Sigarayı bıraktıktan sonra damarlar ne zaman eski haline döner?

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Mart 2010 14:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sigara alışkanlığını bıraktıktan bir yıl sonra, kalp hastalığına zemin hazırlayan problemin tersine dönme sinyalleri gösterdiği bulundu.

Wisconsin-Madison Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, sigarayı bıraktıktan sonra ortalama 4 kilogram alınmasına rağmen bu iyileşmenin görüldüğünü belirten araştırmacılar, iyi kolesterol seviyesinin de düzeldiğini kaydettiler.

Birçok insanın kilo almaktan korktuğu için sigarayı bırakmak istemediğini söyleyen araştırmacılar, bu insanların kilo almalarına rağmen sigaradan uzak durmanın vücutları için faydalı olduğunu açıkladılar.

Sigara kalp hastalığının baş nedenlerinden biri ve Amerika'daki sigarayla ilişkili ölümlerin üçte biri kalp hastalığına dayanıyor. Genellikle yaşanan kalp krizi, insanların sigarayı bırakmaları için motive edici oluyor.

Ayrıca, sigarayı bırakmanın akciğer kanserine yakalanma ya da kanserden ölme riskini de azalttığı bildirildi. Bu çalışmanın damar sağlığının iyileştiğini gösteren ilk klinik deney olduğunu söyleyen araştırmacılar, sonuçların Amerikan Kardiyoloji Koleji'nin dergisinde yayınlandığını ve grubun yıllık konferansında kamuoyuna duyurulduğunu belirttiler.

Sigarayı bırakanlarda damar fonksiyonunun sadece yüzde 1 oranında iyileştiğini söyleyen doktorlar, bunun geçerli bir test olduğunu ifade ettiler. İyileşmenin bir yıl için az olduğunu açıklayan doktorlar, çalışmanın sorulara cevap olmak için 2 yıl daha devam edeceğini sözlerine eklediler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber