Yurt dışından öğrenci kabulüne iptal davası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Nisan 2010 13:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Eğitim-İş, YÖK'ün "Yurt Dışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esasları" düzenleyen kararındaki "2011 yılından itibaren çift uyruklu iken TC veya KKTC vatandaşlığından çıkanlardan lise öğrenimlerinin tamamını Türkiye'de veya KKTC'de tamamlayanların başvuruda bulunabileceği" hükmünün yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştayda dava açtı.

Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, YÖK'ün 18 Şubat 2010'de "Yurt Dışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar" başlığında karar alarak, bu kararla "yabancı uyruklu öğrencilerin üniversitelere sınavsız girebilmelerinin önünün açıldığını" ileri sürdü.

Kararın kamuoyunda tepki gördüğünü ifade eden Adıbelli, YÖK'ün bu konuyla ilgili "TC veya KKTC uyruklu olup lise öğreniminin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların" başvurma şartını geri çektiğini söyledi. Adıbelli, "Yaptığımız inceleme sonunda, YÖK'ün tepkilere neden olan durumun düzeltildiği iddiasının gerçek dışı olduğu, gerçekte hukuki karmaşa yaratılarak saklı hedefin muhafaza edildiği ortaya çıkmıştır" dedi.

Adıbelli, YÖK'ün düzenlemeyle ilgili son kararında "2011 yılından itibaren çift uyruklu iken TC veya KKTC vatandaşlığından çıkanlardan lise öğrenimlerinin tamamını Türkiye'de veya KKTC'de tamamlayanların başvurabileceği" hükmünün yer aldığını bildirdi.

Bu öğrencilerin 2010 yılı içerisinde TC veya KKTC uyruğundan çıkmaları halinde sınavsız olarak yükseköğretim kurumlarına alınabileceklerini savunan Adıbelli, "Söz konusu hüküm, 'yurt dışında lise öğrenimini tamamlayan Türk uyruklu öğrencilerin büyük çoğunluğunun çift uyruklu olduğu gerçeği' ve 'Türk uyruğundan çıkma işlemi ile çıkma sonrası tekrar Türk uyruğuna girme işleminin son derece basit bir prosedürle gerçekleştiği gerçeği' ışığında irdelendiğinde amaçlananı ortaya koymaktadır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber