Tahliyelerde hep aynı hakimin imzası var

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Mart 2010 07:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Olcan'ın serbest bırakılmasına karar veren Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimi Oktay Kuban, geçtiğimiz hafta mahkemece kabul edilen ?Kafes Eylem Planı? iddianamesine şüpheliler hakkında ?yeterli delil bulunmadığı? gerekçesiyle şerh koymuştu

Kuban, ?İrticayla Mücadele Eylem Planı?nda imzası bulunduğu öne sürülen ve bu kapsamda 11 Kasım 2009'da ikinci kez tutuklanan Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek'in 43 saat sonra tahliyesine karar veren İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinde de yer almıştı.

Kuban'ın bir diğer şerh kararı, ?Amirallere suikast? iddianamesi kapsamında tutuklanan 9 teğmenle ilgiliydi. 5 Şubat'ta Kuban'ın da heyetinde bulunduğu 12. Ağır Ceza Mahkemesi, ?amirallere suikast? iddianamesini kabul etmişti. Ancak Kuban, tensip tutanağında, soruşturma kapsamında tutuklu bulunan 9 teğmenin tahliyesi görüşünde olduğunu açıklayarak, karşı oy kullanmıştı.


ESRA ALUS İstanbul

?Balyoz Planı? iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında dün öğle saatlerinde Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne özel bir araçla gelen Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Yurdaer Olcan, hâkim ve savcıların kullandığı kapıdan adliyeye giriş yaptı. Soruşturma savcıları Süleyman Pehlivan ve Ali Haydar'a ifade veren Olcan, daha sonra ?terör örgütü üyeliği? suçundan tutuklanması istemiyle Nöbetçi İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi. Korgeneral Olcan, ?suçun işlendiğine dair yeterli delil olmadığı, kaçma şüphesinin olmadığı ve serbest ikametgâh sahibi olması nedeniyle? serbest bırakıldı.

Sorgu sırasında ses kaydı

Müvekkilinin serbest kalmasının ardından basın mensuplarına bir açıklama yapan avukat Şener Atilla, Olcan'ın boyun fıtığı olduğunu, bu nedenle ameliyat olacağını, mazeret bildirdiklerini anlatarak, ?Serbest kaldı, makamına dönüyor. Savcılığın verdiği tarihte ifadeye geldik. Malum, Balboz seminerine katıldığı iddiası çerçevesinde sorgulandı. Örgüt üyeliği nedeniyle de mahkemeye sevk edildi. Sorgu sırasında Olcan'ın ses kaydı da alındı? dedi.

Şu ana kadar 14'ü emekli, 34 askerin tutuklandığı Balyoz soruşturması kapsamında Korgeneral Nejat Bek, Korgeneral Yurdaer Olcan, Korgeneral Mustafa Korkut Özarslan, Tümgeneral Ahmet Yavuz, Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Hasan Fehmi Canan, Tümgeneral Salim Erkal Bektaş ve Tümgeneral İhsan Balabanlı ifadeye çağırılmıştı. Ancak 8 general çeşitli mazeretler bildirerek ifade vermeye gitmemişti. Bu isimlerden Tümgeneral İhsan Balabanlı, gözaltında adliyeye getirilmiş, tutuklanarak Hasdal Askeri Cezaevi'ne gönderilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber