MEB'den 'Kalem tutan eller' kampanyası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Mart 2010 12:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı öncülüğünde, Garanti Emeklilik ve Boğaziçi Üniversitesi'nin de katkılarıyla başlatılan 'Kalem tutan eller' kampanyası hayata geçirildi.

Pilot bölge olarak seçilen İstanbul'da başlatılan proje kapsamında sokakta yaşayan ve çalışan çocukların eğitimine devam etmesi sağlanacak. Yaklaşık bin öğrenciye ulaşılması planlanan projede öncelikli olarak Bağcılar Esenler, Küçükçekmece, Sultangazi ve Ümraniye'deki sokak çocuklarına ulaşılacak.

Garanti Emeklilik, Milli Eğitim Bakanlığı ve Boğaziçi Üniversitesi İşbirliği ile başlatılan 'Kalem Tutan Eller' projesinin tanıtım toplantısı Garanti Bankası Genel Müdürlüğü'nde gerçekleştirildi. Toplantıya Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, İstanbul Valisi Muammer Güler, İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, çok sayıda akademisyen ve Garanti Emeklilik çalışanı katıldı.

Toplantıda konuşan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, 'Kalem tutan eller' projesinin sokakta yaşayan veya çalışan çocuklara uzatılmış çok önemli bir yardım eli olduğunu vurguladı. Son yıllarda özellikle çocukların korunmasına yönelik yapılan yasal düzenlemeler ile bu konuda ciddi bir mesafe alındığını belirten Bakan Çubukçu, birkaç yıl öncesine kadar aynı konuda bırakın resmi makamları, sivil toplum kuruluşları ve basın kuruluşlarından bile bu konuda muhatap bulunamadığını vurguladı. Kurumların diyaloguna dikkat çeken Bakan Çubukçu, meselenin çözülmeye başlamasının ise sosyal sorumluluk sahibi kurumların 'bu konu benim meselemdir' demeye başladığı an olduğunu aktardı.

Türkiye'de yaşayan her bireyin bu konuda sorumluluk sahibi olduğunun altını çizen Bakan Çubukçu, "Hepimizin bu konuda sorumluluğu bulunuyor. Çok ciddi bulunan bu problemlerin en büyük sorumluluğu elbette siyaset olarak bize ait ve benim bakanlığımın sorumluluğunda ama her şeyden önce bu çocuklarımızın eğitime erişmeleri ve eğitimdeki kalitenin artırılması ve çocuklarımızın topluma kazandırılması çalışmaları içinde olunması çok önemli." ifadesini kullandı.

İstanbul gibi büyük şehirlerin hızlı metropolleşmesinin de bu sorunların yaşanmasında önemli bir rol oynadığını belirten Bakan Çubukçu, aile bağlarının zayıflamasının da sorunun bir ayağını oluşturduğunu dile getirdi. Kampanya'nın tanıtımında kullanılan 'ayakkabı boyayan bir çocuk resmini' gösteren Nimet Çubukçu, "Çok yakın bir tarihte bir siyasi parti gurup başkanvekilini, böyle bir çocuğa ayakkabısını boyatırken gördüm ve gerçekten çok üzüldüm." şeklinde konuştu.

İstanbul'un önemli bir göç kenti olduğunu aktaran İstanbul Valisi Muammer Güler ise, sokakta yaşayan ve çalıştırılan çocukların diğer suçların da temelinde bulunması açısından projenin çok önemli olduğunu belirtti.

Proje kapsamında pilot bölge olarak İstanbul seçildi. Proje ilk etapta Bağcılar, Esenler, Küçükçekmece, Sultangazi, Ümraniye olmak üzere 5 ayrı ilçede 15 okulda yaklaşık 1000 çocuk ile başlayacak. Projenin ilk etabında 14 rehber danışman ve 41 kurs öğretmeni görev alacak. Sokakta çalışan ya da yaşayan çocuklar haftada iki gün okul başarılarını yükseltmeye yönelik eğitime alacak. Proje kapsamında ayrıca aileler de bilinçlendirilecek. Buna göre ailelere mutlu geleceğin iyi bir eğitimden geçtiği, aile geçiminin çocuğun görevi olmadığı, bu görevin ebeveynlerin veya devlete ait olduğu anlatılacak. Aileler çocukların okula gitmesinin önemi konusunda bilinçlendirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber