TBMM Anayasa Komisyonunda tartışma

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Mart 2010 15:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- TBMM Anayasa Komisyonunda ele alınan seçim kanunlarında değişiklik öngören yasa teklifi, Alt Komisyona sevk edilirken, Komisyon Başkanı Burhan Kuzu ile CHP Konya Milletvekili Atilla Kart arasında tartışma yaşandı

AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu başkanlığında toplanan Komisyon, AK Parti Ankara Milletvekili Haluk İpek'in "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun" ile "Milletvekili Seçimi Kanunu"nda değişiklik yapılmasını öngören teklifi görüştü.

Teklifin içeriği hakkında bilgi veren İpek, düzenlemenin, seçimin daha iyi ve şeffaf yapılabilmesi, seçmen iradesinin sandığa tam olarak yansımasını amaçladığını belirterek, seçim konusundaki şikayetler ve YSK'nın verdiği kararlar dikkate alınarak hazırlandığını anlattı. İpek, "Hiçbir önyargı taşımıyorum. Kimseye dezavantaj ya da avantaj getirilmesi düşünülmedi" dedi.

CHP'Lİ KART'IN GÖRÜŞLERİ

Teklif üzerinde görüşlerini ifade eden CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, teklifin bazı maddelerinin sakıncalı olduğunu ifade ederek, ilçe seçim kurulunun yetkilerini azaltıcı, buna karşılık mülki idareyi güçlendirici yetkilerin tanındığını söyledi.

Kart, ayrıca seçim döneminde ana dilde propaganda yapılabilmesine değinerek, "Halkla doğrudan temasın olduğu durumlarda resmi dilin dışında, Türkçe dışında başka dillerde de konuşulmasına imkan tanınması gerekir" görüşünü ifade etti. Kart, TBMM'de 100'den fazla dokunulmazlık dosyasının bu konuyu içerdiğini hatırlattı.

Komisyonda CHP'li Kart ile Komisyon Başkanı Burhan Kuzu arasında tartışma yaşandı. Kart, konuyla ilgili olarak daha önce milletvekilleri tarafından verilmiş tekliflerin dikkate alınmadığını belirterek, neden gözardı edildiğini sordu. Kuzu'nun "7 yıldır komisyon başkanıyım, kimin hakkını yedim" demesi üzerine başlayan tartışma, başka milletvekillerinin de katılmasıyla sürdü.

Kart'ın düzenlemeden "teklif tasarı" diye söz etmesine tepki gösteren Kuzu, bunu düzeltmesini istedi. Kart, "Siz niye tepki gösteriyorsunuz, teklif sahibi burada... İbret verici bir tavır içindesiniz" diye karşılık verdi. Tartışmaya katılan CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, teklif sahibi AK Parti'li İpek'e, "teklifi siz mi hazırladınız?" diye sordu.

İpek, teklifi kendisinin yazdığını, hukukçulardan yardım aldığını belirterek, "Elimde YSK'nın gönderdiği bir yazı var. Bu düzenlemenin birçok maddesine karşı çıkıyorlar. Bunu bürokratlarla ya da YSK ile hazırlamış olsaydım, karşı çıkmazlardı. Kavga edecek bir konu yok" diye konuştu.

Tartışmanın sürmesi üzerine Kuzu'nun, "haksızlık, gaddarlık, zalimlik yapıyorsunuz" demesine Kart 'neler yapıyormuşum" diye tepki gösterdi.

CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü de tartışmaya katılarak "Sayın Başkan ne olur bir kez de düzeyli bir tartışma yapalım" derken, Gök de "Sayın Başkan durduk yerde Komisyonu gerdin" demesine Kuzu, "Sen de arkadaşına bir 'sus' diyemiyorsun" karşılığını verdi.

Gök'ün "Oluşturulacak alt komisyona daha önceki teklifleri verecek misiniz?" sorusuna ise Kuzu, "Hayır vermeyeceğim, yazıklar olsun. Bunu da soruyorsun ya...Ben bunları saklayacak mıyım?" diye tepki göstermesi, komisyonda gülüşmelere yol açtı. Görüşmelerin ardından teklif, alt komisyona sevk edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber