DDK'dan Rekabet Kurumu'na ?Bedava maç' soruşturması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mart 2010 07:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Devlet Denetleme Kurulu'nun 2006, 2007 ve 2008 faaliyet raporlarında, Rekabet Kurumu'nun bazı üyelerinin özel şirketler tarafından futbol maçı izlemek için yurtdışına götürüldüğü belirtildi

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), Rekabet Kurumu'na ağır eleştiriler yöneltti. DDK; Rekabet Kurumu üyelerinden bazılarının görev ilişkisi içinde bulunduğu özel şirketler tarafından futbol maçı izlemeleri için birden fazla yurtdışına ücretsiz götürülerek ağırlanmaları konusunda, Başbakanlık tarafından ceza hukuku kapsamında soruşturma yapılmasını istedi.

DDK'nın ?Rekabet Kurumu'nun 2006, 2007 ve 2008 Yılları Faaaliyet ve İşlemlerinden Denetlenmesi?ne ilişkin raporu, Cumhurbaşkanlığı'nın resmi internet sitesinde yayımlandı.

Raporda, lojman tahsisi ve lojman giderleri ile ilgili uygulamaların gözden geçirilmesi gerektiği ayrıca Başbakanlıkça inceleme, soruşturma yapılması veya yaptırılması gerektiği tespit edildi.

Bütçeden ağırlama

DDK, kurum üyelerinden biri tarafından, birden fazla olmak üzere kamu görevlisi olmayan ve masrafları kurum bütçesinden karşılanması mümkün olmayan üçüncü kişilere ait konaklama ve yemek masraflarının Kurum bütçesinden ödenmesine sebep olunduğu, söz konusu ödemelerin yapılabilmesini teminen bazı evrakın tahrif edildiği ve gerçek dışı beyanda bulunulduğunu da tespit etti. DDK, bu nedenle, kurum zararına yol açan söz konusu işlemlerle ilgili sorumluluğun ve sorumluların belirlenebilmesi amacıyla Başbakanlıkça inceleme, soruşturma yapılması, yaptırılması gerektiği sonucuna vardı.

RTÜK, siyasetten etkilendi

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK); Zahid Akman'ın başkanlığı döneminde Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) iyi yönetilmediği tespitinde de bulundu. DDK; RTÜK'e 2006, 2007 ve 2008 yıllarında hesap verilebilirlikten uzak bir çalışma kültürünün hâkim olduğu ve kurulun siyasi tartışmalardan etkilendiği sonucuna vardı


Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK), Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) faaliyet ve işlemlerinin denetlenmesine ilişkin raporunda, "Kurulun asli görevlerini yerine getirme konusunda kurulduğu günden bu yana başarılı sonuçlar ortaya koyamadığının görüldüğü, düzenlenmesi ve denetlenmesi öngörülen sektörün ve siyasi tartışmaların etkisi altında kaldığı" ifade edildi.

DDK'nın Cumhurbaşkanlığının talimatı üzerine yaptığı inceleme sonucunda hazırladığı, "Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun 2006-2007 ve 2008 Yılları Faaliyet ve İşlemlerinin Denetlenmesi"ne ilişkin raporunda, "Zaman içerisinde oluşan hatalı özerklik algılaması ile kurum imkanlarının etkili, ekonomik ve verimli şekilde kullanılmamasına yol açıldığı ve hesap verilebilirlikten uzak bir çalışma kültürünün Üst Kurul'a hakim olduğu sonucuna varılmıştır" denildi.

RTÜK'ün, kuruluşunun ardından frekans planlarını hazırladığı, başvuruları topladığı ancak müracaatçı kuruluşlardan karasal ortamda yayınlarına devam edenlerin hiçbirisinin lisanslanmasının yapılamadığı kaydedilen raporda, "Düzenlemek ve denetlemek şeklinde özetlenebilecek iki temel görevi bulunan Üst Kurul, yayıncı kuruluşlara frekans tahsisi ve yayın izni verilmesine ilişkin olan sektörün düzenlemesi asli görevini tam anlamıyla yerine getiremediğinden, diğer temel görevi olan denetleme de sağlıklı ve etkin bir şekilde yapılamamıştır" denildi.

RTÜK tarafından herhangi bir şekilde izleyici ölçümü yapılmadığı ve reklam piyasası ve izleyici ölçüm sisteminin kendi haline bırakıldığının altı çizilen raporda, "İzleyici ölçüm oranlarını da dikkate alan düzenleme, uygulama ve denetleme faaliyetleri gerçekleştirilmemiş ve söz konusu ölçüm sonuçlarına bağlı olarak radyo ve televizyon yayıncılığında tekelleşme konusu üzerinde durulmamıştır" denildi. Raporda, izleyici ölçüm sisteminin RTÜK ve sektör paydaşlarının talep ve ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte sağlıklı ve güvenilir bir yapıya kavuşturulması gerektiğine işaret edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber