapma şansı yok. Seçim arifesinde hükümetin alacağı kararlarda çok dikkatli olması, hata yapmaması gerekiyor? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber