Diyanet'in yapısını değiştiren kanun tasarısı Meclis'te

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Mart 2010 20:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tasarıya göre Diyanet İşleri Başkanı'nın görev süresi 5 yılla sınırlandırılacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yapısında köklü değişiklikler öngören kanun tasarısı, TBMM Başkanlığı'na gönderildi. Tasarıya göre Diyanet İşleri Başkanı'nın görev süresi 5 yılla sınırlandırılacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı, görev alanına giren konularda radyo ve televizyon yayını yapabilecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na gönderildi. Tasarıyla Diyanet İşleri Başkanı'nın görev süresinin sınırlandırılması hedefleniyor. Mevcut kanuna göre süre sınırı bulunmazken, tasarıda Diyanet İşleri Başkanı'nın görev süresi 5 yılla sınırlandırılıyor. Bir kişi en fazla iki kez başkan olarak atanabilecek. Başkan yardımcısı kadrosunun başkan vekiline dönüştürülmesini öngören tasarıda 5 olan başkan yardımcısı sayısı 2 başkan vekili olarak belirleniyor ve başkan vekillerinin görev sürelerinin başkanın görev süresiyle sınırlı tutulması uygulaması getiriliyor.

Tasarıyla Din İşleri Yüksek Kurulu'nun statüsü ve üyelerinin görev süresi yeniden belirleniyor. Buna göre, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun başkanlığın en yüksek karar ve danışma organı olduğu hükmü yerine 'başkanlığın sadece dini konularda en yüksek karar ve danışma organı' olduğu ifadesi yer alacak. Mevcut yasada hatalı veya noksan basılan Kur'an-i Kerim'lerle ilgili düzenleme bulunmazken, hazırlanan düzenlemeye göre hatalı basılan Kur'an-i Kerim'ler sulh hukuk mahkemelerinin kararıyla toplatılabilecek.

Yasaya göre Diyanet İşleri Başkanlığı'nın radyo ve televizyon yayını yapma yetkisi bulunmazken, yeni düzenlemeye göre Diyanet İşleri Başkanlığı, görev alanına giren konularda radyo ve televizyon yayını yapabilecek. Dini yüksek öğrenim görmüş personelin uzmanlaşması amacıyla hizmet içi eğitim vermek üzere Dini Yüksek İhtisas Merkezleri açılacak. Tasarıda milletvekili seçimleri ve yerel seçimlere katılan Diyanet personeline ilişkin düzenlemeler de bulunuyor. Mevcut yasaya göre seçilemeyenler eski görevine

dönebilirken, tasarıya göre seçime katılan ancak aday gösterilmeyen veya seçimi kaybeden personel eski görevine dönemeyecek. Bu personel, kazanılmış haklarına uygun kadroya atanacak.

Yeni düzenlemeye göre il müftüleri ve 4 yıllık dini yüksek öğrenim alan daire başkanları, başkanlık vaizliğine atanacak. Diyanet İşleri Başkanlığı'na, kariyer meslek niteliğinde Diyanet İşleri uzmanı ve uzman yardımcıları istihdam edilebilme imkanı sağlanacak. Vaizler, uzman vaiz ve başvaiz kariyer basamaklarına ayrılacak. Aynı sistem Kur'an kursu öğreticileri, imam hatipler ve müezzinler için de uygulanacak. Öğretmenlere olduğu gibi Kur'an kursu öğreticilerine de öğretim yılına hazırlık ödeneği

verilecek. Yüksek öğrenim görmüş personelin uzmanlaşması amacıyla başkanlık bünyesinde Dini Yüksek İhtisas Merkezleri açılacak.

Başkanlık hizmetlerinin her kademesinde din hizmetlerini yürüten personel, görevleri sebebiyle işledikleri suçlarda TCK uygulaması bakımından kamu görevlisi sayılacak ve bunlar hakkında Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümleri uygulanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber