Cep telefonunuzu tişörtünüz şarj edecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Nisan 2010 14:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cep telefonunuzu ya da MP3 oynatıcınızı tişörtünüze ya da pantolonunuza takarak şarj edebileceksiniz.

BBC Focus dergisinde yer alan habere göre, Stanford Üniversitesi'nde görevli bilim adamları, pamuk ya da polyester gibi kumaşları şarj edilebilir akü gibi görev yapan enerji üreten giysilere çevirmenin yolunu buldular. Cep telefonunuzu ya da oynatıcınızı gün boyunca tişörtünüze takarak şarj edecek, gece de giysilerinizi prize takarak şarjını doldurabileceksiniz.

Üniversitenin Enerji Bölüm Başkanı Prof. Yi Cui, normal tekstil malzemelerine karbon nanotüp gibi nanomateryaller ekleyerek enerji depolama cihazlarına dönüştürdüklerini söyledi. Nanomateryaller tekstil dokularına yapışıyor, böylece ikisi bütünleşiyor. Cui'ye göre, sürecin gerçekleşmesi kolay. Tişörtünüzü bu nanomateryallerin içine daldırıyorsunuz ya da sadece materyalleri kumaşların üstüne serpiyorsunuz. Tişört satılmadan önce, yıkama sırasında nanomateryallerin çıkmasını önlemek için kumaşın ilave bir kaplamaya da ihtiyacı olduğu kaydedildi.

Henüz ismi açıklanmayan birçok şirketin teknolojiyi piyasaya sunmak ve esnek, hafif ve iletken kumaşlar üretmek için Cui'ye başvurduğu açıklandı. Cep telefonunu ya da İpod'u şarj etmesinin yanında, teknoloji tam olarak geliştirildiğinde giyilebilir görüntüleme aygıtları, yüksek performans sağlayan spor giysiler ve giyilebilir sağlık takip cihazları da üretilebilecek

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber