E-İmza İçin Model Arayışı

Haber Giriş : 17 Şubat 2005 11:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telekomünikasyon Kurumu e-imza uygulamasında kamu kurum ve kuruluşlarına örnek olacak bir model oluşturmaya çalışıyor.

Telekomünikasyon Kurumu, kamudan özel hayata birçok alanda önemli kolaylıklar sağlayacak elektronik imza (e-imza) uygulamasında kamu kurum ve kuruluşlarına örnek olacak bir model oluşturmaya çalışıyor.

Telekomünikasyon Kurumu Başkan Yardımcısı Mustafa Alkan, yaptığı açıklamada, Elektronik İmza Kanunu ile ilgili yönetmeliklerin yayınlandığını, uygulama için altyapı çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Alkan, e-imza sertifikası verecek Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıların (ESHS) da hazırlıklarına devam ettiğini anımsatarak, birkaç kuruluşun ESHS olmak üzere çalıştığını ancak bu alanda faaliyette bulunmak üzere henüz hiçbir başvuru gelmediğini ifade etti.

Sertifikasyon hizmetlerinin sağlanmasında TÜBİTAK'ın ana kurum olarak belirlendiğini, kamu kurumlarının sertifikasyon işlerini TÜBİTAK'ın yerine getireceğini bildiren Alkan, TÜBİTAK'ın 'ASYA' adını taşıyan e-imza kullanımını sağlayacak yazılımı hazırladığını belirtti.

Telekomünikasyon Kurumu'nun, ASYA yazılımı ile birlikte kullanılacak Doküman Arşiv Yönetim Sistemi'ni entegre etmeyi planladığını, bunu öncelikle Kurum'da bir model olarak çalıştırmak istediklerini ifade eden Alkan, bunun için hazırlıkları 1 Mart'a kadar tamamlayacaklarını kaydetti.

Alkan, TÜBİTAK'ın da ilgili yazılımının tam olarak hazır hale getirilmesiyle modelin Telekomünikasyon Kurumu'nda test edileceğini söyledi. Bu modelde gerekli altyapının belirleneceğini ve bunun kamu kurum ve kuruluşlarına iletileceğini kaydeden Alkan, örnek modelde ortaya çıkan ihtiyaçlara göre kamu kurum ve kuruluşlarının hazırlık yapabileceğini ifade etti.

Mustafa Alkan, e-imza uygulamasında kamuda aynı yazılım ve donanımın kullanılacağını belirterek, kamu kurum ve kuruluşlarının mevcut doküman arşiv sistemlerini de e-imza yazılımlarına uyumlu hale getirmeleri gerektiğini, uygulamanın ancak bu şekilde başlayabileceğini kaydetti.

TÜBİTAK'ın hazırladığı e-imza yazılımı sayesinde e-imza uygulamalarında sertifika bilgileri yurtiçinde tutulmuş olacak. Bu programla kamuda yazışmalar gizli, özel, hizmete özel, tasnif dışı olarak düzenlenecek. Yazılar, yetkilisinin elektronik imzasını taşıyacak.

Başta gizli yazılar olmak üzere resmi yazılar, kriptolanacak ve alıcısından başkası bu bilgileri göremeyecek. e-imza uygulamasına geçilmesiyle kamu kurum ve kuruluşlarında kağıtla yapılan yazışma trafiği de sona erecek.

infomag

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber