Bakan Çubukçu: Haziran'da ek alım olmayacak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Mart 2010 00:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
SORU: MEB İç Denetim Birimi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Bakanlığınız internet sitesinde yayınlanan 2009 Eğitimin Durumu Raporu'da çok çarpıcı tespitler var. Ama en önemlisi 133 bin öğretmen açığının bulunduğunun kabul edilmesi. Bu tür sorunlar eskiden halının altına süpürülüyordu, şimdi yayınlanıyor. Bu çok önemli bir gelişme. Şefaflık devam edecek mi? Daha da önemlisi boş öğretmen kadroları doldurulacak mı?

CEVAP: Şefaflık sözü verdik ve sonuna kadar devam edecek. Raporun yayınlanmasına karşı çıkanlar, eleştirenler ve çok ağır yorum yapanlar oldu. Ama doğru yaptığımıza inanıyoruz. Orada yer alan bilgiler hepsi doğru anlamına gelmiyor. Bir tespittir ve değerlendireceğiz. Öğretmen açıklarının kapatılması için çok yoğun çaba gösteriyoruz. Çok fazla alım yaptık, yapmayada devam edeceğiz.

SORU: Sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçmeleri için hazırlanan yasa tasarısı, TBMM tatile girmeden Meclisten geçer mi? Hepsi birden mi alınacak yoksa kademeli olarak mı kadroya geçecekler ?

CEVAP: Yasa ile ilgili hazırlıklar son aşamada. Bu konuda Maliye Bakanlığı ile aramızda bir sorun yok. Karşılıklı olarak mutabakata varıldı. Yasanın TBMM tatile girmeden önce Meclis'ten geçmesini planlıyoruz. Bir aksilik çıkacağını da sanmıyoruz. Tüm çalışmalarımız bu yönde. Ama Nisan'da mı çıkar yoksa Haziran'da mı?, şimdiden onu söylemek zor. Sözleşmeli öğretmenlerin tümünün bir anda kadroya alınmaları mümkün değil. Devletde bu kadar kadro mevcut değil. MEB olarak zaten en fazla kadroyu biz kullanıyoruz. Tüm olarakları zorluyoruz. Ama yine de tümünün bir anda kadroya geçmeleri söz konusu değil. Zaten biz hiç bir açıklamamızda tümü birden kadroya alınacak demedik. Kademeli olarak alınmaları planlanıyor. Tamamının üç yıl içinde de eritilmesi düşünülüyor.

SORU: Öncelik kimlerde olacak?

CEVAP: Üç yıllık görev süresini dolduranlar ve hizmet puanı yüksek olanlara öncelik verilecek.

SORU: Onbinlerce öğretmen adayının dört gözle beklediği can alıcı soru ise haziran atamasından sonra boşalan kadrolara, tıpkı aralıkta olduğu gibi sözleşmeli öğretmen alınıp alınmayacağı? Alınacak mı?

CEVAP: Sendikalardan ve diğer kesimlerden artık sözleşmeli öğretmen almayın, mevcutları kadroya geçirin diye baskı var. Biz de tüm imkanlarımızı bu yönde kullanmak istiyoruz. Yeni sözleşmeli alımı demek, yeni kadro demek.

SORU: Zaten çıkacak yasa ile tüm sözleşmeliler kadroya geçmeyecek mi? Sayının 60 ya da 70 bin olması neyi değiştirir?

CEVAP: Maliye Bakanlığı bu konuda daha fazla açılmamızı istemiyor.

SORU: Ama atama bekleyen yüzbinlerce öğretmen var. Ayrıca 133 bin öğretmen açığının bulunduğunu, MEB olarak siz kendiniz söylüyorsunuz, böylesi bir durumda, işsiz öğretmen arkadaşlarımızın psikolajilerini de düşünmek gerekmiyor mu? Eğer ek alım yapılmaz ise Haziran ataması sadece, sözleşmelilerin kadroya geçmesi anlamını taşımaz mı?

CEVAP: Öğretmen arkadaşların içinde bulundukları durumu ben de çok yakından izliyorum. Ama bazen yapmak istedikleriniz yerine olması gerektiği gibi karar vermek durumunda kalabilirsiniz. Maliye Bakanlığı bu konuda yeni sözleşmeli kadroların verilmesine sıcak bakmıyor. Mevcutların eritilmesini istiyor.

SORU: Haziran'daki 10 bin atamanın 7- 8 binin sözleşmelilerden oluşacağı öngörülüyor. Bu durumda Haziran atamasına ne gerek vardı? Zaten yasa çıktığında hepsi kadroya geçmeyecek miydi? Kaldı ki Haziran atamasının Şubat ataması yerine yapıldığını, 2008 KPSS puanlarının yanmaması ve hukuki durum yaratmamak için bu yola gidildiğini siz kendiniz açıkladınız. Şubat'ta atama olsaydı, boşalan kadrolara da tıpkı daha önceki yıllarda olduğu gibi sözleşmeli alınacaktı. Şimdi bu kararsızlık niye? Ayrıca bu durum müktesep hakların öğretmenlerin elinden alınması anlamına gelmez mi?

CEVAP: Evet 10 bin kadronun çok önemli bir bölümü sözleşmelilerin kadroya geçmesi için kullanılmış olacak. Biz de zaten onların sayısını eritmek istiyoruz. Başta sendikalar ve sözleşmeli öğretmenler de bunu istemiyorlar mıydı! Hani herkes sözleşmeli atamaya karşıydı.

SORU: Daha önce sıcak bakılırken şimdi neden Haziran'da sözleşmeli alımına sıcak bakmıyor sunuz?

CEVAP: Bazı branşlarda puanlar çok aşağılara düştü. 40'lı puanlara inenler var. Eğer illede sözleşmeli alım yaparsak da, sınavdan sonra yaparız. Puanlar yükselir.

SORU: Sayın Bakan, puanlar her branşta düşmedi, çok alım yapılan branşlarda düştü. Örneğin bazı branşlarda 85, 86 puanı olanlar hala açıkta. En azından bir sınır getirip örneğin 70'in altında atama yapılmayacak kuralı getirerek Haziran'da da ek alım yapamaz mısınız? Böylece kalite de düşmemiş olur.

CEVAP: Hemen her konuyu enine boyuna düşünüyoruz, inceliyoruz. Bazen de tek başına hareket etmiyoruz. Tüm olasılıklar değerlendiriliyor.

SORU: Ama çok büyük beklenti var. Moraller zaten sıfıra inmiş durumda. Bu konuda ne olur artık resmi bir açıklama yapın

CEVAP: Ne kadar haklı olsalar da, ne kadar bu sorunu çözmek için çaba harcasak da tüm beklentileri karşılamak her zaman için mümkün değil. Gerektiğinde resmi açıklama da yapılır...

Abbas Güçlü/ abbasguclu.com.tr

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber