Türk Sağlık Sen: Grev ve toplu sözleşme içeren sendika yasasına ihtiyaç var

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Mart 2010 16:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Adnan Kahveci, Türkiye'de kamu görevlilerine, sağlık çalışanlarına grev ve toplu sözleşme içeren bir sendika yasasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Sendikal çalışmaları izlemek ve sendikanın il temsilcileriyle bir araya gelmek için Kars'a gelen Kahveci, öğretmenevinde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 1992'de memurlara sendikal hakkın verilmesini uzak ihtimal olarak gördüklerini, fakat bugün çok önemli atılımlar yaptıklarını ifade eden Kahveci, "Gelinen noktada o haklar verildi. 2001 yılında 4688 sayılı yasa çıktı. Ancak bu toplu görüşmeler artık kamu çalışanlarının taleplerini karşılamıyor. Çağa uygun değil. Onun için İron normlarında, İron'un 88, 98 ve 151 sayılı sözleşmeler çerçevesinde artık Türkiye'de kamu görevlilerine, sağlık çalışanlarına grev ve toplu sözleşme içeren bir sendika yasasına ihtiyaç vardır." dedi.

Hükümetin oluşturduğu anayasa paketini de eleştiren Kahveci, "Anayasa paketi içerisinde toplu sözleşme hakkı, grev hakkı yine yok. Grev hakkı yine kısıtlanmış durumda. Toplu sözleşme hakkı Anayasa değişikliğinin içine koyuldu. Memurlar artık toplu sözleşme yapacak diye kamuoyuna açıklandı ama bu da korkarım ki referanduma kurban edilecek. Yani kamu görevlilerine toplu sözleşme ve grev hakkının verilmesini iktidar ve muhalefet partileri bütün unsurlar kabul ederken, getirip çalışanların toplu sözleşme haklarının böyle bir Anayasa değişikliği paketinin içerisine koyulmasını çok samimi bulmuyoruz. Neden ayrı bir kanun olarak hazırlanmıyor?" dedi.

Hükümetin görevinin ülkeyi, kurumları yönetmek olduğunu dile getiren Kahveci, "Bırakın sendikacılığı, sendikacılar yapsın. Çok arzu ediyorsanız, sendikacılık yapmak isteyen, kafasından geçiren, arzu eden idareci varsa bırakacak idareciliği gelecek sendikacılık yapacak. Dolayısıyla Türkiye'de sivil toplum bilinci, sendikacılık bu anlamda böyle mesafe alır." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber