Büyükelçiler Kararnamesi son şeklini aldı

Haber Giriş : 04 Nisan 2010 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyükelçiler Kararnamesi son şeklini aldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun akşam saatlerinde yeni büyükelçileri tek tek arayarak görev yerlerini kendilerine tebliğ ettiği öğrenildi.

Kararname ilgili ülkelerden onay geldikten sonra resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Alçak koltuk krizinden sonra Türkiye, İsrail Büyükelçisi'ni değiştiriyor. Oğuz Çelikkol, merkeze alınıyor. Çelikkol'un yerine Türkiye'nin yeni Tel Aviv Büyükelçisi Kerim Uras olacak.

Tacizle suçlanan Ali Yakıtal'ın yerine Roma Büyükelçiliği'ne atanan isimse Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Dış Politika Başdanışmanı Hüseyin Diriöz oldu.

Dışişleri sözcüsü Burak Özügergin Zagreb'e, Müsteşar Yardımcısı Ünal Çeviköz ise Londra'ya büyükelçi oluyor.

Kararnamede 16 isim yer aldı. Tek kadın diplomat ise Astana Büyükelçiliği'ne atanan Lale Ülker oldu.

AA


Büyükelçiler Kararnamesi'ne Gül'den onay

DIŞİŞLERİ Bakanlığı'nın, dün gece Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan Büyükelçiler Kararnamesi'yle, Moskova, Tel-Aviv, Lefkoşa, Beyrut, Londra, Roma gibi önemli merkezlere atamalar yapıldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, büyükelçileri bizzat arayarak yeni görev yerlerini tebliğ ederken, büyükelçilerin eşleriyle de teker teker konuşarak, onları da tebrik etmeyi ihmal etmedi. Davutoğlu'nun, bakanlıkta geçen yıl ağustos ayındaki kararnameyle başlattığı 'gençleştirme' politikasının yansıma bulduğu Kararname'de, 'Balkanlar' konusunda özel bir hassasiyet sergilendi.

SÖZCÜ ZAGREB'E

Davutoğlu'nun hemen hemen bütün seyehatlerine katılarak, en yakın ekibinde yer alan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Zagreb'e atandı. Balkanlarda, temsil düzeyi 'genel müdür' seviyesine çıkarılırken, Sofya'ya İsmail Aramaz, Üsküp'e de Ürol Sökmensüer, Belgrad'a da Ali Rıza Çolak atandı. İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon'un, 'Alçak koltuk' tavrına maruz kalan Tel-Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'un merkeze alındığı kararnameyle, yerine Kıbrıs gibi kritik konularda uzman Büyükelçi Kerim Uras atandı.

MOSKOVA'YA KAFKASLAR UZMANI

Türkiye'nin en önemli postlarından biri olan Moskova'ya, Kafkaslar konusunda uzman Aydın Sezgin atanırken; Türkiye-Ermenistan diyaloğunun önemli mimarlarından Bakanlığın Kafkaslardan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ünal Çeviköz ise Londra'ya atandı.

ORTA ASYA'YA KADIN BÜYÜKELÇİ

Türkiye'nin yeni ilgi odaklarından biri olan Orta Asya'daki en önemli merkezlerden Astana'ya ise Büyükelçi Lale Ülker atandı. Roma Büyükelçisi Ali Yakıtal, hakkındaki taciz iddiaları nedeniyle merkeze dönerken yerine Cumhurbaşkanı Gül'ün Dış Politka Danışmanı Hüseyin Diriöz atandı.

Önemli merkezlere diğer atamalar ise şöyle:

- İnan Özyıldız-Beyrut

- Akın Algan-Tunus

- Murat Adalı-Cakarta

- Nihat Civaner-Kinşasa

- Ali Rifat Köksal-Abuja

- Oğuz Demiralp- BM

- Tanju Sümer-Bern

- Kaya Türkmen-Lefkoşa.

Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber