Adli Tıp Kurumunda 'kırmızı kulakçık' uygulaması

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 25 Mart 2010 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adli Tıp Kurumu'na ulaşan vakaların yılda 100 bine ulaştığını söyleyen Başkan İnce ?Acil dosyalara kırmızı kulakçık takarak bir an önce neticelendirmeye çalışıyoruz? dedi

ERDİNÇ AKKOYUNLU İSTANBUL

Türkiye'de yargı sürecindeki her türlü davanın bir parçası haline gelen Adli Tıp Kurumu kapılarını star'a açtı. Başkan Doç. Dr. Haluk İnce kuruma gelen vakalarla ilgili çarpıcı bilgiler verdi. Özellikle doktor hatası iddiasıyla açılan davalar ve inceleme taleplerinde patlama yaşandığını söyleyen Doç. İnce, toplam vaka sayısının yılda 100 bine ulaştığını belirtti.

DOKTOR HATALARI MASADA

En fazla yükün iş kazaları, doktor hataları ve infaz teyidi yani af dosyaları gibi konularda karar veren 3. İhtisas Dairesi'nde olduğunu anlatan Başkan İnce ?Geçen yıl 3. İhtisas Dairesi'ndeki vaka sayısı 10 bin 842 oldu. Her vakaya anında bakamıyoruz. Çünkü kiminin yarım saat işi var, kiminin aylarca sürüyor. Çeşitli nedenlerle aciliyet arz eden dosyalara kırmızı kulakçık takarak bir an önce neticelendirmeye çalışıyoruz? dedi.

TACİZ ARTIK GİZLİ KALMIYOR

Çocuk tecavüzünün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yaygın olduğuna dikkat çeken İnce ?6. İhtisas'da ciddi bir hasta birikimi var. Oradaki arkadaşlar çok özverili çalışıyor. Sadece tecavüz değil, cinsel, fiziksel şiddet de yaygın. Eskiden bu tür konular saklanıyor, aile içinde kalıyordu. Artık kimse bir şeyi saklamıyor? diye konuştu.

Raporları kısa sürede teslim etme konusunda ellerinden geleni yaptıklarını ancak uzman eksikliğinin büyük sorun olduğunu ifade eden İnce şunları söyledi:

AKADEMİ OLMAMIZ LAZIM

Üniversitelerdeki adli tıp uzman sayısı çok az. Adalet Bakanlığı'na bağlı ilgili kuruluş olarak akademi olmamız lazım. Adli Tıp Akademisi hayata geçerse adli bilimler alanında çalıştığımız cumhuriyet savcıları ve hakimler gelip bizde staj yapabilecek ve konunun daha derin uzmanı olacak. Adli Tıp Kurumu'nda Türkiye genelindeki bölgelerde bin 500 kişi çalışıyor. Erzurum ve Diyarbakır'a da İstanbul'da yapılabilen çalışmaların gerçekleştirileceği, bir anlamda İstanbul'un özeti olan Adli Tıp Grup başkanlıkları kurulacak.

To be or not to be

Başkan İnce, Adli Tıp Kurumu'nda yapılan kimlik testlerini eline aldığı kafatasıyla William Shakespeare'in ünlü eseri Hamlet'teki gibi ?To be or not to be' görüntüsüyle anlattı: Faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasında en kilit rol oynayan bölüm antropolojik yüzlendirme işlemi. Bu bölümde çalışan antropologlar faili meçhul cinayete kurban gittiği düşünülen kişilerin kafa tasları üzerinde özel bir dolgu malzemesi ile çalışarak yeni bir yüz yaratıyor. Bu tür yüzlendirme yöntemiyle yılda 15 -20 faili meçhul cinayet aydınlatılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber