Sağlık Bakanlığı, kadavra bildiriminde bulunan hastanelere ödül verecek

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 04 Nisan 2010 21:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meltem ÖZGENÇ

Sağlık Bakanlığı, organ nakillerinde artış sağlamak için kadavra bildiriminde bulunan hastanelere ödül verecek.

Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, ?Bir kadavra bildirimi için 12 bin lira ödenecek. Bu teşvik ve eğitimlerimizle yılda 250 olan kadavra bildiriminin 2000'e yükseleceğini umuyoruz? dedi.

60 bin kişi organ bekliyor

Şencan, Türkiye'de kadavradan organ temin etmenin çok güç olduğunu belirterek, şunları söyledi: ?Beyin ölümü gerçekleşen hastaların ailelerinin üçte biri organ bağışlıyor, ancak temel problem hastanelerde yeterli miktarda beyin ölüm bildirimi yapılmaması. Beyin ölümü bildirimleri her yıl yüzde 20 oranında artıyor. Bu yeterli değil. Her yıl 250-260 civarında beyin ölümü bildirimi yapılıyor. Oysa Türkiye'de 60 bin vatandaş organ bekliyor.?

Her kadavra için 12 bin lira

?Daha önce kadavra bildirimi yapan, organları çıkaran, dağıtan hastanelere 250 lira verilip teşekkür ediliyordu. Gerçi nakli yapan hastanelerin masrafları karşılanıyordu, ama teşvik yoktu. Artık her kadavra bildirimi için hastanelere SGK 12 bin lira verecek. Böylece beyin ölümü bildirimi yapan kişiler ile ameliyat ekibinden tutun da organ dağıtımının organizasyonu yapan kişilere, organın canlı kalmasını sağlayan yoğun bakım ekibine kadar herkes emeğinin karşılığını alacak.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber