Eğitim, İl Özel İdaresi'nin kapsamı dışında

Haber Giriş : 17 Şubat 2005 07:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 14 maddesinin yeniden görüşmesi amacıyla geri gönderdiği İl Özel İdaresi Yasası'nın toplam 6 maddesi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Genel Kurul'da Cumhurbaşkanı Sezer'in iade gerekçeleri doğrultusunda yapılan değişiklikler benimsendi.

Buna göre, 'eğitim' İl Özel İdaresi'nin görev ve yetkisi kapsamından çıkarıldı.

İl Özel İdaresi, sağlık, tarım, erozyonun önlenmesi, sosyal hizmet ve yardımlar, ilk ve orta öğretim kurumlarına arsa temini, bina yapımı, bakım ve onarımı ile diğer ihtiyaçlarının karşılanmasına ilişkin hizmetlerle ilgili olarak il içinde yetkili ve görevli olacak.

Yasanın getirdiği diğer yenilikler ise şöyle:


İl Özel İdaresi'nin organları, il genel meclisi, il encümeni ve validen oluşacak.

İl genel meclisi, seçim sonuçlarının ilanını izleyen beşinci gün kendiliğinden toplanacak. Bu toplantıda meclise, en yaşlı üye başkanlık edecek.

Meclis başkanlık divanı seçimi, üç gün içinde tamamlanacak. Meclis başkanlığı ve başkanlık divanında boşalma olması halinde kalan süreyi tamamlamak üzere yenisi seçilecek.

İl genel meclisi; stratejik plan ile yatırım çalışma programlarını, il özel idaresi faaliyetlerini ve personelinin performans ölçütlerini görüşmek ve karara bağlamak, bütçe hazırlamak, il çevre düzeni ile belediye sınırları dışındaki imar planlarını görüşmek ve karara bağlamak, borçlanmaya karar vermek, taşınmaz mal alımına ve satımına, tahsisine izin vermek, üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi 25 yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı ayni hak tesisine karar vermek, vergi, resim, harç dışında kalan miktarı 25 milyar lirasına kadar ihtilaf konusu olan özel idare alacaklarının anlaşma ve tasfiyesine karar vermek, yatırımların yap-işlet-devret modeliyle yapılmasına, il özel idaresine ait şirket, işletme ve iştiraklerin özelleştirilmesine karar vermek gibi ana yetkilerle donatılacak.

Gündem, meclis başkanı tarafından belirlenecek ve üyelere en az üç gün önceden bildirilecek.

Valinin gönderdiği hususlar, gündeme alınacak. Gündem, çeşitli yollarla da halka duyurulacak.

İl genel meclisi üyeleri de il özel idaresine ait işlerle ilgili konuların gündeme alınmasını önerebilecek.

Yasanın altı maddesinin kabul edilmesinin ardından Başkanvekili Ali Dinçer, birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber